Bár ezekben a hetekben kénytelenek vagyunk lemondani a pezsgő Balaton-parti életérzésről, azért mégis van lehetőség arra, hogy képzeletben kicsit megmerítkezzünk a tó jól megszokott, nyüzsgő hangulatában: mégpedig könyvek segítségével. Ha már nagyon hiányzik a Balaton megszokott arca, az éttermek, a part menti séták és a többnapos utazással egybekötött kirándulások, ezeket a köteteket semmiképp ne hagyd ki!

1/8

Bodó Iván: Balatoni halmesék

Horgászoknak és halimádóknak kötelező olvasmány Bodó Iván könyve, de azoknak is erősen ajánlott, akik egyszerűen csak szeretik az izgalmas, olvasmányos történeteket, na és persze a Balatont. Ebben a kötetben megismerkedhetünk a tó élővilágával, ráadásul a szöveges leírások mellett igényes illusztrációk is fokozzák az olvasás élményét. Bár a Horgásztörténetek kezdőknek és haladóknak alcím elrettentően hathat azok számára, akik alapvetően nem kötődnek ehhez a hobbihoz, ez a könyv sokkal többet ígér egyszerű horgászmeséknél. 

2/8

Nagy Káli Könyv

A Káli-medence arcai, helyei és hangulatai köszönnek vissza Bojár Iván András író és Darabos György fotós albumában, amit – bár már jó néhány éve megjelent – a mai napig nagy népszerűség övez. Nem véletlen, hiszen a nagyméretű, 500 oldalas könyvben minden benne van, ami miatt a Káli-medencével szerelembe lehet esni, ráadásul a szerzők mindezt gyönyörű vizuális élményekkel kiegészítve mesélik el.


3/8

Schleicher Vera: Kultúrfürdő

Schleicher Vera etnológus-muzeológus tudományos alapokon nyugvó könyve a Balaton térségében zajló kulturális változásokat írja le, kifejezetten a 1920. századra fókuszálva. Hogyan rendeződtek át a balatoni terek? Hogyan és miért alakult ki kultúrharc a balatoni települések között? Hogyan változott a vízparthasználat? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.


4/8

Avar Judit: Füred fényei

Avar Judit tizenhat éves kora óta ír verseket, olyan kortalan, örök érvényű darabokat, amiket az ember nagy örömmel olvas el újra és újra. Füred fényei című kötetében a Balatonhoz és különösképpen Balatonfüredhez fűződő viszonyáról mesél hol játékos, hol komoly rímekben.


5/8

Kiss Noémi: Balaton

A Balaton izgalmas regény a 80-as évek balatoni mindennapjairól, és bár a könyv alig több mint száz oldal, mégis nagyon velős kordokumentum, amit nem elég egyszer elolvasni. Lapozás közben ott állunk a lángososnál, a tömött tóparton, a szocializmusra jellemző díszletben, és amíg az egyik pillanatban egy álomvilág tárul elénk, a másikban már szinte szorongatóak azok a titkok és sorsok, amik az asztalra kerülnek.


6/8

Varju Kata: A Vulkán Mágusai

A Vulkán Mágusai album egy minden oldalán élő kötet. Egy olyan fotódokumentációs könyv, ami a lakóin keresztül mutatja meg, mennyire sokszínűek a Szent György-hegy mindennapjai, és kik azok az arcok, akik ezt alakítják. Az egyre népesebb tanúhegy kordokumentuma ez, aminek középpontjában a közösség és annak fontossága áll. Jelenleg a Búzalelke pékségben és az Angyal Pincénél lehet beszerezni.


7/8

Dr. Laposa József: Badacsony

Ebben a kötetben Badacsonyról, szőlőtermelésről és borkészítésről ír a Laposa Birtok alapítója, dr. Laposa József, aki történelmi korszakokon átívelve ismerteti meg az olvasóval a szőlő és a bor, na és persze Badacsony történetét. Az izgalmas történeteket több mint 300 fénykép illusztrálja, így nyújtva átfogó bemutatást a borvidékről és az egyik legkedveltebb tanúhegyünkről.


8/8

Mészáros József János: Szüreti karnevál

Ezzel a kötettel bármikor képzeletbeli bortúrára indulhatunk! Ahogy a Gyalogos bortúrák a Balaton-felvidéken 19892019 alcím is mutatja, a szerző harminc év balatoni borhoz kapcsolódó élményét osztja meg az olvasóval, úgy, hogy azt még Hamvas Béla is megirigyelné.


Címkék