A tavaszi szünet és a tavaszi hétvégék tökéletes időszakok arra, hogy a család két keréken fedezze fel a Balaton rejtett kincseit. Kellemesen meleg az idő, de nincs kánikula, már nyitva tartanak a kávézók, kerékpárospihenők, de még nincs tömeg, a táj pedig a zöld ezer árnyalatában pompázik. Gyerekekkel is teljesíthető, különböző nehézségű és hosszúságú útvonalakat ajánlunk a BalatonBike365 túrái közül.

Balatonfüred-Tihany

Gyönyörű tájak, geológiai alakzatok és levendulamezők várnak ezen a 25 km-es útvonalon, és szép időben még egy csobbanást is beiktathattok. Tihanyt a Balatonfüredről induló kerékpárúton érhetitek el, itt egy levendulamező mellett tekerhettek el. Az Apáti templomrom a következő állomás, majd a Sajkodi-öböl mellett vezet az út. A Balaton egyik legszebb fekvésű strandján csobbanni is ér, ha elég meleg az idő (és a víz). Innen a Tihanyi-félsziget legszebb útjain érkeztek meg a Belső-tóhoz, visszafelé pedig a partmenti bringaúton haladtok. A szintkülönbség 430 méter, kevésbé edzett bringásoknak érdemes e-bike-kal nekivágni a túrának. A részleteket itt találjátok.

Családi kirándulás a Sió mentén

Csak most veszitek elő a bringákat, és legutoljára ősszel használtátok? Kezdőknek, újrakezdőknek és az emelkedőktől tartóknak ajánljuk ezt a rövid dél-balatoni túrát, ahol minimális a szintemelkedés, és kizárólag aszfaltozott utakon kell tekerni. A túra Siófok belvárosából indul, és a Sió-csatorna partján vezet végig Siójutig, és pár km után madárcsicsergés, természet, horgásztavak váltják a város zaját. A túra csak a belvárosban használ közutakat, a Baross-hídtól akár kisgyermekekkel is teljesíthető, oda-vissza 26 km hosszú. További információért kattintsatok ide!

Panorámakör Vonyarcvashegyen és Balatongyörökön

Ez a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna dombjának aljától induló túra kb. 13 km hosszú, mégis nagyon tartalmas, hiszen strand, több kápolna és több kilátópont is útba esik. A kezdő ponttól (ami a Bringakörön található) a Szépkilátóig tart az első szakasz, majd a 71-es úton átkelve, a Panoráma úton gurultok végig, és letértek az Afrika Múzeumnál, majd a Bringakörön értek vissza a kiindulópontra.

Az útvonal kizárólag lakott területen, kisforgalmú közúton és kijelölt kerékpárúton halad, erdei szakaszt, földutat nem tartalmaz. Egy kb. 200 méter hosszú, komolyabb emelkedőre számítsatok, ez a becehegyi Szentháromság-kápolnáig tartó szakasz. Útközben több kávézó, büfé és élelmiszerbolt is található, így ezt a körtúrát valószínűleg nem fogjátok 80 perc alatt teljesíteni, de nem is ez a cél. Itt találjátok a részleteket. 

Tekerés a Balaton nyugati csücskében

Szinte végig aszfaltos úton, komolyabb emelkedők nélkül fedezhetitek fel a Balaton nyugati csücskét ezen az útvonalon. A 32 km hosszú túrát Keszthelyről és Vörsről is teljesíthetitek. Ha Keszthelyről indultok, a Balatoni Bringakörön fogtok haladni Balatonberényen át Balatonszentgyörgyig. Itt a Csillagvár érintésével kanyarodtok rá a Vörs felé vezető kerékpárútra, majd egy kis hurokkal tértek vissza a Balatoni Bringakörre. Keszthely déli részén strandok várnak, de útba esik a Fenékpusztai majorság és a Vörsi tájház is. Itt találjátok az útvonal részletes leírását.

Egy főúri család nyomában: Festetics családi kör

A Festetics család évszázadokon keresztül játszott kiemelkedő szerepet a térség – és az ország – politikai, szellemi és kulturális életében. Gazdag örökségüket, amely jelentős része a Balaton nyugati medencéjében és annak környékén található, két keréken is felfedezhetitek. A közel 43 kilométeres körúton egy kicsit más perspektívából lehet megismerni a főúri család történetét, fényűző lakóhelyeit és szenvedélyeit, mintha egy múzeumban sétálnátok.

Erre a programra a kitérőkkel, megállókkal együtt egy egész napot rá kell szánni, de a túra során láthatjátok a Festetics-kastélyt, a magyar fajtákat bemutató állatparkot (Festetics Imre Élményközpont), az elképesztő balatoni panorámás kilátókat. Végigtekerhettek a fenyőkkel szegélyezett, gyönyörű Fenyves allén, majd a Balaton nyugati végét felfedezve, Balatonmáriafürdőn hajóra szállva fejezhetitek be a kört. A túra részletes leírásáért kattintsatok ide!

(Borítókép: Heim Alexandra - We Love Balaton)

Címkék