1. Pócz Pincészet – Balatonlelle
A Balaton déli partján, Balatonlellén a Pócz Pincészet készülődik az ünnepre: minden évben hagyománnyá vált a szezonális kóstoló, és idén – a nagy érdeklődésre való tekintettel – 6 alkalommal is megrendezik a négyfogásos libás vacsorát. Az ünnepi menüsorban libamájpástétom, libaraguleves és hagyományos sült libacomb is szerepel, és a fogások mellé egész este korlátlanul kóstolhatunk a pincészet újboraiból. A vacsorán november 8-án, 9-én, 15-én, 16-án, 22-én és 23-án vehetünk részt.
További információkat ezen a linken találtok.
2. Libabőr Fesztivál
A Libabőr Fesztivál keretében november 1. és 17. között országszerte több tucat borászat, gasztro- és vendéglátóegység készül különleges programokkal és ajánlatokkal, amelyek közül a libabor.hu oldalon szemezgethetünk, akár borvidékekre, vendéglátóhelyekre vagy településekre szűrve. A Balaton környékéről is számos borászat részt vesz a fesztiválon: a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki, a Balatonboglári és a Balatonfüred–Csopaki borvidékről olyan helyek is csatlakoztak, mint a Folly Arborétum és Borászat, a Figula és a Feind Pincészet, hogy csak néhányat említsünk. Az ajánlatok között kedvezményes szálláslehetőségek, pincelátogatások, borkóstolók és koncertek is szerepelnek. A gasztronómiáról sem feledkeznek meg: Márton-nap alkalmából különleges libás menüsorokkal várnak az éttermek, amiket a pincék újboraival kísérhetünk.
További információkat ezen a linken találtok.
3. Echo Étterem, Apátsági Rege Cukrászda és Villa Pisky – Tihany
Ahogy azt Tihany népszerű éttermeitől megszokhattuk, Márton-napra is közösen készülnek. Az Apátsági Rege Cukrászda, az Echo Étterem és a Villa Pisky őszi, szezonális libás finomságokkal gazdagítják étlapjukat november 8. és 17. között. Az Apátsági Rege Cukrászda libamájas pirítósa mellé egy kis Lavender Gin zselé is kerül, támaszkodva a környék levendulatermesztő hagyományára, de Tihany másik nagy vonzereje, a balatoni panoráma mindegyik helyen jár a kóstolás mellé.
További információkat ezen a linken találtok.
4. Karikahegy Pincészet – Balatonfőkajár
Ha valaki az ünnep alkalmából a fővárosból csak a Balaton csücskéig merészkedne, Balatonfőkajáron találhat kóstolót: családias hangulatú piknikkel várnak a Karikahegy Pincészetnél, ahol november 9-én nyitott pincével és vezetett borkóstolóval készülnek. A zamatos borok mellé pedig helyi finomságokból összeállított kóstolótálat is kérhetünk.
További információkat ezen a linken találtok.
5. Homola Borterasz – Paloznak
A Homola Borterasz egész évben szezonális programokkal várja a vendégeket Paloznakon, november 10-én pedig egy délutánt szentelnek a Márton-nap ünneplésének. Az ünnep apropóján egy izgalmas, vezetett új- és óborkóstolóval készülnek, ahol a borokat Márton-napi finomságokkal párosítják: fetás céklakrém és libarilette gondoskodik az ízélményekről a pincészet tételei mellett.
További információkat ezen a linken találtok.
6. NOON Restaurant & Lounge – Balatonfüred
A balatonfüredi, felnőttbarát LUA Resort idén elnyerte a Michelin Guide ajánlását, illetve a hotelben található NOON Restaurant & Lounge is megkapta a Michelin-ajánlást. Így ha egy igazán különleges, őszi élményre vágyunk a Balatonnál, akkor mindenképp érdemes őket Márton-nap környékén is felkeresni. Ráadásul november 11. és 17. között igazi libalakomával készülnek a vendégek számára. A menüsorban olyan ételek szerepelnek, mint a füstölt libamell, grépfrút, cékla, saláta kombinációjából álló őszi saláta, főételként sült libamellet szolgálnak fel birsalmával, lila káposztával, szecsuani borssal fűszerezve, illetve tépett libacomb wontont libamájjal, shiitakegombával és fodros kellel. Az étteremben – foglaltság függvényében – nem szállóvendégeket is örömmel látnak vendégül, de minden esetben szükséges asztalt foglalni a 06/87-512-500-as telefonszámon. (x)
További információkat ezen a linken találtok.
7. Petrányi Borterasz – Csopak
A csopaki Petrányi Borteraszon is szem előtt tartják a hagyományokat, és az őszi szüreti munkálatok után Márton-napi ételek mellé koccinthatunk a borászat újborával. Két hétvégén is várják a látogatókat kóstolásra: november 8. és 10., majd 15. és 17. között. Felszolgálnak többek között libamájat, libasültet és füstölt libahússal készült sóletet, az esemény ideje alatt pedig kedvezményes borcsomagokat is vásárolhatunk.
További információkat ezen a linken találtok.
(Borítókép: Kiripolszky Csongor – We Love Balaton)