Melegszik az idő, egyre hosszabbak a nappalok, eljött az az időszak, amikor hosszabb, akár egész napos túrákra is elindulhatunk. A túrabakancs, a víz, a megfelelő mennyiségű kalóriapótlás és a réteges öltözék ilyen távolságnál már alapvetően fontos, és jó, ha egy túraapplikációval is készülünk. Ebben a cikkben öt olyan, haladó túrázóknak is ideális útvonalat mutatunk, amelyek gyönyörű tavaszi tájakra, panorámás magaslatokra és különleges geológiai formációkhoz visznek.

Medvehagyma tanösvény, Vállus

A Keszthelyi-hegység egyik legszebb, 13,5 km-es tanösvénye minden évszakban gyönyörű, de talán ilyenkor, a medvehagyma-szezonban a legszebb. A Vállus határából induló körtúra ráadásul igazi „best of” útvonal: kitérőt tesz a Láz-hegyi kilátóhoz és a Padkűi kilátóhoz, érinti a Szent Miklós-forrást, és csendes erdőkön, völgyeken vezet át. Több önmagába visszatérő hurokból áll, ezért kisebb szakaszokat is teljesíthettek, ha elsőre soknak tűnik ez a teljes táv, és a csomópontokban rátérhettek a Keszthelyi-hegység más túraútvonalaira is. Itt bőven lesz alkalmatok arra is hogy szedjetek medvehagymát, a mennyiségi korlátok tiszteletben tartásával. A szabályokról itt írtunk korábban.

Megközelítése: A tanösvény a falu központjából indul. A vállusi temetőtől induló zöld + jelzésen is el lehet indulni (a kilátót nem érdemes ezen megközelíteni, mert nagyon meredek az út).

Lóczy-gejzír tanösvény

A Tihanyi-félszigeten szinte minden lépésnél történelmi emlékekbe vagy kevés helyen látható geológiai csodákba botlunk. A félsziget legszebb helyeit és látnivalóit felfűző túra, a zöld T-vel jelölt Lóczy-gejzír tanösvény 18 km hosszú és kb. hat óra alatt teljesíthető (a teljes szakaszt haladó túrázóknak ajánljuk inkább.) A túra a Sajkod közelében található apáti templomromtól indul, de számos helyen be lehet csatlakozni az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a csodás őszi panorámát nyújtó Csúcs-hegyen át a félsziget déli részére vezető útvonalra. Tovább haladva megcsodálhatjátok a Gejzírmezőt, majd a Kiserdő-tető és a Barátlakások érintésével éritek el a tanösvény végét, a tihanyi hajóállomást.

Országos Kéktúra

Az Országos Kéktúra (OKT) balatoni, Keszthelytől Nagyvázsonyig vezető szakaszait végigjárva a Balaton-felvidék legszebb látnivalóit ejthetitek útba: várromokat, kilátókat, panorámás magaslatokat, izgalmas geológiai alakzatokat felvonultató tájakat fedezhettek fel. A Kéktúra négy szakasza érinti a Balaton-felvidéket, de ezek is kisebb szakaszokra tagolódnak, ezeket idő, állóképesség és logisztika függvényében bármikor betervezhetitek. Az útvonaltervezéshez hasznos segítség lehet a Kéktúra honlapja, vagy valamelyik kirándulástervező applikáció.

Balatoni kéktúra

Az OKT mellett a Balaton-felvidéknek is van egy saját, szintén kék sávval jelzett túraútvonala van. Pétfürdőtől indul, Balatonalmádit, Csopakot, Balatonfüredet érintve halad Szentantalfán át a Káli-medencébe, majd a badacsonyi hajóállomáson ér véget. Az összesen 103 km-es útvonal 6-14 km-es szakaszokból áll, a nagyobb szintkülönbségekkel járó részek mellett vannak könnyebb, kisgyerekekkel is bevállalható szakaszok is. Mi egyszer fordítva, vagyis a badacsonyi hajóállomástól indultunk el a Balatoni kéktúra egyik szakaszán, a Balaton-part felől sétáltunk fel a 300 méteres Csönge-hegyre. A következő alkalommal pedig a Salföldi Majornál csatlakoztunk be az útvonalra, ahonnét Kővágóörs határáig jutottunk, majd a Hegyestű kistestvérét is meghódítottuk. 

Töreki tavak tanösvény

A Cinege-patak partja és a Töreki tórendszere minden évszakban a nyugalom szigete. A változatos táj sok élőlénynek ad otthont, amiket a 9 kilométer hosszú, a mesterségesen felduzzasztott tavakkal párhuzamosan húzódó, 12 állomásos tanösvény mutat be. A téli álmát alvó tájat a madárlesekről is megfigyelhetitek. A tanösvényt a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél Töreki felé fordulva érhetitek el.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék