gasztró

szerkesztés

5 tipp, hol egyél a Balaton Sound környékén

Szerzők

  • We Love Balaton

2013. 07. 09. 2:00

Ha a gourmet kalandokról van szó, van élet a kerítésen túl. Igaz, a területén szinte az összes földrész konyhája képviselteti magát, megeshet, hogy kiugranál egyet nyugodtan enni és feltérképezni a környék legjobb helyeit. Ezekben a helyekben nem csalódhatsz.

Fotó: We Love Balaton

1. Lángos a Sarok Büfében - Zamárdi

1/4

A lángosnál nincs jobb alap, ha egy kraftos estére készülsz, de sajnos jó lángost találni legalább olyan nehéz, mint José Padillát meghallgatni a Balaton Soundon. A Sarok büfé az Eötvös utca végén látszólag semmi különöset nem ígér, pedig egy tavalyi közönségszavazáson alapuló országos lángos-versenyen a top 10-ben is benne volt (Vénusz Lángos Voks 2012). Csak sétálj el a több mint 3 kilométer hosszú Zamárdi szabadstrand közepe felé (ez ugyanaz a strand, ahol a fesztivál is van), és keresd a Sarok Büfét az Eötvös József utca végén. A lángos dúsan megrakott, középvékony, van belőle az alap sajtos-tejfölös variációkon kívül még sonkás-sajtos-tejfölös, virslis és káposztás, de szerencsére nem bonyolítják túl. Semmi kedvünk baracklekváros vagy bolognai spagettis lángos-mutánsokat enni, jobb maradni a kaptafánál. A lángos tehát finom, van csapolt búzasör és Staropramen is, hogy még jobban csússzon.

Fotó: We Love Balaton

3. Házias ízek a Beach Party Étteraszban – Szántód

2/4

A Beach Party Étterasz gyakorlatilag egy étterem a hozzá tartozó kerthelyiséggel, ami történetesen egy nádasokkal szegélyezett, kedves kis szabadstrand. Lehet, hogy a strand kicsit nagy szó, minden esetre néhány törölköző elfér, a vendégek nagy része meg úgyis az étterem napernyői alatt piheni ki a fürdés fáradalmait egy hideg sör vagy Aperol Spritz mellett. Ide akkor érdemes elzarándokolni, ha az ember nyugodtan, a dübörgéstől kicsit távol, a vizet nézve szeretne  jó házi kosztot enni. A húsleves csigatésztával és a hatalmas adag házi limonádé például tökéletes másnapűző. Az előrelátók ezt megfejelhetik egy vasi pecsenyével, ami a hely specialitása: fokhagymás-borsos sertésszelet panírozva. A cikk írásához elhozott étlapnak egyébként még két nap után is olyan étvágygerjesztő rántotthús-illata volt, mint a nagymama konyhájában. A Beach Party a Juhász Gyula utca végén egy szinte ijesztően robusztus, felfújt reklám-alagút után található.

Fotó: We Love Balaton

4. Dolce vita a Mauro-ban – Zamárdi

3/4

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a Mauro Ristorante egy zseniális olasz étterem, vagy inkább egy túljátszott olasz cirkusz, nyáron mindenesetre annyian vannak, hogy sokszor sorban kell állni a bejáratánál. Talán ez az oka annak, hogy a pincérek még egy csendesebb hétköznapon, félházzal is olyan tempóban mozognak, hogy az ember valamiféle minőségi olasz McDonald’s-ban érzi magát.
Az biztos, hogy Mauro, az olasz tulajdonos a lehető legtöbb nemzeti látványelemet bezsúfolta az étterembe, és tíz perc után már azt is gyanítjuk, hogy a pincéreknek 3 lépésenként egy „arrivedercsi” van előírva. Megy a kurjongatás, szól a szomorkás olasz gondolazene, de mire az egész elkezdene szürreálisá válni, éppen megérkezik az étel. A konyha gyors, megbízható és teljesen korrekt, a várakozáshoz kapott paradicsomos kenyér finom, a pizzán pedig bőségesen van anyag és jó vékony a tésztája. A Mauro tényleg egy külön világ. Jó kajával. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni, már csak azért is, hogy az ember saját véleményt alakítson ki róla.

Kistücsök Food & Room

4/4

8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.

Több Infó

Címkék

A Kistücsökről már írtunk nemrégiben, de egy Zamárdi környéki étteremlistából nem lehet kihagyni, még ha kicsit messzebb is esik Zamárditól. Főleg a nyári szezonban, amikor az étlapon megjelenik a kovászosuborka-krémleves szalonnamorzsával. Ez az a leves, amit vagy utálni lehet, vagy megveszni érte, de az átbulizott éjszaka után ennél jobb gyógyír aligha létezik. A Kistücsökben a klasszikus, minőségi alapanyagokból készült fogások mellett, mint például a másik nagy sláger, a káposztás tészta, nagy hangsúlyt helyeznek a szezonális és a táblás ajánlatokra is. Ezeknek a találása inspirálja a legjobban a Csapody Balázs vezette csapatot, ezek képviselik legjobban a környék adottságait, és mutatják meg a balatoni évszakok ízeit.

Hasonló tartalmak

Admin mode