Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor strand – valahogy így hangzik minden vakáció tételmondata, de a Balaton még a kánikulában is sokkal többet tartogat, mint egy sima strandolás. Ha már eleget hűsöltünk a vízben, akkor érdemes felfedezni a panorámás piknikezőhelyeket, ahonnan egy pokróc és egy palack remek balatoni bor vagy akár egy fagyi és a közeli delikátbolt finomságai társaságában csodálhatjuk meg a naplementét. Ha pedig korán kelők vagyunk, akkor a varázslatos balatoni napfelkeltéket sem érdemes kihagyni! Mutatjuk a 7 kedvenc piknikezős helyünket, válogatva az északi és a déli partról egyaránt, és tippeket adunk, hogy honnan lehet beszerezni a nyári pokrócos uzsonna elengedhetetlen összetevőit, legyen szó egy delikátboltról vagy panorámás kávézóról.

1/7

Balatonakarattyai magaspart

Budapest felől közelítve Akarattya a Balaton kapujának számít, ahol érdemes megállni egy kis pihenőre, de az északi és a déli part felől is könnyen megközelíthetjük, ha a vakációnk alatt dedikáltan ide akarunk ellátogatni. A balatonakarattyai magaspartnál vagy más néven a Kisfaludy sétánynál vagy a Tengerlátópartnál pedig nem is találhatunk jobb piknikszpotot, hiszen ez a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. 50-60 méter magasról látható innen a kenesei part, a Fűzfői-öböl, Almádi, Káptalanfüred, valamint az aligai, világosi magaspart. A piknik hozzávalóit könnyedén beszerezhetjük a Nekem a Balaton delikátboltból, a kávét pedig a közeli Rusty Coffee Box baristái készítik.

WLB-tipp: Ha egy kis hűsítő édességre vágyunk, akkor a piknik előtt vagy után a közelben található Sissi Fagyizó díjnyertes fagylaltjait érdemes megkóstolni, például az Év Balatoni Fagyija verseny különdíjas túrógombócfagyiját vagy az országos Év Fagylaltja verseny szakmai szervezetek különdíját elnyerő Rákóczi-túrós rozmaringos sült barackot.

2/7

Gömbkilátó

A balatonboglári Gömbkilátóval kapcsolatban vegyesek az érzések, van, aki szerint nem illik bele a balatoni tájba, más pedig rajong érte. Bevalljuk, nekünk nagyon tetszik ez a különleges helyszín, ahonnan nemcsak a kilátás vagány, de igazi Kánaán, ha piknikezni szeretnénk. A Gömbkilátó nem véletlenül ad helyet számos menő daytime bulinak (érdemes figyelni a BeMassive eseményeit), hiszen tökéletes helyszín egy csillagnézős estébe forduló naplementés chillezéshez. Ha gyerekekkel mennénk napközben, akkor is remek választás a fenyők árnyékában leteríteni a pokrócot, nem is beszélve arról, hogy kipróbálhatjuk az idén átadott és valóban jól sikerült lombkoronaösvényt.

WLB-tipp:Ha a piknikezésen túl más programot is keresünk, akkor a Gömbkilátót körülölelő kalandparkban bobozhatunk, falat mászhatunk, kötélpályán csúszhatunk, és számos más izgalmas élmény vár ránk.

3/7

Kishegy

A Kishegyre, mely Balatonlelle közelében emelkedik, a „déli part Badacsonyaként” szoktak hivatkozni, méreteiben ugyan jóval kisebb, mint az északi parton található tanúhegy, de a balatoni panoráma innen verhetetlen. Az itt található Szent Donát-kápolna az egyik legromantikusabb helyszín a Balaton közelében, de a borteraszok és éttermek miatt is érdemes tenni errefelé egy kiruccanást. Ha pikniktakaróval érkezünk, a lellei BL Delikátba vagy a boglári Spájzba érdemes beugrani, ahol mindent megtalálunk, ami egy laza piknikhez elengedhetetlen, a kiváló boroktól a kistermelői finomságokig.

WLB-tipp:Ha a közelben keresünk szállást, akkor van egy remek ötletünk, ez pedig nem más, mint a közelben található Késa Magtár, melynek varázslatos hangulata semmihez sem fogható.

