A balatoni romoknak és a pusztatemplomoknak nagyon jól állnak a téli naplementék, ideális helyszínek, ha egy kicsit szeretnénk lelassulni, elcsendesedni. 5 olyan romot ajánlunk, amelyeknek már a megközelítése is felér egy kiadós sétával vagy túrával.

Folytatjuk téli cikksorozatunkat: előző cikkünkben könnyebb, rövidebb és panorámás túrákat ajánlottunk, ebben pedig a rövid nappalok idején különösen praktikus, önmagukba visszatérő útvonalakat.

Csobánc

Ha egy rövid túra után szeretnétek belátni szinte az egész Balaton-felvidéket, a Csobánc hegy az egyik örök választás. Meredek, de nem hosszú út vezet fel a csúcsára, ahol az egykori hősi harcok helyszíne, Csobánc várának romjai várnak. Már az út is gyönyörű, a hegy oldalában szőlőültetvények húzódnak és elhagyatott présházak bújnak meg. Ha már csukott szemmel is feltalálnátok a Gyulakesziből induló zöld jelzésen a várba, próbáljátok a Villa Tolnay borászat felől meghódítani a tanúhegyet! Érdemes egy kitérőt tenni a Szent Donát-kápolnához, ahonnan szokatlan perspektívából látszik a Balaton. Mi egyszer bevállaltuk a hajnali kelést, és a napfelkelte fényeiben csodáltuk a panorámát, itt írtunk erről részletesen.

Megközelítése: Gyulakeszi központjából a zöld túrajelzést követve vagy a Gyulakeszi és Káptalantóti között induló, a Villa Tolnay felé vezető úton.

Zádorvár

Az erdő közepén álló vár romjai ködös, zúzmarás időben igazán misztikus hangulatot árasztanak. Ha már itt vagytok, érdemes megismerkedni az építmény különös történetével is, ugyanis soha nem épült fel teljesen, és soha nem látott csatát. Gyakran változó birtokosai nem költöttek a vár bővítésére, a ma is álló falak a XIV. századi építési időszak jegyeit hordozzák magukon. (A várban jelenleg állagmegóvási munkák folynak, képünkön egy korábbi állapot látható.)

Megközelítése: A várrom Pécsely felől a piros, Barnag felől pedig a kék jelzésen haladva közelíthető meg.

Nagykeszi templomrom

Filmhelyszín is lehetne a magányos, pusztai templom romja a toronnyal. A közigazgatásilag Gyepükaján település területén található templomrom szintén egy elnéptelenedett falu, Nagykeszi (Szentkirálykesziként is említették) emlékét őrzi. A templomot Szent Péter tiszteletére szentelték a XIII. században, és védelmi funkciója is volt: földszintjén nem volt ablak, a felsőbb emeleteket is csak lőrésablakokkal látták el. Védelmi jellegére utal az is, hogy a toronyba a hajóról csak az emeleten keresztül lehetett bejutni, a földszinten nem volt erre lehetőség. Még többet itt olvashattok róla és a történetéről.

Megközelítése: Gyepükajánt Káptalanfa irányába elhagyva, a műútról jobbra, egy kavicsos útra lefordulva lehet elérni a templomromot.

Szent Balázs-templomrom

A Dörgicse és Balatoncsicsó határán található templomrom az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a környéken. A templom a XIII. században épült, és a török időben pusztult el, az itt élő közösséggel együtt. Érdekesség, hogy pár évig itt tartózkodott Jörg Lanz von Liebenfels báró is – a középkori templomos lovagrend XX. századi feltámasztója, egyesek szerint szélhámos –, aki némiképp átrendezte a terepet. Szerencsére átalakításai nyomát az utókor eltüntette, és 2001-ben részlegesen helyreállították a romot. Bár a hátteret adó levendulások januárban nem tesznek hozzá a látványhoz, a templomrom ideális hely egy kis lelassuláshoz.

Megközelítése: A templomromot Szentantalfa irányából a zöld sáv jelzésen, Óbudavár felől pedig Szentjakabfa felől érhetitek el.

Somogyvámosi pusztatemplom

A déli parton is volt egy Csopak nevű település az 1200-as években, de a török háborúk alatt teljesen elnéptelenedett, és ma már csak híres pusztatemplomának romjai emlékeztetnek a létezésére. Az évszázadok során többször is átépítették a téglatemplomot. A négyszögaljú, nyolcszögtetejű torony, a nyugati fal és a félköríves szentély érintetlenül maradt, az imaházak azonban mára összeomlottak. Egy helyi legenda szerint valaha ez az épület volt Koppány székhelye, akinek gyermekét, Kupát aztán befalazták a templom egyik oldalába. A rom ma falunapok, összejövetelek, koncertek, esküvők és misék helyszíne. Még többet itt olvashattok a templomról.

Megközelítése: A pusztatemplom a Somogyvámostól délnyugatra található Ihász-dűlőn elterülő kukoricás közepén magasodik. Somogyvámosból a sárgával jelzett turistaúton lehet idesétálni.

Borítókép: Heim Alexandra - We Love Balaton

Címkék