A szüret nem csak a borászok életében izgalmas időszak, ilyenkor a borkedvelők pulzusa is megemelkedik, ha mustfokról, savról vagy töppedésről esik szó. Nem bírtunk a kíváncsiságunkkal, ezért megkértünk öt Balaton körüli borászt, hogy meséljen az idei évjáratról, szüretről és a várható borokról.

"Az olaszrizling klasszikus október eleji szürete már nem tér vissza" – Jásdi István, Csopak

"A szüret a korábbi évekhez képest normális időben kezdődött, augusztus 28-án az illatos fajtákkal. Ez annak köszönhető, hogy júliusban, augusztusban is volt pár nap, amikor lehűlt az idő, ezután az éjszakák már nem melegedtek fel annyira. Ennek köszönhetően szépen megmaradtak a savak, persze azért oda kellett figyelni rá így is. Az illatos fajták, a szürkebarát majd chardonnay után jött a sorban az olaszrizling, szeptember 10-én. Valószínűleg a klasszikus október eleji olaszszüret már nem tér vissza, ha valaki jó egyensúlyú, harmonikus bort szeretne készíteni, akkor nem lehet vele addig várni. Persze az érés dűlőnként eltérően alakul, idén azt tapasztaltuk, hogy szinte csak 1-2 tökéletes nap van a szüretre, szerencsére is szükség van ezt elcsípni. Emellett szempont, hogy van-e szüreti munkás, hiszen mi kizárólag kézzel szedünk. Mindezek mellett figyelembe kell vennünk az erjesztő tartályok szabad kapacitását és persze az időjárást, szóval tényleg sok változós az egyenlet.

A termés mennyisége elmarad a tavalyitól, a piacért is felelősen gondolkodó borászatként ennek örülünk, ráadásul a minőség kárpótol minket. Mostanra kierjedtek az idei borok, olaszrizlingből nagyon szép lett a Hegybor, ennek azért örülünk, mert ez a borkategória határozza meg leginkább a borvidékünket. Mire a 2018-as borok kifutnak márciusra, addigra pont jöhet az új Hegybor. A dűlőszelekciók ígéretesek, ezekre még többet kell várni, de érdemes lesz figyelni a Lőczedombot és a Siralomvágót is."

"Az idei hasonlít a 2013-as évjárathoz, amiről szép emlékeink vannak" – Bencze István, Szent György-hegy

"Májusban, amikor indult a vegetáció és a növényvédelem, elég hűvös és csapadékos idő volt felénk. Nem lehetett minden nap a területeken dolgozni, emiatt sokan később indultak a növényvédelemmel, ami szerintem sorsdöntő volt. Virágzáskor és utána komoly feladatot jelentett a peronoszpóra megfékezése, nekünk is ez adta idén a legtöbb feladatot. Július elég aszályos volt, egész évben egyenetlen volt a csapadék eloszlása. Mindezek után viszont szép és hosszú ősz következett, hűvös és napos időjárással, hasonló a 2013-as évjárathoz, amiről nekünk szép emlékeink és boraink vannak. Idén alacsonyabb a szüretelt alapanyagok pH-ja, mivel mi kénmentesen vagy alacsony kénnel készítjük borainkat, erre jobban odafigyelünk. 

Szeptember 27-én fejeztük be a szüretet, akkor cabernet sauvignont, olaszrizlinget és bakatort szedtünk. Összességében azt láttuk, hogy mivel szép napos időjárás volt, ezért gyors ütemben nőtt a cukorfok, emiatt pedig gyors volt a szüret. Minden tétel szép savval került a pincébe, nálunk nem igazán van 12 alkohol feletti tétel. Idén nem kellett a szőlőt hűtenünk, gyorsan lehetett feldolgozni, 12-14 fokos mustok érkeztek be. 

Itthon kevesen figyelik, hogy a hold és a nap mozgásából következően van egy felfutása az erjedésnek. Emiatt szeptember harmadik hetében nagyon szépen indult az erjedés. Mi nem szeretünk még saját erjedő musttal sem beoltani, hogy ne avatkozzunk bele a természetes folyamatokba. Az idei évből nagyon komoly lehet a bakművelésű, öreg rajnai ültetvényünkről készülő bor. Évek óta ez adja a nagy rajnaink alapját, idén kevesebb fürt volt, egy 750 literes amfórával készül, koncentrált bor lesz. Sokat várok az idén bemutatkozó, 2015-ben telepített furminttól, most erjedt ki, szépen mesél a termőhelyről. Úgy érzem, hogy a hárslevelű is szép lett és a kéknyelű szintén érdekes, ami ugyancsak új fajta nálunk."