4/7

Nezde szoborpark

Nezde szoborparkot a Somogy legmagasabb csúcsán, a szóládi Alman-tetőn találjuk. Érdemes az alkonyi órákban érkezni, ugyanis a lemenő nap fényében egészen mágikus élményben lehet részünk. A narancsba boruló balatoni panoráma ölelésében, szelíd halmok és sűrű erdők között bontakozik ki a lenyűgöző táj, ami csak arra csábít, hogy leterítsük a pokrócunkat, és átadjuk magunkat a látványnak. A szoborpark 9 állomásán egyébként a magyar történelem legendás alakjaival ismerkedhetünk meg, a csodaszarvastól Csaba királyfi székely kapuján át Koppány történetéig.

WLB-tipp: Szóládközelében találjuk Kötcsét, ahonnan remek borokat vehetünk magunkhoz a piknikezéshez, például a Gutman Borpincéből.

5/7

Haláp

Egy nagy ugrással megérkeztünk az északi partra, ahol a Haláp hegyre érdemes tenni egy kisebb túrát, itt találjuk a „magyar Stonehenge” néven is emlegetett szoborparkot, mely szintén kiválóan alkalmas a piknikezésre. A szobrokat Rhea Marmentini és Balanyi Zoltán szobrászművészek álmodták és alkották meg a Haláp hegy tetejére, a nyolc egyedi bazaltszobor pedig teljes természetességgel, hűségesen simul bele a tájba. A hivatalosan Ébredő Vulkán névre keresztelt alkotás a hely geológiai múltjára utal, ugyanakkor a kőbányászat okozta tájsebet is ellensúlyozza a műalkotás. A szoborcsoport keletkezése egyértelmű, azonban a stonehenge-i misztikusság és a varázslatos erő tagadhatatlan.

WLB-tipp: A közelben található káptalantóti Liliomkert Piacon vagy Kinga Kamrájában minden hozzávalót beszerezhetünk a piknikezéshez.

6/7

Kő orra

A nyár közepén nem biztos, hogy annyira túrázni vágyunk, de Lesenceistvánd és Várvölgy felé érdemes elbarangolni, melyek a Balaton-felvidék kevésbé ismert települései, ahol a nyár közepén is lehet nyugodt, panorámás helyeket találni. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a présházak, szőlők és erdők mellett haladó turistautakról gyönyörű kilátás nyílik a tanúhegyekre és a Balaton nyugati medencéjére. A Kő orra kilátópont 406 méter magasan fekszik, ahonnan a Somlót és még a távoli Kab-hegyet is láthatjuk.

WLB-tipp: Annyira szép a kilátás, hogy innen akkor sem akarunk majd továbbmenni, ha már minden finomság elfogyott. És hogy hol vásároljunk be ehhez? A gyenesdiási piacon.

7/7

Csobánc vára

A Káli- és a Tapolcai-medence tele van szebbnél-szebb középkori romokkal, amelyeknél nem is találhatunk romantikusabb helyszínt a piknikezéshez. A Csobáncra egy nagyobb túrával jutunk fel, de tetejéről egyenesen lélegzetelállító panoráma nyílik a Balaton-felvidékre, de bármelyik másik tanúhegy vagy közeli magaslat sem fog csalódást okozni. Érdemes kipipálni a Szent György-hegyet, a Badacsonytvagy a Káli-medence kisebb dombjait mint pl. a Kopasz-hegyet. Ha pedig további izgalmas helyszínek után vadászunk, akkor látogassunk el a dörgicsei templomromokhoz, ahol kiépített pihenőhely várja a kirándulókat.

WLB-tipp: Csobáncon a Kávéház a Vörös Lóhoz delikátboltjába érdemes beugrani, hogy feltöltsük a piknik kosarat, de betérhetünk a közelben található Papillonba is, aminek annyira hangulatos a kertje, hogy lehet inkább ott ragadunk piknikezni.

Ugye milyen rossz ha a Balatoni nyaralást elrontja egy kínzó fejfájás vagy váratlan lázas betegség? Ezért a Balatonnál is legyen nálatok az igazán sokoldalú Algopyrin, ami képes megmenteni a közös nyári pillanatokat bármilyen fájdalom vagy láz esetén!

Cikkünk az Algopyrinnel együttműködésben készült.

Címkék