Tartalomjegyzék
- 1 / 20 - Fricska étteremlakás
- 2 / 20 - pörc
- 3 / 20 - almádi yac
- 4 / 20 - Sáfránkert
- 5 / 20 - Bistro S
- 6 / 20 - Neked Főzte
- 7 / 20 - Kővirág
- 8 / 20 - Mi a
- 9 / 20 - Tölgyes
- 10 / 20 - Hable
- 11 / 20 - Villa
- 12 / 20 - Hold és Csillag (Bezárt)
- 13 / 20 - Bock
- 14 / 20 - Brix Bistro
- 15 / 20 - kiskert
- 16 / 20 - Völgyhíd
- 17 / 20 - Kistücsök
- 18 / 20 - Vitorlás
- 19 / 20 - Majt
- 20 / 20 - Kedvesem
Indulás előtt mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, mert változhat! Néhány étterem csak pár hét múlva – január végétől, illetve február elejétől – várja újra a vendégeket, ennek ellenére bekerültek a toplistánkba, hogy tudjatok tervezni velük!
1/20
Fricska étteremlakás
A kanyargós, hangulatos Veszprémvölgyben található családias étterem egy veszprémi séta kötelező állomása, ahol felmelegedhettek egy pikáns vaddisznóragu-levessel vagy sült sütőtöklevessel. Rántott és grillezett harcsafilé és tanyasi csirkemell is található a téli kínálatukban, a már megszokott erős BBQ- és burgerfelhozatal mellett. Akinek hiányzik egy komolyabb havazás, mindenképp látogassa meg a Fricskát: nemrég igazi mesés téli hangulatot varázsoltak a teraszukra egy hóágyúval.
Nyitvatartás: H–V: 11.30–21h
2/20
pörc
A balatonkenesei hely húsokban kimondottan erős delikátnak indult,
később egy magyaros vonalra építkező bisztróval bővült. A Pörc éppen megújul, a jövőben elengedik a
„fine dining”
vonalat és értelmezhetőbb bisztrókonyhára váltanak, olyan alapanyagokkal a reflektorfényben, mint a borjúmáj, a keszthelyi tokhal, a sertéscsülök vagy a kacsa. Ha itt jártok, érdemes felfedezni a delikátot is, a Kocsis család negyedik generációja kínálja saját készítésű hústermékeit sok más, helyi termelőtől származó finomság mellett.
Nyitvatartás: Sze–Szo: 12–21h, V: 12–20h
Nyitvatartás: H–P: 9–20h, Szo–V: 8–20h
3/20
almádi yac
A partközeli étterem egy kevésbé ismert gyöngyszem. Akkor is érdemes letesztelni, ha korábban már jártatok itt, mert néhány hónapja új séf vezeti a konyhát, Törőcsik Zoltán változatos, egyszerre modern és házias ízvilágú bisztrókonyhát visz. A téli étlapon olyan fogásokat találtok, mint a csicsókakrémleves, a vörösboros marhapofa grillezett répával és puliszkával, a sütőtökkel és zellerpürével kísért sertésszűz vagy a konfitált kacsacomb. Hétvégén reggelivel is várnak.
Téli nyitvatartás: Cs: 12–22h, P–V: 8–22h
4/20
Sáfránkert
A Sáfránkertben a magyaros konyha szezonális alapanyagai köszönnek vissza az étlapról, a kacsától a borjúig, a süllőtől a vaddisznóig, a cékla és más téli zöldségek elképesztő változatosságban kísérik a fogásokat. Nemcsak a húsokról szól a kínálat, a vegetáriánusokra és a vegánokra is gondoltak.
Az étterem január 28-tól lesz nyitva.
5/20
Bistro S
Friss alapanyagok, szezonalitás, minimalizmus és profizmus jellemzi az étterem fogásait, amelyek nemcsak az ízkombinációkkal teszik magasra a lécet, hanem a szemet is gyönyörködtetik. Egy balatonfüredi kiruccanás kötelező állomása a hely, ami bevállalta, hogy heti 5 nap nyitva tart télen is.
Nyitvatartás: Sze–Szo: 11.30–22h, V: 11.30–22.30
6/20
Neked Főzte
Egy apró büfével indult minden a zánkai strandnál, ami az újhullámos balatoni street food egyik fontos mérföldköve lett. A Káli-medence dombjaira néző, Zánka határában található
„gasztrokocsma”
már a következő szint, ahol mindig más a kínálat, a helyi termelőktől beszerzett alapanyagok függvényében. Figyeljétek a táblát!
Téli nyitvatartás: P–V: 12–20h
7/20
Kővirág
A romantikus kerthelyiségről sajnos le kell mondani, de a hangulatos belső térben, a kemence mellett is jól fog esni a szezonális, helyi alapanyagokon alapuló, szemet is gyönyörködtető ebéd vagy vacsora egy pohár borral. A hétvégéken sokan keresik fel a helyet, a Kővirág még télen is csak asztalfoglalással lehet biztos program.
A Kővirág csapata január 21-én kezdi az évet, télen péntektől vasárnapig lesznek nyitva.
8/20
Mi a
A Köveskál főutcáján található Mi a Kőben mindig olyan érzésünk van, hogy egyszerre vagyunk egy étteremben, egy borbárban, egy galériában és a saját nappalinkban, mert a hangulat családias, nagy a borválaszték, a falakon pedig Trombitás Tamás képzőművész, étteremtulajdonos és borász munkáit csodálhatjuk. A messze földön híres házias ételek a Káli-medence alapanyagaiból készülnek, köztük olyan fogások is szerepelnek, mint a fácán- és a gyöngytyúkleves, a kacsacomb és a borjúpaprikás.
Az étterem január 28-án 18 órakor nyit.
