Az északi part fővárosa a hidegben sem alszik téli álmot: egy kivételes, 1 km hosszú jégfolyosó, kávézók, cukrászdák, éttermek és kiállítóhelyek várnak, és számos kirándulóhely is van a közelben, ha rövidebb téli túrára indulnátok. 15 helyet ajánlunk, amelyek miatt érdemes a tél közepén is meglátogatni Balatonfüredet.

Jégfolyosó

Balatonfüred jégfolyosóján összesen egy kilométeren keresztül lehet nagyobb irányváltások nélkül korcsolyázni: a Zákonyi utcai jégpályáról a Vitorlás térnél, valamint a Tagore sétánynál kialakított jégpályák is elérhetők. A fapalánkokkal védett jégfolyosó külön pályán biztosítja majd az oda-vissza csúszkálást, ezenkívül jéghokihálókat, jégtekeszettet és korcsolyázást elősegítő állatfigurákat is igénybe vehettek, van büfé, melegedő, kölcsönzősátor és értékmegőrző is. A jégpályák várhatóan január végéig fognak üzemelni, ezért érdemes sietni! A balatoni korcsolyapályákról szóló cikkünket itt találjátok.

Jegyárak: felnőtteknek 1900 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 1300 Ft, 3–14 év közötti gyerekeknek 950 Ft.

Tagore sétány

A Tagore sétány a tó leghíresebb vízparti sétánya. A kb. 1 km hosszú allét a Balaton és egy gyönyörű fasor szegélyezi, és a Vitorlás tértől az Esterházy strandig húzódik. A sétány névadója Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő, festő és polihisztor. Tagore 1926-ban volt a balatonfüredi szívkórház páciense, a gyógyításáért hálából elültetett egy hársfát a kórház közelében. Példáját sok híresség, költő, tudós és politikus követte. Tagore életéről itt írtunk bővebben. 

Bujtor István-szobor

Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer szenvedélyes vitorlázó és hétszeres magyar bajnok volt, a vitorlázás a Balatonnál játszódó filmjeiben is fontos szerepet kapott. A balatonfüredi Vitorlás téren álló szobra Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, és a színészlegenda születésének 71. évfordulójára készült. A szobor Bujtor Istvánt az első Kékszalag-győztes 30-as cirkáló, a Rabonbán nevű vitorlás kormányánál ábrázolja – a színész a legendás hajó kapitánya is volt. Korábbi cikkünkben hét ikonikus balatoni helyszínnel emlékeztünk a színészre és filmjeire. 

Koloska-völgy

Könnyen megközelíthető, változatos, és az útvonal önmagába tér vissza a Balatonfüred közelében található Koloska-völgy nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Balaton-felvidéken. A város feletti fennsíkot jellegzetes szubmediterrán karszterdő borítja, a mészkőhegyekbe vájt völgyekben pedig kis patakok csörgedeznek. A helyi élővilág sajátosságait bemutató tanösvényen haladva olyan nevezetességeket is láthattok, mint a Jókai-kilátó, az ingyenesen látogatható Koloska-völgyi Vadaspark.

Lóczy-barlang

A Balaton világhírű kutatójáról, id. Lóczy Lajosról elnevezett barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetéssel látogatható, megtekintése egy kb. félórás program. 2021-ben a barlang új fogadóépülettel, terasszal és egy 240 négyzetméteres interaktív kiállítással bővült, ami a térség földtani, természeti értékeit mutatja be. Balatonfüred központjától autóval öt perc alatt, gyalog félórás sétával érhető el. A fokozottan védett barlanghoz a zöld turistajelzés vezet a vasútállomástól és a Jókai-kilátótól.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

A Tagore sétányon található ökoturisztikai látogatóközpont az egyik halfajtáról, a bodorkáról kapta a nevét. Komplex környezetismereti bemutatóhely, mely egész évben betekintést nyújt az egész Balaton-felvidék és a Balaton vízi életvilágába. 460 m²-en összesen tizenhét akvárium található, melyekben a Balatonban élő valamennyi halfajtát láthatjátok, a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig.

Reformkori városrész

Balatonfüred régi utcáin sétálni időutazás: itt minden épületnek külön cikket megérő története van, a villákat a korabeli elit, művészek és hírességek lakták, itt találkozott a fürdőkultúrának és a fürdőkúráknak hódoló úri társaság – akiket eleinte nem is a Balaton, hanem a savanyúvíz és persze a társasági élet, valamint a település jó levegője vonzott. 1825-ben rendezték meg az első Anna-bált. Megépült a Dunántúl első kőszínháza, innen indult útjára a Kisfaludy gőzhajó, majd 1884-ben megalakult az első vitorlásegyesület. A régi színház oszlopai, a Kerektemplom, az Anna Grand Hotel, Blaha Lujza egykori villája egy rövid sétára felfűzhetők. 

