Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Szellemváros, napfénykúra és túra a föld alatt – 5 izgalmas városi séta a Balatonnál

A nyár vége és a kora ősz tökéletes időszak a balatoni és a közeli települések történetének megismerésére. Nincs már tömeg, megszűnnek a dugók, és az idő is kellemes, ha szerencsénk van. A vezetett városi sétákon kiderül, milyen volt az élet több száz évvel ezelőtt Balaton-felvidéken: regénybe illő családtörténeteket, legendákat ismerhetsz meg, sétálhatsz egy szellemváros épületeiben és egy szerteágazó pincerendszert is bejárhatsz.

1/5

Fürdőkultúra Hévízen

Bár az ókorban is ismerték a víz gyógyító hatását, Hévíz sokáig csak egy mocsaras fürdőhely volt. A tematikus városnéző sétán megtudhatod, hogyan lett világhírű fürdőhely a "Hévízsárként" ismert mocsaras vidék, hogyan változtak és alakultak a tó fölé épített fürdőépületek és milyen csodálatos gyógyulásokról mesélnek a legendák. Szó esik híres fürdőorvosokról, találmányokról és a hévízi gyógyászat elterjedésétől a köpölyözéstől a Hévízi Tradicionális Kúravédjegyig.
 
Mikor? 2020. augusztus 28. 17 óra. Találkozó: Tourinform iroda (Rákóczi u. 2).
Mennyibe kerül? Felnőtt: 1000 Ft, gyerek: 500 Ft.
Információ és jelentkezés: A séták honlapján és ezen a számon: 06-20-470-7058.

2/5

Füred séta

Balatonfüred az a hely, ahol a reformkori városrészben szinte minden épületnek saját, izgalmas története van, és minden utca, tér mesélni tudna a fürdőváros egykori híres lakóiról és vendégeiről. A Fülöp Júlia (Balaton Guide) által vezetett sétán Balatonfüred rejtett értékeit, történelmi és építészeti kincseit, múltjának izgalmas részleteit lehet jobban megismerni. „A városnézés során részben elhagyjuk a mai várost, megfürdőzünk a régmúlt történeteiben, mára már ismeretlen családokat ismerünk meg, akik egykor meghatározó szereplői voltak a városnak” – szerepel a séta leírásában. 

Mikor? 2020. augusztus 28., 17 óra.
Mennyibe kerül? 2900 Ft, nyugdíjas és diák: 2600 Ft.
Jelentkezés és információ: A sétára előzetes jelentkezés szükséges a balaton.guide@gmail.com email címen. Jegyvétel a Vaszary Galéria jegypénztárában.

3/5

A Tapolca alatti pincerendszer bejárása

A Balaton-felvidéken már a 18. században több zsidó közösség élt, sokan foglalkoztak közülük borászattal és borkereskedelemmel, amelynek központja Tapolca volt. A város alatti pincerendszert bemutató séta során Hangodi László történész, főmuzeológus mesél a város zsidósághoz kötődő helyszíneiről és emlékeiről, és Tapolca leghíresebb zsidó családja, családregényt is ihletett Lessner-dinasztia történetét is megismerhetjük. A séta során a résztvevők útba ejtik a felújítás alatt álló tapolcai ózsinagógát, az első zsidó iskolát és a megújuló tapolcai izraelita temetőt is.

Mikor? 2020. október 4. 10 óra.
Mennyibe kerül? 1000 Ft/fő. 
Jelentkezés: Előzetes regisztrációval ezen az e-mail címen

4/5

Hajmáskéri anziksz

Mára igazi szellemváros lett a közel 120 éve épült, Veszprém környéki katonavárosból, ami az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb tüzérségi kiképző bázisa és laktanyája volt. A hajmáskéri sétán Raffai Csilla, a Túrajó városi séták ötletgazdája és a Pannon Egyetem adjunktusa vezetésével járhatjátok be a néha kifejezetten hátborzongató komplexumot és az egykori parancsnoki épületet, ami valóságos kastély volt a 6000 négyzetméteres alapterületével. Az egykori katonaváros területén sok épület vált életveszélyessé, és egy részük úgy tűnik, pusztulásra van ítélve. Érdemes közelebbről is megnézni őket, amíg lehet.

Mikor? 2020. szeptember 18., 17 óra, október 3., 10 óra és november 21., 10 óra.
Mennyibe kerül? 2500 Ft, gyermekeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éves kor között 1500 Ft (a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő).
Jelentkezés és jegyvásárlás: A sétaszervező honlapján.

5/5

Villamustra, Balatonalmádi

A Túrajó sétáján Balatonalmádi menő villáival, nyaralóival és a másfélszázados fürdőhely kevésbé ismert tárgyi emlékeivel ismerkedhetünk meg. Kiderül majd, hogy régen mire használták a Balaton vizét – fürdésre ugyanis nem –, és hogy milyen gyógykúráknak vethették alá magukat a Balaton-parton felhúzott fürdőházakban a századforduló vendégei. Az időutazással egybekötött Villamustrán nemcsak a város régmúltjába, hanem néhány villaépületbe is bekukkanthatunk, legendás vendéglátóhelyek és családtörténetek sztorijai is előkerülnek majd, és egy helyi kuriózumnak számító meglepetés is lesz.

Mikor? 2020. szeptember 26., 16 óra és október 24., 15 óra.
Mennyibe kerül? 2900 Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éves kor között 2000 Ft (a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő).
Jelentkezés és jegyvásárlás: A sétaszervező honlapján.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A