Télen Balatonfüred is elcsendesedik, a sétányon kevésbé nyüzsögnek az emberek, a környékbeli erdők és völgyek pedig megtelnek kirándulókkal. Innen könnyedén rátérhetünk egy-egy lenyűgöző Kéktúra-szakaszra, vagy felfedezhetjük a balatoni erdőséget téli köntösében. A mínuszokban lesétált kilométerek után pedig forró italok és frissen sült elviteles finomságok várnak a parton.

1/6

Vízterápia a Tagore sétányon


Ha Balatonfüred, akkor a Tagore sétány kihagyhatatlan, hiszen itt élvezhetjük leginkább a víz közelségét egy kellemes séta közben. A mólóról tiszta időben csodás látványt nyújt a Tihanyi-félsziget az apátsággal. Ha pedig még a nap is kisüt, megéri napozni egyet a part menti padokon. Ha maradnátok a központban, de elszakadnátok a parttól, vágjatok át a Gyógy téren, a Szívkórháznál, és sétáljatok egyet a Kiserdőben, ahonnan csak pár lépés és egy zebra választ el a Bergmann Cukrászdától és egy finom, elviteles sütitől.


2/6

Forró italok és street food a Zelna Borbár és Vinotékából

Hétvégente érdemes a Zelna Borbár környékén járni, hiszen Takeaway-napokat tartanak, vagyis leveseket, ízletes, helyben készült szendvicseket, kávét, teát, forró csokit és forralt bort is kínálnak elvitelre. Sőt, ha valamit hazavinnél magaddal emlékbe a Balaton partjáról, náluk akár Zelna-termékekből álló ajándékcsomagokat is beszerezhetsz. Szombaton és vasárnap 9 és 17 óra között várnak minden füredi kirándulót.


3/6

Frissen sült kézműves pizza a Kredencből

Egy jó pizzával sosem lehet melléfogni, ha valami gyors és finom fogásra vágyik az ember, és ezt jól tudják a Kredencben is. A lassan kelesztett, igazi olasz pizzatésztára számos esetben helyi termelők portékái kerülnek, például tihanyi füstölt sonka vagy vászolyi csemegesajt. Ha az időjárás is engedi, egy pizzásdobozzal a kézben az igazi kiülni a Balaton partjára, de akár egy jó salátával vagy egy forró levessel is megtehetjük ugyanezt.

4/6

Könnyed túra és őzles a Koloska-völgyben

Egyedül, párban vagy gyerekekkel, a Koloska-völgy minden évszakban tökéletes úti cél, ha a nyüzsgő sétány helyett inkább az erdő közelségére vágynátok. Az Arácsi útról rövid sétával elérhető völgyet érdemes a Vadaspark felől megközelíteni, pláne, ha kicsikkel vagytok: a szarvasok, az őzek és a muflonok felejthetetlen élményt nyújtanak majd. A völgybe érve pihenjetek meg a Koloska-forrásnál vagy Hamvas Béla több száz éves hársfájánál, esetleg kapaszkodjatok fel a bazaltsziklákból álló szirtre, ahonnan lenyűgöző látványként tárul majd elétek a füredi erdőség. Ha nagyobb túrára vágytok, innen elgyalogolhattok akár a Tamás-hegyi kilátóig is, ahonnan az egész várost megcsodálhatjátok.


5/6

Finomságok az útra a Villa Delikátból

Ha túrázni vagy sétálni indultok, és valami csipegetnivalót is vinnétek magatokkal, irány a Villa Delikát a város egyik legforgalmasabb pontján, a nagy, füredi kereszteződésben. Itt kérhettek Olaszországból érkező sonkát és szalámit, illetve vászolyi sajtokat szeletelve, kis dobozokban pedig olajban marinált, töltött olívabogyót és cseresznyepaprikát is beszerezhettek. Különleges édességeket és frissítőket is találtok itt, sőt forralt bort is kérhettek.


6/6

Kirándulás az Evetes-völgybe

A Balaton-felvidéket is behálózó Kéktúra-útvonalak szebbnél szebb tájakon visznek végig, ám a kisebb szakaszokat általában kevésbé ismerik a kezdő vagy hobbikirándulók. Balatonfüreden is megbújik egy ilyen rész, ami a zsidó temetőtől nem messze, a Régi temető utcán haladva érhető el. Innen, a kék jelzést követve, egy könnyű, körülbelül 50 perces sétával és enyhe ereszkedéssel egészen a varázslatos hangulatú Evetes-völgyig juthatunk el, ahol a Hidegkúti-Séd csordogál, és ahonnan már csak néhány lépés Balatonszőlős határa és a Szőlősi Kocsma házias ételei, amiket február első hetétől újra magatokkal vihettek!

Címkék