Az igazi, napsütéses tavasz még ezen a hétvégén is várat magára, ezért összeszedtük, hol készülnek a Balatonnál testet-lelket melengető, ízletes levesek. Széles a kínálat, a hagyományos gulyásoktól a zöld színű krémleveseken át a csípős ázsiai levesekig, amelyeket nemsokára már az éttermek teraszán is elfogyaszthatunk.

1/10

kiskert

A siófoki étterem friss, helyi és minőségi alapanyagokból készülő, hagyományos ételeket kínál. Tulajdonosai elszántan szuvidolnak és savanyítanak, ahol lehet, és helyi beszállítókkal dolgoznak együtt. A hűvös tavaszi napokra olyan levesekkel készülnek, mint a borsóleves csurgatott nokedlivel, a kacsahúsleves saját húsával, zöldségekkel, házi tésztával, de rendelhettek tőlük gulyáslevest is.  A kiszállítás Siófok területén ingyenes, a város 5 km-es körzetében 600 Ft.

Nyitva: péntek–vasárnap: 12–19 óra

2/10

Balcsi Falatozó

A zamárdi Tölgyfa étterem alapítói, Koncz Péter és Végh Barbara új projektje, a Balcsi Falatozó 2020. december 17-én nyitott meg, dacolva a téllel és minden akadályozó körülménnyel. A tőlük megszokott széles, főként házias vonalat viszik tovább az új helyen is. Az étlapjuk állandó szereplői, a fokhagymakrémleves, a cukorborsóleves és a MarhaJó húsleves daragaluskával mellett a hétvégéken extra ajánlatokkal is készülnek, most éppen egy tavaszi tárkonyos csirkeraguleves miatt érdemes kipróbálni a házhoz szállítást is vállaló helyet.

Nyitva: hétfő–vasárnap: 9–21 óra

3/10

Kistücs

Az étterem április 29-re tervezi a télikert és a kerthelyiség megnyitását (az asztalfoglalás erősen ajánlott), de szerencsére nem kell addig várni a Kistücsök fogásaira, már online is lehet ételeket rendelni elvitelre. Az étterem természetesen most is szűk étlappal dolgozik, kínálatában jelenleg két leves szerepel, ezek a szász húsleves és a zöldborsókrémleves szemesi spárgával. Az étterem csapata azt kéri, hogy mindenki pontosan, az általa megjelölt időpontban érkezzen az ételekért, és rendelés előtt tanulmányozza az itt leírtakat.

Nyitva (a megrendelt fogások átvétele): péntekszombat: 11–18 óra, vasárnap: 11–16 óra

4/10

Port Étterem

A 2020-as strandételversenyt (holtversenyben) a BalaToros nevű ételükkel nyerték meg, de természetesen akkor is érdemes letesztelni a hely ételeit, ha a hőmérő higanyszála 10 fok közelében vacog, mint ezen a hétvégén. A hidegre itt az ánizsos kacsaleves és a kéksajtos zellerkrémleves a válasz. Az étterem egyébként nemrég kezdte meg az idei szezont, és házhoz szállítást is vállalnak a Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Balatonújlak, Balatonszentgyörgy vonalon (a felsorolásunk nem teljes). A részleteket itt találjátok.

5/10

Füstölgő Marha (Bezárt)

Egy kiadós csípős ázsiai leves garantáltan átmelegít a hidegben, a keszthelyi étteremben pedig pikáns thai levesekből és gazdag ramenekből választhattok. A tulajdonos-séf, Németh Zoltán azt is elárulta, hogy hamarosan pho leves is készül majd náluk. Rendelni telefonon és a honlapjukon keresztül lehet (utóbbi helyre a levesek még nem kerültek fel, így ezeket csak telefonon lehet), viszont Keszthely körzetében házhoz viszik a lélekmelegítőt. További információ a Facebook-oldalon és a honlapon

Nyitva: szerda–vasárnap: 10–20 óra


6/10

Party Csóka

Előttetek a Balaton kékje, mögöttetek dolgozik a szmóker, a kezetekben egy tál forró, gőzölgő leves – ha ezt el tudjátok képzelni a hétvégére, akkor öltözzetek fel jó melegen, és próbáljátok ki a balatongyöröki Party Csókát.  Ezen a hétvégén karfiolkrémlevessel és a kevésbé fázósoknak eperkrémlevessel készülnek, de mindig érdemes rákérdezni az aktuális kínálatra, mert itt váratlanul találkozhat az ember például egy pikáns édesburgonya-levessel is. Kiszállítást is vállalnak a környéken.

Nyitva: mindennap: 10–20 óra


7/10

Tölgyes Kúria

A több mint 120 éves, hófehér kúriát Káptalantóti és Badacsonytomaj között, egy domb tetején találjátok, egy gyönyörű, ősöreg tölgyfákkal körülvett területen. A modern konyhatechnológiával készült, zömében magyaros ételeket nem csak elvitelre lehet kérni, a környéken (Badacsonytomajon és Szigligeten) ki is szállítják. Hétvégére a hely marhahúslevesét és a medvehagymakrém-leves ricottával, kolbászchipsszel nevű fogást ajánljuk a hűvös idő és a rosszkedv ellen.

Nyitva: szombat: 11–17 óra, vasárnap: 11–15 óra


8/10

Mi a Kő

Ha házias, hagyományos levesre vágytok, a köveskáli Mi a Kő felé érdemes venni az irányt. A hétvégi menüjükben marhagulyásleves, csipetke, zöldségconcassé és medvehagymakrém-leves szerepel, sok más főétellel és desszerttel együtt természetesen. Rendelni 10 órától, az ételeket felvenni 12 órától lehet. A rendeléssel kapcsolatos tudnivalók itt találhatók.

Nyitva: csütörtök–vasárnap: 12–18 óra


9/10

Kővirág

A köveskáli étterem mesés kertjében elkölthető ebédekre és vacsorákra sem kell már sokáig várni, de addig is felidézhetjük az élményt a „Bárhol” elviteles csomagjaikkal. Az előre megrendelt ételeket időre elkészítik és csomagolják, az pedig csak rajtatok áll, hogy a Káli-medence melyik pontját választjátok ki az elfogyasztáshoz. Az étlap hétről hétre változik, a levesek követik a szezonális hozzávalókat és az időjárást, az elmúlt időszakban a vadraguleves és a gyömbéres répakrémleves volt a sztár. A menüt itt lehet megnézni.

Nyitva: péntek: 12:30–18:30, szombat: 12–18 óra, vasárnap: 11:30–17:30 (májustól változik)


10/10

Bistro 84

Kapolcs hangulatos vendégháza, a Hazai Provence tavaly nyár óta ad otthont a külsős vendégek számára is látogatható étteremnek. A 84 Bisztró franciás-mediterrán vonalat visz, az étterem csapata pedig a korábbi Pura Vidából érkezett. A hétvégéken újra van kiszállítás, és be lehet ugrani egy olasz paradicsomlevesért vagy egy, a szezonális hozzávalókra komponált levesért, ami most éppen a medvehagymás tavaszi borsóleves.

Nyitva: péntek–vasárnap: 12–20 óra

Címkék