Építészeti remekművek, másik kort idéző terek és tárgyak, vagy éppen a legendás szerelmi szálak – mindegy, hogy melyik ok miatt keressük fel a Balaton környéki, múzeumként látogatható kastélyokat, a következő három épületből maradandó élményekkel távozhatunk.

Festetics-kastély, Keszthely

A barokk kastély építését még 1745-ben kezdték meg, de ezt több nagyszabású át- és hozzáépítés követte. A kastély ma is tiszteletet parancsoló, ugyanakkor remek kikapcsolódást nyújtó parkja természetvédelmi terület franciakerttel, angolparkkal, az időben visszarepítő szökőkutakkal és szobrokkal, valamint pálmaházzal és madárparkkal, amelyben a kontinensen egyedülálló trópusihibiszkusz-állomány található. A Helikon Kastélymúzeumban a főúri életformáról szóló kiállítást tekinthető meg, de sok érdekességet ígér a főúri enteriőr- és hintókiállítás is. Emellett olyan kincsek várják az ideérkezőket mint a titkos ajtóval rendelkező könyvtárszoba, valamint nemrég öt új szoba nyílt meg a látogatók előtt, köztük Festetics IV. György herceg gyerekszobája, de a főúri ebédlő is 2022-ben nyitotta meg kapuit.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Balatonkenesétől autóval mindössze 20 percre található nádasdladányi Nádasdy-kastély 2021 óta megújult pompájában várja látogatóit. A Tudor-stílusú, neogótikus épületet egyénileg is megnézhetjük, de tárlatvezetésre is adott a lehetőség. A családi szobrokkal tűzdelt előcsarnok, a kávézót is magában foglaló ebédlőtér mellett szemügyre vehetjük többek között a nagyszalont, leülhetünk a gróf szerelmének emléket állító íróasztal mellé, de a télikert nyugalma is vár ránk. A biliárdterem és a nők által használt kisszalon a 19. századi kikapcsolódás emlékeit mutatja meg. A kastélyt körülvevő angolparkban több sétautat választhatunk, eljuthatunk a tóhoz, amiben egy kis sziget is helyet kapott.

Festetics-kastély, Dég

A dégi birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás építette a kastélyt otthonuknak 1810 és 1815 között. A Balaton legszebb klasszicista kastélyát, a dégi Festetics-kastélyt 2018-ban zárták le, azóta csak az angolparkja, a Szerpetin-tó, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak voltak látogathatók. 2022 novemberére azonban megújították, és a Pollack Mihály tervezte épület a homlokzati és a belső felújításon túl új kiállítást, kávézót és ajándékboltot is kapott. A kastélyt Balatonakarattyától fél órára (Enying felé) érhetjük el.

Címkék