A szeszélyes időjárás miatt néha nehéz tervezni, és előfordulhat, hogy a napsütést hirtelen egy zápor zavarja meg. Ez azonban nem ok arra, hogy otthon maradjunk, vagy elhagyjuk a Balatont és környékét, hiszen sok érdekes beltéri vagy részben szabadtéri program vár, ami izgalmas B terv lehet rossz idő esetén. Déli parti helyeket ajánlunk, ahol egy esős vagy szeles nap is szuper élményeket kínál.

Fontos: mindig ellenőrizzétek a helyek nyitvatartását indulás előtt!

Dégi Festetics-kastély

A kastély Balatonakarattyától fél órára (Enying felé) található, így Budapestről a Balaton felé vagy hazafelé is beiktathatjátok a meglátogatását. A dégi birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás építtette a kastélyt 1810 és 1815 között. A kastélyt 2018-ban zárták le, évekig csak az angolparkja, a Szerpentin-tó, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak voltak látogathatók. 2022 novemberére azonban a kastélyt felújították, és a Pollack Mihály tervezte épület a homlokzati és a belső felújításon túl új kiállítást, kávézót és ajándékboltot is kapott.

Víztorony

Az 1912-ben épített, több mint 40 méter magas víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. Legújabb felújítása 2023-ban fejeződött be. Panorámalifttel juthattok fel a víztorony felsőbb szintjeire, a néhai tartályhoz, ami három részre osztható. Az első emeleten van a teljes egészében körbejárható kilátó, ahol lenyűgöző panoráma vár ránk. A középső szinten nyílt kiállítás Varga Imre siófoki születésű szobrász életútját és munkásságát mutatja be a művész születésének 100. évfordulója apropóján. A legfelső szinten Siófok várossá avatásának 55. évfordulója alkalmából rendezett múltidéző helytörténeti kiállítás látható, amihez a város lakói sok tárgyi emlékkel járultak hozzá.

Bella Állatpark

Siófok központjától 5 km-re találjuk a 30 ezer négyzetméteres Bella Állatparkot, ahol találkozhatunk többek között kétpúpú tevékkel, lámákkal, alpakákkal, lovakkal, minipónilovakkal, szamarakkal, kengurukkal, szurikátákkal, de kecskék, birkák, zebuk, pávák, díszmadarak és óriáspapagájok, emuk, struccok, macskafélék, nyulak és számos háziállat is él itt, a dísztónál halak és vízimadarak láthatók. Élményprogramokat is kínálnak, mint például a tevegelés, lovaglás és sétakocsikázás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, sőt buborékfocira és kisvonatozásra is van lehetőség.

Vizek háza Élménypark

A DRV (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.) új, ismeretterjesztő és szórakoztató komplexuma, a Vizek háza élménypark Siófok és Zamárdi határán, a Vadkacsa utcában található. Igazi családi program rossz időre, többek között a Balaton vízgyűjtőjéről, az ivóvízellátásról és a szennyvízkezelésről lehet megtudni érdekességeket, az udvaron pedig kipróbálhatjátok a vizes játszóteret, vagy végigsétálhattok a „víz útja sétányon”, elindíthatjátok a szökőkutat egy biciklivel, vagy építhettek vízvezetéket is.

Hajózástörténeti Látogatóközpont

A látogatóközpont 400 négyzetméteren enged betekintést a balatoni hajózás történetébe a kezdetektől napjainkig, a kiállítás interaktív módon mutatja meg felnőtteknek és gyerekeknek, mit kell tudni a hajócsavarról vagy a vitorlákról. A torony, ami egy hadihajó árbócára és egy tengeralattjáró periszkópjára is emlékeztet, a maga 25 méteres magasságával a legnagyobbnak számít a Balaton-parti kilátók között, de a 40 méteres magaspart – aminek a tetején áll – még inkább páratlanná teszi a kilátást. Az egész Tihanyi-félszigetet látni, a szoroson keresztül a keleti medence is látszik, de a nyugati medencéből és a Balaton-felvidékből is méretes szeletet hasíthat ki a tekintet. (Erős szélben a kilátót lezárják.)

