A Festetics család évszázadokon keresztül játszott kiemelkedő szerepet a térség – és az ország – politikai, szellemi és kulturális életében. Keszthelyen és környékén számos fejlesztés, kezdeményezés, újítás fűződik a nevükhöz: felismerték a hévízi termáltó jelentőségét, megalapították Európa első felsőfokú agrárképzési intézményét, és híres versenylovakat tenyésztettek fenékpusztai majorságukban. Cikkünkben a Festeticsek örökségéhez kapcsolódó helyszíneket, épületeket gyűjtöttük össze, a Balaton nyugati medencéjére koncentrálva. Egy részük a hivatalos Festetics-örökség program része, más részük története, elnevezése kapcsán köthető a főúri családhoz.

1/13

Festetics-kastély

A keszthelyi Festetics-kastély építését 1745-ben kezdte meg a Festetics család, ezt több nagyszabású át- és hozzáépítés követte. Szinte mindenki járt már itt legalább egy osztálykirándulás erejéig, de érdemes felülírni az élményt: a barokk épület bejárása egyszerűen megunhatatlan, a lenyűgöző termekben és a gyönyörű parkban mindig akad egy-egy olyan részlet, amire minden alkalommal rácsodálkozhattok. 

Egy sor kiállítást rendeztek be az épületegyüttesben: a Helikon Kastélymúzeum eredeti, illetve korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be, a neorokokó stílusú Tükörteremben a Festeticsek díszebédlőjét láthatjátok a közel 200 darabból álló, 12 személyes étkészlettel. A pálmaház és a madárpark a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi fel, a hintókiállításon pedig a korabeli közlekedési eszközöket lehet megnézni, de van vadászati és modellvasút-kiállítás is. 

2/13

Festetics-kilátó

A Festeticsekről elnevezett, 231 méteres magaslaton álló, háromszintes kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre és a Keszthelyi-hegységre. A kilátó egy ideig nem volt látogatható, de 2022 áprilisára megújult, biztonsági hálót kapott.

A kilátót a gyenesdiási Nagymezőről induló ösvényen közelíthetitek meg, itt parkolókat is kialakítottak. A kilátóhoz vezető út felénél erdei tornapálya és focipálya található, de a környezetben minden adott egy nyugalmas piknikhez is. 


3/13

Festetics Imre Állatpark

Az 1764-ben született Festetics Imre a keszthelyi Georgikon-alapító Festetics György testvére  volt az első olyan magyar tudós, aki önálló örökléstani munkát közölt egy nemzetközi tudományos folyóiratban. A Festetics Imre Élményközpont három egységből áll, ezek a Természet Háza Interaktív Látogatóközpont, az őshonos háziállatokat bemutató Falusi udvar és az Állatpark, a látogatható vadfarm. A 4,2 hektáros állatparkban, ami 2021 tavaszán egy vadasparkkal is bővült, magyar állatfajokat mutatnak be a látogatóknak:többek között őshonos szarvasmarhafajták, juhfajták, lófajták, nemesített magyar kecske, magyar szamár,víziszárnyasok láthatók, a hazai vadfajok közül gímszarvassal, dámvaddal, muflonnal, valamint vaddisznóval is találkozhattok. 

A Természet Háza Látogatóközpontban interaktív kiállítás mutatja be a Keszthelyi-hegység élővilágát, aVR-szobában a bognár, a patkolókovács és a pék munkáját lehet kipróbálni, vagy megnézni a balatongyöröki Batsányi-kilátó körpanorámáját, illetve a Kis-Balatont.

4/13

Talabér (Osvald–Bujtor)-féle vízimalom

A gyenesdiási Talabér- vagy más néven Osvald–Bujtor-féle vízimalom egykor a Festetics-uradalom része volt. A malom már legalább 500 éves, és oldalában jelenleg az egykori vízikerék pontos mása látható. A műemlékben ma pékmúzeum és herbárium is működik, a malom mellett már a Festeticsek korában is fűszerek és gyógynövények termettek. A felújítás után is levendulával, oregánóval, citromfűvel és más gyógy- és fűszernövényekkel teli magaságyások illatoznak, amelyeket körbejárni felér egy rövid terápiával. Egy rövid, a Balatoni Bringakörútra vezető utat is kialakítottak itt a felújítás során: a Forrás tanösvény a malomtól indul, és 16 táblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot.

A malomról szóló cikkünket itt találjátok.

5/13

Hévízi Tófürdő

A hévízi termáltó Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava. A hévízi hőforrás és annak környéke a 18. század közepén került a Festeticsek birtokába, ők kezdték meg a fürdőtelep kiépítését és a tó környezetének rendezését. A hévízi fürdőkultúra megteremtését gróf I. Festetics Györgynek köszönhetjük. 1795-ben kezdte meg a fürdő fejlesztését, lecsapoltatta a mocsár jelentős részét, fásította a tó környezetét, és biztosította a fürdési lehetőséget a helyieknek és az előkelőknek egyaránt a cölöpökre telepített, kezdetleges fürdőházakban. A fürdőélet csak a 19. század második felében indult be: Festetics II. György megépíttette az első igazi fürdőházat, szálláshelyeket alakított ki, és rendbe hozatta a tó környékét is. A Hévízi-tó és a Hévízgyógyfürdő egészen 1948-ig volt a Festetics család tulajdonában.

Hévíz történetét régi fotókkal elevenítettük fel ebben a cikkben.

6/13

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

A Georgikon volt Európa első önálló agrár-felsőoktatási intézménye és a hazai mezőgazdászképzés bölcsője: az iskolát és a hozzá kapcsolódó majorságot gróf Tolnai Festetics György alapította 1797-ben. A gróf a kor legkiválóbb szakembereit kérte fel oktatónak. 1848-ig a major volt a gyakorlati oktatás helyszíne, majd később a Festetics-uradalom részeként működött tovább.

Az épületben 1972 óta működik múzeum. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely és a másfél hektáros kerttel rendelkező Élménygazdaság érdekes kiállításokkal vár: a négyszintes barokk magtárban és az egykori istállókban berendezett tárlatok a 19. századi cselédek életét, a gabonatisztítás, -tárolás, -feldolgozás eszközeit is bemutatják, de egy 1924-ben gyártott, működőképes nyersolajtraktor és egy Fowler-féle gőzeke is látható.


7/13

Fenékpusztai Festetics-major és kiskastély

A Keszthely-Fenékpusztán található majorság a 18. század végétől 1945-ig volt a Festeticsek kezelésében: itt kapott helyet a főúri ménes, és itt zajlott a lovászképzés is. A majorság Közép-Európa vezető lótenyésztő helye volt, ahonnan számos nemzetközi díjat nyert paripa származott. Az északi szárnyban borjú- és gulyaistálló volt, a középső kiskastély a grófi szállásnak és a szekérbeállónak adott helyet, a déli részt pedig a kanca- és a ménistálló, valamint a csikósok lakásai foglalták el. 1945 után termelőszövetkezet, iskola, tehenészet és komfort nélküli lakások foglalták el a korábbi gazdaság területét.

A Festetics-örökség újbóli bemutatását célzó beruházás november végén záruló első ütemében már elkészült a déli szárny és a kiskastély felújítása, a továbbiakban fogadóteret, kávézót, többfunkciós rendezvénytermet és piknikparkot is kialakítanak. (A képen a felújítás előtti állapot látható.) 

8/13

Lady Mary Hamilton Emlékhely

A balatongyöröki Szépkilátó új emlékhelye és az odavezető új sétány Lady Hamilton hercegné, Festetics II. Tasziló feleségének emléke előtt tiszteleg. Festetics II. Tasziló még angliai tanulmányútja során lett szerelmes Mary Victoria Douglas-Hamilton skót hercegnőbe. Lady Maryt akkor egy olyan arisztokratához adták feleségül, akivel szemben az – akkor még grófi ranggal bíró – Festeticsnek nem volt esélye: a monacói herceghez. Mary Hamilton később a boldogtalan kényszerházasságból magyar szerelméhez menekült, a pápai udvar pedig felbontotta a korábbi frigyet.

