Ha a gourmet kalandokról van szó, van élet a kerítésen túl. Igaz, a területén szinte az összes földrész konyhája képviselteti magát, megeshet, hogy kiugranál egyet nyugodtan enni és feltérképezni a környék legjobb helyeit. Ezekben a helyekben nem csalódhatsz.

1/5

1. Lángos a Sarok Büfében - Zamárdi

A lángosnál nincs jobb alap, ha egy kraftos estére készülsz, de sajnos jó lángost találni legalább olyan nehéz, mint José Padillát meghallgatni a Balaton Soundon. A Sarok büfé az Eötvös utca végén látszólag semmi különöset nem ígér, pedig egy tavalyi közönségszavazáson alapuló országos lángos-versenyen a top 10-ben is benne volt (Vénusz Lángos Voks 2012). Csak sétálj el a több mint 3 kilométer hosszú Zamárdi szabadstrand közepe felé (ez ugyanaz a strand, ahol a fesztivál is van), és keresd a Sarok Büfét az Eötvös József utca végén. A lángos dúsan megrakott, középvékony, van belőle az alap sajtos-tejfölös variációkon kívül még sonkás-sajtos-tejfölös, virslis és káposztás, de szerencsére nem bonyolítják túl. Semmi kedvünk baracklekváros vagy bolognai spagettis lángos-mutánsokat enni, jobb maradni a kaptafánál. A lángos tehát finom, van csapolt búzasör és Staropramen is, hogy még jobban csússzon.

2/5

2. Fogas és friss balatoni halak a Sió Halsütőben - Siófok

A Balaton Sound főszervezői is gyakran megfordulnak helyszínbejárás közben a Sió Halsütőben, tőlük kaptuk a tippet. A hely egy zsebkendőnyi, sülthalszagú beltérből és egy biciklikölcsönző melletti kiülős részből áll, de nem is az elhelyezkedése miatt emelik hívei Michelin-csillagos magasságokba. A Vitorlás utcai büfé egyébként már minden toplistára felkerült, aminek címében a hal és a Balaton szavak együtt fordulnak meg. A Sió Halsütő nem egy szokványos „hekkes”. Bár azt is találni az étlapon, itt nagyrészt szép húsú, balatoni halakat szolgálnak fel. Megvan a hozzáértés is, a halak a tulajdonos, Huszár László figyelő tekintete mellett készülnek, akinek névjegykártyáján csak ennyi áll: mesterszakács. Egy rántott fogas, egy pisztráng vagy egy harcsahalászlé után ezt senki nem kérdőjelezi meg. A Sió Halsütő magas színvonalához magasabb ár is társul, még  ha a külcsín nem is ezt sugallná, és a hal továbbra is papírtányéron, műanyag evőeszközzel érkezik. Két személyre, savanyúsággal és üdítővel aligha lehet megúszni 5000 forint alatt, de megéri.

3/5

3. Házias ízek a Beach Party Étteraszban – Szántód

A Beach Party Étterasz gyakorlatilag egy étterem a hozzá tartozó kerthelyiséggel, ami történetesen egy nádasokkal szegélyezett, kedves kis szabadstrand. Lehet, hogy a strand kicsit nagy szó, minden esetre néhány törölköző elfér, a vendégek nagy része meg úgyis az étterem napernyői alatt piheni ki a fürdés fáradalmait egy hideg sör vagy Aperol Spritz mellett. Ide akkor érdemes elzarándokolni, ha az ember nyugodtan, a dübörgéstől kicsit távol, a vizet nézve szeretne  jó házi kosztot enni. A húsleves csigatésztával és a hatalmas adag házi limonádé például tökéletes másnapűző. Az előrelátók ezt megfejelhetik egy vasi pecsenyével, ami a hely specialitása: fokhagymás-borsos sertésszelet panírozva. A cikk írásához elhozott étlapnak egyébként még két nap után is olyan étvágygerjesztő rántotthús-illata volt, mint a nagymama konyhájában. A Beach Party a Juhász Gyula utca végén egy szinte ijesztően robusztus, felfújt reklám-alagút után található.

4/5

4. Dolce vita a Mauro-ban – Zamárdi

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a Mauro Ristorante egy zseniális olasz étterem, vagy inkább egy túljátszott olasz cirkusz, nyáron mindenesetre annyian vannak, hogy sokszor sorban kell állni a bejáratánál. Talán ez az oka annak, hogy a pincérek még egy csendesebb hétköznapon, félházzal is olyan tempóban mozognak, hogy az ember valamiféle minőségi olasz McDonald’s-ban érzi magát.
Az biztos, hogy Mauro, az olasz tulajdonos a lehető legtöbb nemzeti látványelemet bezsúfolta az étterembe, és tíz perc után már azt is gyanítjuk, hogy a pincéreknek 3 lépésenként egy „arrivedercsi” van előírva. Megy a kurjongatás, szól a szomorkás olasz gondolazene, de mire az egész elkezdene szürreálisá válni, éppen megérkezik az étel. A konyha gyors, megbízható és teljesen korrekt, a várakozáshoz kapott paradicsomos kenyér finom, a pizzán pedig bőségesen van anyag és jó vékony a tésztája. A Mauro tényleg egy külön világ. Jó kajával. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni, már csak azért is, hogy az ember saját véleményt alakítson ki róla.