Kredenc

Amikor megkérdeztük olvasóinkat a Facebookon, hogy hol ették a legjobb pizzát a Balatonnál, a hozzászólások egyik győztese a Kredenc volt. Dobai Andrásék lassan kelesztett, vékony tésztás, közép-olaszországi típusú pizzája minimum 18 órán át készül, és a gasztroborbár 10. születésnapját követő, családbarátabb irányváltás eredménye. Persze nemcsak ezért érdemes beülni ide (a pizzát ki is szállítják), hanem az utánozhatatlan Kredenc-hangulat, jó időben a terasz és a gondosan összeállított playlistek miatt is.

Téli nyitvatartás: péntek és szombat 11.45–20.30, vasárnap: 11.45–18.00

Zelna Borbisztró

Ha laza helyet kerestek egy vacsorához, vagy csak egy pohár borra és néhány finom falatra szeretnétek beülni valahová, a Zákonyi Ferenc utcában található borbárt és éttermet érdemes kipróbálni, ahol a Zelna családi pincészet borai mellé színpompás, finom fogásokat is kérhettek. A konyhát tavasz óta a magyar és belga gyökerekkel rendelkező séf, Jean-Paul Reuland vezeti. A több országot megjárt konyhafőnök a színes, látványos tálalás mellett arra is törekszik, hogy az ízek hangsúlyosan, mégis egymással harmóniában legyenek jelen egy-egy fogásban. 

A borbisztró hétfő kivételével mindennap 11–22 óráig tart nyitva.

Karolina Kávéház

Balatonfüred mindennap nyitva tartó híres kávéház-cukrászdájában a reggel 9 órai nyitás után egész nap „reggelizhettek”, kávézhattok, és kötelező megkóstolni a Karolina híres házi süteményeit, péksüteményeit, a ropogós kovászos kenyeret, az egészet pedig a balatoni panoráma koronázza meg. A teraszon is helyet foglalhattok a plédeknek, az infra-, illetve a hősugárzóknak köszönhetően. És persze a Karolina SPEIZ, a kávéház delikátboltja is tele van házi receptek alapján készített finomságokkal.

Bergmann Cukrászdák

A Bergmann Cukrászdák megkerülhetetlenek, ha sütikről vagy (melegebb időben) fagyikról van szó a Balatonnál. Ide betérni olyan, mintha időben és térben is utaznánk, a füredi utcákról hirtelen egy klasszikus nagypolgári, békeidőket idéző kávéházba kerülünk. A hagyománytisztelet itt a minőségi alapanyagokra is érvényes, a híres franciakrémes, az Eszterházy-torta, a trüffeltorta, a mimózatorta és a többi Bergmann-sütemény régi családi receptek alapján készülnek.

Füreden két Bergmann Cukrászda is van. A Petőfi Sándor utcai január 19-én, a Zsigmond utcai február 2-án nyit.

Zsidó Kiválóságok Háza

Az egykori Szent Margit-templom, majd zsinagóga helyén nyílt ház a holokausztra való emlékezésen túl célként fogalmazza meg a zsidó alkotók által létrehozott művek bemutatását. Az Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika elnevezésű állandó kiállításnál igénytől függően válogathattok többek között magyar, női, izraeli tudósok tematikái közül. A földszinten elhelyezett információs panelek mellett audio guide használatával szerezhettek sok érdekes információt egy-egy személy életéről, de egy rövid tárlatvezetés keretén belül körbe lehet járni a templomteret is.

Péklány kézműves pékség

Zeliska Orsi lassan 8 éve lett a köves házi malommal őrölt lisztből, kovásszal készülő kenyerek megszállottja, aztán márkamenedzserből péklány, budapesti lakosból balatonfüredi, biciklivel járó, boldog ember, ahogy korábbi cikkünkben mesélte. A város központjában található Péklánynál egy hideg nap is jól indul, a rozskenyerek, a kakaós babkák és a narancsos-fahéjas csigák mellett kapható Orsi büszkesége, a „női áldás”, a teljes kiőrlésű lenmagos tönkölykenyér is. A látványkonyhában pedig figyelemmel kísérhetitek, hogyan készülnek a péksütemények. (A hely felújítás miatt január 15-én nyit.)

Bistro Sparhelt

Ha izgalmas ízutazásra vágytok, a Bistro Sparheltben a legjobb helyen jártok, hiszen csak az ételek hozzávalóit árulják el az étlapon. Az étterem, melynek konyháját 2023 októbere óta Mészáros Ádám vezeti, degusztációs menüt is kínál. Már csak azért is érdemes itt asztalt foglalni, mert a Bistro Sparhelt volt az egyik balatoni étterem, amelyik kiérdemelte a Bib Gourmand jelölést a Michelin-kalauztól.

Groenk Deli

A Jókai Mór utca 24. szám alatt – ahol korábban a MÓR24 volt – 2023. december közepétől már a Groenk Delit találjátok. A bisztró és delikátbolt Velence után a Balatonnál nyitotta meg második egységét. Itt a termelői portékák mellett faszenes grillen készült ételekből is válogathattok, szűk étlapjukon szerepel steak és burger, de olyan klasszikusok is készülnek itt, mint a zöldborsófőzelék, a töltött paprika, a rántott csirke vagy a császármorzsa, ezenkívül borokkal, házi üdítőkkel, kisüzemi – köztük saját márkás – sörökkel, saját ginükkel és specialty kávéval várnak.

Címkék