Tasziló és a lady 1880-ban keltek egybe. Mary Hamilton Keszthelyen is mesés gazdagságban élt. A hercegi pár szívesen tett kirándulásokat a gyönyörű panorámával megáldott magaslatra, és Lady Mary Hamilton javaslatára ültették el annak idején a Szépkilátó feketefenyőit.

9/13

Fenyves allé

Magyarország két védett fasora közül az egyik a mintegy 6 km hosszú Fenyves allé, ami egykor a Festetics-kastélyt kötötte össze a Festeticsek fenékpusztai majorságával. Ez a legidősebb és leghosszabb kettős feketefenyősor hazánkban. A 900 feketefenyőből álló fasor ültetése Festetics II. Tasziló nevéhez fűződik, a herceg gyakran kocsikázott errefelé Lady Mary Hamiltonnal. Az allé áthalad a Szendrey-telepen, ahol Szendrey Júlia szülőháza áll, itt érdemes megnézni a költőnő emlékházát is.

Az allét a Georgikon utca végénél, az Alsópáhokra vezető útról lehet megközelíteni.

10/13

Festetics Taverna

A borospincét és a présházat Festetics I. György gróf építette 1816 körül. A taverna elnevezéséhez egy legenda fűződik, amely szerint Lady Mary Hamilton azt kérdezte az épület meglátogatásakor, hogy egy tavernában jár-e. A Festetics Taverna Múzeum ma a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton része. A több száz éves falak között a Bock Bisztró Balaton étterem működik, a pincében pedig a tematikus egységekből álló „Da Bibere" borászati és gasztronómiai kiállítás látható.

11/13

Festetics-mauzóleum

A Festetics család temetkezési helye a Szent Miklós temető déli végében található. A neoklasszicista stílusban épült, impozáns mauzóleum egy kriptával rendelkező, szabadon álló ravatalozó, a föld alatti kriptába az északi lépcsősoron lehet lejutni, itt helyezkednek el a sírfülkék. Az épület 1925-ben készült el Festetics II. Tasziló herceg megbízásából, ahová először a feleségét, Lady Hamiltont helyezték végső nyugalomra. A mauzóleumban nyugszik II. Tasziló herceg, Festetics III. György és felesége, Maria Haugwitz is.

12/13

Balatoni Múzeum

Balatoni Múzeum a tó „hivatalos” múzeuma, az aranykincsektől a kipreparált sült hekkig minden van, amihez a Balatonnak köze volt az elmúlt tizenötezer évben. Az állandó kiállításoknak köszönhetően a látogatók megismerhetik a Balaton élővilágát, fürdőkultúráját, a balatoni várakat és még számos érdekességet. A múzeum építése 1925-ben kezdődött, létrejöttében nagy szerepe volt Festetics II. Tasziló hercegnek: ő adományozta a telket és lebontott versenylóistállóinak építőanyagát a leendő épületnek. A Festetics-örökséghez való kötődés nem merül ki ennyiben: a kiállítások anyagának egy része a fenékpusztai Festetics-majorság területén végzett ásatásokból származik, és egy Festetics tematikájú szabadulószobát is kialakítottak a múzeumban.


13/13

Dégi Festetics-kastély

A kastély egy másik régióban található, de mindenképp érdemes meglátogatni, akár útban a Balaton felé. A főúri család egy másik ágához tartozó Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás építette a kastélyt otthonuknak 1810 és 1815 között. A Balaton legszebb klasszicista kastélyát, a dégi Festetics-kastélyt 2018-ban zárták le, azóta csak az angolparkja, a Szerpentin-tó, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak voltak látogathatók. 2022 novemberére azonban megújították, és a Pollack Mihály tervezte épület a homlokzati és a belső felújításon túl új kiállítást, kávézót és ajándékboltot is kapott. A kastélyt Balatonakarattyától fél órára (Enying felé) érhetjük el.

Nyáron fejeződik be a Nyugat-Balaton térségében az a turisztikai fejlesztési projekt, amelynek célja, hogy bemutassa a Festetics család kevésbé ismert örökségét.

Címkék