"Ilyen problémamentes szüretünk még nem volt!" – Bujdosó Ferenc, Balatonlelle 

"Elkényeztetett minket idén az időjárás, gyakorlatilag esőnap nélkül tudtunk az ideális időpontokban szüretelni. A szőlőfajták azzal hálálták meg a jó időt, hogy nem egyszerre értek be, jól tudtuk ütemezni a munkát. Augusztus 21-én kezdtünk irsaival, szeptember végén fejeztük be a száraz bornak szánt fehéreket rajnaival. A kékszőlők közül merlot, cabernet franc és kékfrankos már a pincében, már csak az Ibitubának szánt válogatott cabernet sauvignon van a tőkén. Egészséges, szépen beérett szőlőt hoztunk be ideális paraméterekkel, a kierjedt borok elevenek, harsogó gyömölcsökkel, intenzív, mély aromával. Ez az elevenség különösen a pezsgő alapborunknál fontos. A sárgamuskotályunk a nagykönyvben megírtaknak megfelelően kezdett töppedni, újabb ígéretes késői szüretre van kilátásunk azután, hogy a 2018-ast a Balaton legjobb édes borának választották idén.

A mennyiségek a kiemelt dűlőknél kissé elmaradtak a várttól, idén azt figyeltük meg, hogy a fürtök száma megvolt, de a bogyóméret kisebb volt az átlagosnál. Ferkó fiam diplomamunkájában pont ezt vizsgálta, így kis túlzással minden fürtöt pontosan nyilvántartottunk. Idén, a pince életében első alkalommal minden körülmény ideális volt a szüretkor, ezt a tavalyi fejlesztéseknek köszönhetjük. Egyetlen apró műszaki hibával csináltuk végig az egészet, ilyen problémamentes szüretünk még nem volt!"

"A tavalyinál két héttel később kezdtük a szüretet" – Baranyai Péter, Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle

"Ha átlagot nézünk, akkor a tavalyival ellentétben az idei évjárat az érés és szüret időpontjának a szempontjából szinte szokásos volt. Idén augusztus 12-én, a tavalyinál két héttel később kezdtük a szüretet. Egész évben szerencsénk volt az időjárással. Nagyobb fagykárunk nem volt és a csapadék is jó időben jött, talán a mennyisége lehetett volna valamivel több. Emellett a jég sem okozott látható kárt a szőlőben. Meglepő módon idén a peronoszpóra elleni védekezés jelentette a kihívást, korábban inkább a lisztharmat okozott néha nehézséget. 

Sikerült a szőlőt megvédenünk, így az irsai után a pezsgőnek szánt fajtákkal folytattuk a szüretet, sorban következett a chardonnay, pinot blanc, pinot noir, majd furmint. A pezsgőnél kiemelten fontos a jó savszint, így leginkább ezt tartottuk szem előtt. A chardonnay esetében több helyről, eltérő érettségi fokban szüreteltünk, az alapborban ezek már házasítva szerepelnek majd. A pinot noirból blanc de noir lesz, azaz olyan fehérbor, ami kékszőlőből készült. Azt látjuk, hogy emelkedik a kereslet a tradicionális pezsgőinkre, ezért nagyobb mennyiséget tervezünk jövő márciusban palackozni. Persze ezek csak 2022 körül kerülnek majd piacra.

A csendes boroknál a szőlő mennyisége valamivel elmaradt a tavalyitól, a minősége viszont kiváló. Összesen 17 fajtával dolgozunk, nehéz lenne bármelyik minőségébe belekötni. A fehérek közül azonban mégis kiemelkedik az irsai, a cserszegi, a szürkebarát és a sauvignon blanc, a kékszőlők közül pedig a merlot, cabernet franc és syrah mutat szép formát. A cabernet sauvignonunk szüretét a 42. héten kezdjük, a Sínai-tető marad a legvégére. Ez egy különleges terület, lassabban érik itt a szőlő, később adja az ideális érettséget. A minősége viszont kiváló évjáratokban mindig kiemelkedő. Bízunk benne, hogy ilyen lesz az idei év is."

"Erős az évjárat, volt idejük kialakulni az aromáknak " – Kis Tamás, Somlói Vándor Pince, Somlószőlős

"Több év után végre egy olyan évjárat, amikor ősszel szüreteltünk, csak szeptember 10-én kezdtük a szüretet. Ez alapvetően jó dolog, így volt idejük kialakulni az aromáknak, mélyülni az egyenletes cukrosodás mellett. A hűvösebb május kitolta a szőlő érését, talán ez határozta meg leginkább az évjáratot. A szőlőnek szüksége van az őszi hűvösebb, de napos időre, hűvösebb éjszakákra, hogy az aromák kiteljesedjenek és emellett a savak is megmaradnak. A júniusi-júliusi kánikula még a szőlő olyan állapotában jött, amikor nem tudta a savakat elégetni, augusztusban pedig hiába volt nagy meleg, az éjszakák mérsékeltebbek voltak. A szüret ideje alatt egyetlen nagyobb esőt kaptunk csak, szerencsére csak ránk ijesztett, még az érzékenyebb fajták sem indultak el rothadás irányába, így a tervezett sorrendben tudtunk végig szüretelni.