Az elmúlt 1-2 évben jelentősen nőtt a Balaton környéki street artok száma, melyek üde színfoltokként mosolyt csalnak az arra utazók és kirándulók arcára, legyen szó egy színes lépcsőről vagy egy tűzfalfestményről. Összegyűjtöttük ezeket az alkotásokat.

1/10

Szigligeti Kultúrlépcső

Eötvös Károly dicsérő szavai már szó szerint is bearanyozzák a Balaton környékét: a szigligeti várhoz felvezető lépcsőn az író Balatoni utazás című könyvéből olvasható részlet. A lépcsőt Gergely Ramóna és Remsei Enikő, a CreaTeam festőművészei festették 2022 februárjában.

Tipp: Az alkotók több helyen festették már színessé Szigliget részleteit: varázsoltak például utcai áramszekrényből könyvespolcot vagy kerítésből színes ceruzákat

A lépcső a szigligeti Tourinform Iroda és az önkormányzat között indul felfelé, a Petőfi utcából, pontos térkép-koordináták itt. 

2/10

Tapolcai Halas Lépcső

Tapolcának az évek alatt kihagyhatatlan látnivalója (és fotópontja) lett a Halas Lépcső. Az alkotó, Varjas Judit az elmúlt hetekben újrafestette az először 2016-ban elkészült lépcsőt. A Malom-tónál lévő 27 lépcsőfokra tehát visszakerült a 2 színes koi ponty, a felső járdán egy hatalmas tavirózsa díszeleg, de a tóban található hínár és Varjas Judit kacskaringós hullámai is visszaköszönnek az alkotáson.

Itt számoltunk be részletesebben a megújult lépcsőről.

Tipp: Varjas Judit nemrég egy, a Malom-tóhoz kalauzoló alkotást is készített a városban, erről itt írtunk bővebben

3/10

Almádi mozdonyportré

Az egykori AlsóörsVeszprém-vasút hídjának még ma is álló pillérére készítettek 2021-ben egy több mint hét méter hosszú és csaknem három méter magas festményt. Az alkotáson egy 375-ös számú, szertartályos gőzmozdony szerepel, mely a mai napig a környéken pihen. A több mint 50 éve nem működő vasútvonalon 1908 szeptemberében haladt végig az első vonat Balatonalmádi és Veszprém között. A mozdonyportrét Döme Péter, Balatonalmádiban élő festőművész alkotta meg, mellyel a Balatonalmádiból Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán találkozhattok. 

Itt olvashattok
részletesebben a festményről.

4/10

Westprememural

Veszprém első tűzfalfestménye 2021 nyarán készült el. Mentha, azaz Ozsváth Gergely, a Hősök együttes tagja 10 nap alatt készítette el a kézilabdás alkotást graffitiművész barátjával, IKE-kal (Moravetz Ákos). A témát a veszprémiek szavazták meg, maga a festmény pedig az összetartást és a veszprémi tradíciót jelképezi. 

Részletesebben itt olvashattok róla. 

5/10

Retró Balaton

Idén egyszerre három új tűzfalfestménnyel gazdagodott Veszprém. Az egyik, 150 négyzetméteres, retró balatoni témájú alkotás meglepetésként született meg, melyen visszaköszön a Tihanyi Bencés Apátság is. Amellett, hogy a Balaton számos helyi lakos életében fontos szerepet játszik, a festménnyel a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program előtt tisztelegnek.

6/10

Tethys-halagút

Veszprém belvárosában lévő viadukt alagútjában sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy óriási akváriumban lennénk, ahol tengeri élőlények úszkálnak körülöttünk. A halagútban a Laczkó Dezső geológus, piarista tanár által 120 éve felfedezett, felső triász korabeli kavicsfogú álteknős is szerepel, amelyet Veszprém jelképes állataként tartanak számon.

Tipp: A halagút szuper kirándulóhely is, a Sintér-ároktól induló gyalogösvényre csatlakozzatok be, mely egy tektonikai törésben vezet végig, és a Tethys-halagút alatt ér fel az Endrődi-lakótelepre.

7/10

Veszprémi Állatkert

Veszprémi Állatkert inspirálta tűzfalfestmény is készült a városban. A kisebb, de annál részletesebb felület hét nap munka után nyerte el végső formáját. Többféle állatrajz és izgalmas színvilág jellemzi ezt a festményt.

Tipp: A festmény jó kiegészítése egy állatkert-látogatásnak, ezért előtte vagy utána érdemes célba venni. 

8/10

A királynék városa

Az első veszprémi muraltól, vagyis falfestménytől nem messze, szintén a Haszkovó-lakótelepre került a város egyik legújabb tűzfalfestménye. A királynék városa tematikájú, 300 négyzetméteres, a kék különböző árnyalataiban pompázó grafika bő tíz nap alatt készült el. A falfestményen feltűnnek Veszprém meghatározó pontjai is, mint a viadukt, a vár, maga a Haszkovó-lakótelep és az ikonikus húszemeletes is.

9/10

Mézga Géza és a többiek

A Street Meets Art-projekt részeként Jakub Bachorík cseh illusztrátor is készített idén falfestményt Veszprémben. Az alkotó a cseh–magyar kapcsolatokra, a turisztikai látnivalókra és a közös kulturális tapasztalatokra fókuszált munkája során. Utóbbiak közé tartozik a Mézga család rajzfilmsorozat, amelyet Csehországban is vetítettek (így szerepel a festményen Mézga Géza), de megjelenik mások mellett Bohumil Hrabal neve – egy sörmárkaként – vagy Alfons Mucha plakátművész is.

A falfestmény a budapesti Cseh Centrum és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa közös kezdeményezésének eredményeként jött létre. A falfestmény egy aluljáróban található, a Veszprém Arénához közel. Részletesebben itt olvashattok róla.

10/10

+1 Színes vasútállomások

Az elmúlt években több balatoni vasútállomás aluljáróját is színessé varázsolták, zömében a Tárnoki Művészeti Egyesületnek köszönhetően. Legutóbb a siófokiról számoltunk be, ahol a kékbe borult aluljáróba 843 buborékot, 318 kis halat, egy nagy naphalat, egy búvárkaticát, valamint egy Siófok feliratot is festettek. Természetesen a Balaton felülnézeti ábrája sem maradt ki a felfestések közül. Az alkotók Balatonlellén is festettek már, itt egy fahajóban érezhetjük magunkat az aluljáróban sétálva, Balatonbogláron naplemente és vitorlás díszíti a falakat, Fonyódon különböző formájú és színű halak „úszkálnak” a hullámok között, Balatonfenyvesen pedig a település nevezetességeit fedezhetjük fel egy-egy óriás bélyegen. 

Tipp: A Színes Város és a Társadalomklinika civil szervezetek a Balatonyfenyvesi kisvasút pályája mentén festettek le egy épületet, az óriás vízimadárról itt írtunk. A madaras tematika a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásnál is visszaköszön.A képre kattintva lapozhattok a galériában, végignézhetitek a különböző állomások falfestményeit.

Címkék