9/20
Tölgyes
A hófehér épület és az őstölgyfákkal körülvett, hatalmas terasz egy film helyszíne is lehetne, de a konyha teljesítményében sem fogtok csalódni: szépen megkomponált ételekben a hagyományok a modern technológiával találkoznak, az étlap havonta újul meg, érdemes a séf szezonális ajánlatait is keresni. A balatoni panorámáról a csípős hidegben sem kell lemondani, néhány hónappal ezelőtt egy fűtött és privát pincérhívóval felszerelt, átlátszó iglut helyeztek ki a terasz legjobb kilátással rendelkező pontjára.
Nyitás: 2022. január 21. 12h
10/20
Hable
A Hableány
Badacsony ikonikus, csaknem 140 éves múlttal rendelkező vendéglátóhelye, az
épület volt már szálloda, étterem, posta, rendezvényhelyszín és bolt is. 2 éve újra életre kelt, 2300 négyzetméteres komplexumként. Egy badacsonyi kirándulás esetén érdemes betérni egy kiadós téli fogásra és kipróbálni az új étlap egyik ikonikus fogását, a rántott véres hurkát is tartalmazó savanyúkáposzta-levest.
Nyitvatartás: V–Cs: 11–20h, P–Szo: 11–22h
11/20
Villa
Az újragondolt magyaros fogásokat kínáló étterem Farkas István festő egykori, mediterrán hangulatú, gyönyörű panorámával megáldott otthonában nyílt meg. A Villa Kabala csapata ezúttal fix kínálattal vár: ebédidőben 2, illetve 4 fogásos menüt adnak, vacsorára pedig 3 vagy 6 fogásos degusztációs menüt kérhettek. Igen, teljesen a séfre kell bíznotok magatokat, de megéri! Asztalfoglalás szükséges.
Téli nyitvatartás: Cs-V: 12–15h és 17:30–21h
13/20
Bock
Az étteremnek a vonyarcvashegyi Zenit Hotel épülete ad otthont. Olyan, sokáig elfelejtett, majd újra felfedezett hozzávalókból is készülnek itt ételek, mint a borjúnyak, a malacfül vagy az ökörpofa, de akinek ez egy kicsit merész, maradhat az olyan, ismertebb fogásoknál, mint a csicsókakrémleves, a kolbászos lecsó vagy a bivalygulyás. Külön vega menüvel is készülnek.
Nyitvatartás: 11.30–23h

15/20
kiskert
Az ilyenkor csendes Balatonszéplakon található étteremben azonnal látszik, hogy a tulajdonos házaspár nagyon figyel a részletekre:
a friss szóládi kenyérre, a dekorációra és arra, hogy mosolyt is kapjon a vendég. A magyar gasztronómia elkötelezett híveiként szuvidálnak, savanyítanak, ahol lehet, helyi beszállítókkal dolgoznak együtt. Magas minőségben, friss hozzávalókból készül a kacsahúsleves, a gulyás, a kacsacomb és a vaddisznóragu is, de a konyhájuk nem csak a húsokról szól. Kreatív, a salátákon jóval túlmutató ételeket adnak a vegetáriánus és a vegán vendégeknek is.
Az étterem januárban zárva tart, a februári nyitással kapcsolatban figyeljétek a Facebook-oldalukat!
16/20
Völgyhíd
Itt mindenkinek kell egy kis idő, hogy beteljen a látvánnyal, de a Konyha csapata nem a Völgyhíd betonpillérei által uralt kilátásra építi a vendégkört, hanem az alapanyagok szokatlan párosítására, a különleges tálalásra és a profizmusra. Előveszik a néhai Joël Robuchon, a világon a legtöbb, összesen 32 Michelin-csillaggal elismert séf receptjeit is, és minden hagyományos fogásba belecsempésznek valami meglepetést.
Az étterem januárban pihenőt tart, a februári nyitással kapcsolatban érdemes figyelni a Facebook-oldalukat.
17/20
Kistücsök
A Kistücsök fogalom. A Balaton, sőt Magyarország egyik legismertebb éttermévé vált, miközben megőrizte a kisvendéglős közvetlenséget. A somogyi konyha inspirálta klasszikus ételeket és néhány különlegességet is találtok az étlapjukon, a cikk írásakor például olyan fogásokat, mint a házi disznósajt nyelvvel, tormás céklával, szóládi kovászos kenyérrel, az almás céklaleves rántott véres hurkával vagy a szarvasgerinc céklával, sütőtökös vadrizzsel. Vagy egyszerűen csak kérjétek a négytételes, vegán változatban is elérhető Régiónk ízei menüt, ami szépen végigvezet a Kistücsök téli kreációinak világán.
Nyitvatartás: H–V: 11–23h
18/20
Vitorlás
A balatonlellei Vitorlás Étterem éppen úgy néz ki és éppen olyan nevet visel, mint sok más étterem a parton, de abban biztosak lehettek, hogy itt az átlagnál jóval magasabb színvonalú gasztroélményben lesz részetek. Hagyományos és modernebb fogásokat egyaránt találtok a kínálatban, megfér egymás mellett a marhapofa és a karfiolsteak, a véres hurka és az Angus-marha-burger. A séf hétvégi ajánlataira is érdemes odafigyelni.
Nyitvatartás: H–V: 11.30–22h
19/20
Majt
Ha a téli balatoni kiruccanást nem tudjátok elképzelni egy kiadós leves, egy kemencés oldalas vagy egy malacsült nélkül, akkor ez lesz a ti helyetek.
Az étlapon csupa olyan étel szerepel, ami általában rossz hírű csárdák soha ki nem cserélt olajából kerül ki, de ne ijedjetek meg, itt egyikkel sem tudtok mellényúlni.
Téli nyitvatartás: Cs–V: 12–21h