József Attila Emlékház

A költő az egykori balatonszárszói Horváth-panzióból indult el utolsó sétájára 1937. december 3-án. Kevés szó esik arról, hogy József Attila korábban is gyakran megfordult a Balatonnál, pedig ide járt feltöltődni, pihenni, a korabeli visszaemlékezések szerint szinte újjászületett a tónál. Az egykori panzió ma a József Attila Emlékháznak ad otthont, benne interaktív kiállítást találtok kézírásos lapokkal, falra írt visszaemlékezésekkel, pszichológiai jegyzőkönyvekkel, József Attila tragikusan nehéz személyiségének lenyomataival. A vasúti átkelőnél, a parton József Attila megrendítő emlékműve áll.

Kunffy Lajos Emlékmúzeum

A Balatonszemes közelében található Somogytúr adott otthont a híres cigányképeket és falusi életképeket megfestő Kunffy Zsigmond családi birtokának. Házát még életében múzeummá alakították. A néhány éve teljesen felújított kúriában és a mellette lévő műteremházban berendezett tárlaton zsengéitől kezdve egészen késői alkotókorszakának remekeiig követhetitek végig munkásságának ívét, több mint 120 festménye és persze egykori élettere, műterme is látható.

Csavargőzös

A Balaton Csavargőzösre bármilyen mostoha időben fel lehet szállni, mivel a vízpart száraz felén horgonyoz. A Balatonbogláron kiállított hajómatuzsálem a Balaton második legrégebbi gőzhajója – az első a nemrég újjáépített Kisfaludy –, kalandos életet élt meg a Balatonon és a Dunán. Az utolsó útja szerencsére nem egy kohóba vezetett, hanem Balatonboglárra, ahol tisztességes felújítás után, eredeti nevére visszanevezve a partra állították ki. A csavargőzös azóta múzeum és kiállítóhely: a hajó belseje otthont ad a balatoni hajózásról szóló kiállításoknak és művészeti tárlatoknak is.

Szent László-emlékhely

Az I. László király által alapított somogyvári bencés apátság a középkori Magyarország legnagyobb apátsága volt, ami nem csupán a megye székhelye, hanem az állami adminisztráció egyik pillére is volt. A monumentális, háromhajós, kéttornyos bazilikában Szent Egyed ereklyéjét is őrizhették, legalábbis erre engednek következtetni a feltárások. Az apátsági romok közelében létrehozott Szent László Nemzeti Emlékhely interaktív kiállításán az apátság építésének történetét és a névadóhoz kapcsolódó legendákat ismerhetitek meg. Innen egy rövid erdei kirándulás és több mint háromszáz lépcsőfok megmászása – vagy egy pár perces autóút – után érkeztek el a romjaiban is lenyűgöző apátsághoz, amelynek méretei a mellette lévő kilátóból látszanak igazán. Az emlékhelyről itt írtunk részletesen.

Csiszta Fürdő

A csisztapusztai fürdő a Balaton partjához közel, Buzsáktól nagyjából 5 km-re található. A fejtől lábig minden porcikánkra jótékonyan ható, ásványi anyagokban gazdag csisztai víz miatt sokan kedvelik és keresik fel a Csiszta Fürdőt. A 2006-ban gyógyvízzé nyilvánított termálvizére – amely 593 méteres mélységből tör föl 42 °C-os hőmérséklettel – még olaj után kutatva bukkantak. A fürdő néhány évvel ezelőtt komoly felújításon és bővítésen esett át, így a szolgáltatások masszázzsal, szaunával, manikűrrel-pedikűrrel, napozóággyal, játszótérrel, étteremmel és kávézóval bővülve áll a vendégek rendelkezésére.

Tipp: A fürdő a balatonfenyvesi kisvasúttal, illetve a Fonyód és Buzsák–Csisztapuszta közötti kerékpárúton is elérhető.

+1: Sörfőzde-látogatás

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan készülnek a balatoni sörök, és meg is kóstolnátok őket, nevezzetek be egy főzdelátogatásra! A balatonvilágosi Hedon Főzdepark és Tap Room közösségi terében az egész család talál magának programot, ha pedig mégis kisüt a nap, a tó látványában is lehet gyönyörködni a babzsákfotelekben pihenve. Balatonföldváron a Helka Sörfőzde egy régi vasútállomás épületében kialakított főzdében készíti a különleges söröket, amelyeket nemrég nyílt „főzdekocsmájukban” meg is kóstolhattok. (Korábbi helyük, a Helka Sörkert megszűnt, a Fricska Balaton étterem nyílt a helyén.)

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék