Egy téli balatoni kiránduláshoz a gasztroélmények is hozzátartoznak, hiszen a korai alkonyat után nincs jobb, mint kipróbálni néhány fogást egy helyi étterem téli kínálatából és inni egy pohár testes bort. Összegyűjtöttünk 20 olyan éttermet, ahol klasszikus magyaros ételeket is találtok, hagyományosabb vagy modernebb verzióban, és ahová érdemes betérni egy szabadban töltött nap után.

Indulás előtt mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, mert változhat! Néhány étterem csak pár hét múlva – január végétől, illetve február elejétől – várja újra a vendégeket, ennek ellenére bekerültek a toplistánkba, hogy tudjatok tervezni velük!

1/20

Fricska étteremlakás

A kanyargós, hangulatos Veszprémvölgyben található családias étterem egy veszprémi séta kötelező állomása, ahol felmelegedhettek egy pikáns vaddisznóragu-levessel vagy sült sütőtöklevessel. Rántott és grillezett harcsafilé és tanyasi csirkemell is található a téli kínálatukban, a már megszokott erős BBQ- és burgerfelhozatal mellett. Akinek hiányzik egy komolyabb havazás, mindenképp látogassa meg a Fricskát: nemrég igazi mesés téli hangulatot varázsoltak a teraszukra egy hóágyúval.

Nyitvatartás: HV: 11.30–21h 

2/20

pörc

A balatonkenesei hely húsokban kimondottan erős delikátnak indult, később egy magyaros vonalra építkező bisztróval bővült. A Pörc éppen megújul, a jövőben elengedik a „fine dining” vonalat és értelmezhetőbb bisztrókonyhára váltanak, olyan alapanyagokkal a reflektorfényben, mint a borjúmáj, a keszthelyi tokhal, a sertéscsülök vagy a kacsa. Ha itt jártok, érdemes felfedezni a delikátot is, a Kocsis család negyedik generációja kínálja saját készítésű hústermékeit sok más, helyi termelőtől származó finomság mellett.

Nyitvatartás: SzeSzo: 1221h, V: 1220h 
Nyitvatartás: HP: 920h, SzoV: 820h

3/20

almádi yac

partközeli étterem egy kevésbé ismert gyöngyszem. Akkor is érdemes letesztelni, ha korábban már jártatok itt, mert néhány hónapja új séf vezeti a konyhát, Törőcsik Zoltán változatos, egyszerre modern és házias ízvilágú bisztrókonyhát visz. A téli étlapon olyan fogásokat találtok, mint a csicsókakrémleves, a vörösboros marhapofa grillezett répával és puliszkával, a sütőtökkel és zellerpürével kísért sertésszűz vagy a konfitált kacsacomb. Hétvégén reggelivel is várnak.

Téli nyitvatartás: Cs: 1222h, PV: 822h

4/20

Sáfránkert

A Sáfránkertben a magyaros konyha szezonális alapanyagai köszönnek vissza az étlapról, a kacsától a borjúig, a süllőtől a vaddisznóig, a cékla és más téli zöldségek elképesztő változatosságban kísérik a fogásokat. Nemcsak a húsokról szól a kínálat, a vegetáriánusokra és a vegánokra is gondoltak. 

Az étterem január 28-tól lesz nyitva.  

5/20

Bistro S

Friss alapanyagok, szezonalitás, minimalizmus és profizmus jellemzi az étterem fogásait, amelyek nemcsak az ízkombinációkkal teszik magasra a lécet, hanem a szemet is gyönyörködtetik. Egy balatonfüredi kiruccanás kötelező állomása a hely, ami bevállalta, hogy heti 5 nap nyitva tart télen is. 

Nyitvatartás: SzeSzo: 11.3022h, V: 11.3022.30

6/20

Neked Főzte

Egy apró büfével indult minden a zánkai strandnál, ami az újhullámos balatoni street food egyik fontos mérföldköve lett. A Káli-medence dombjaira néző, Zánka határában található „gasztrokocsma” már a következő szint, ahol mindig más a kínálat, a helyi termelőktől beszerzett alapanyagok függvényében. Figyeljétek a táblát!

Téli nyitvatartás: PV: 1220h

7/20

Kővirág

A romantikus kerthelyiségről sajnos le kell mondani, de a hangulatos belső térben, a kemence mellett is jól fog esni a szezonális, helyi alapanyagokon alapuló, szemet is gyönyörködtető ebéd vagy vacsora egy pohár borral. A hétvégéken sokan keresik fel a helyet, a Kővirág még télen is csak asztalfoglalással lehet biztos program. 

A Kővirág csapata január 21-én kezdi az évet, télen péntektől vasárnapig lesznek nyitva.

8/20

Mi a

A Köveskál főutcáján található Mi a Kőben mindig olyan érzésünk van, hogy egyszerre vagyunk egy étteremben, egy borbárban, egy galériában és a saját nappalinkban, mert a hangulat családias, nagy a borválaszték, a falakon pedig Trombitás Tamás képzőművész, étteremtulajdonos és borász munkáit csodálhatjuk. A messze földön híres házias ételek a Káli-medence alapanyagaiból készülnek, köztük olyan fogások is szerepelnek, mint a fácán- és a gyöngytyúkleves, a kacsacomb és a borjúpaprikás. 
 
Az étterem január 28-án 18 órakor nyit.

9/20

Tölgyes

A hófehér épület és az őstölgyfákkal körülvett, hatalmas terasz egy film helyszíne is lehetne, de a konyha teljesítményében sem fogtok csalódni: szépen megkomponált ételekben a hagyományok a modern technológiával találkoznak, az étlap havonta újul meg, érdemes a séf szezonális ajánlatait is keresni. A balatoni panorámáról a csípős hidegben sem kell lemondani, néhány hónappal ezelőtt egy fűtött és privát pincérhívóval felszerelt, átlátszó iglut helyeztek ki a terasz legjobb kilátással rendelkező pontjára. 

Nyitás: 2022. január 21. 12h

10/20

Hable

A Hableány Badacsony ikonikus, csaknem 140 éves múlttal rendelkező vendéglátóhelye, az épület volt már szálloda, étterem, posta, rendezvényhelyszín és bolt is. 2 éve újra életre kelt, 2300 négyzetméteres komplexumként. Egy badacsonyi kirándulás esetén érdemes betérni egy kiadós téli fogásra és kipróbálni az új étlap egyik ikonikus fogását, a rántott véres hurkát is tartalmazó savanyúkáposzta-levest

Nyitvatartás: VCs: 1120h, PSzo: 1122h

11/20

Villa

Az újragondolt magyaros fogásokat kínáló étterem Farkas István festő egykori, mediterrán hangulatú, gyönyörű panorámával megáldott otthonában nyílt meg. A Villa Kabala csapata ezúttal fix kínálattal vár: ebédidőben 2, illetve 4 fogásos menüt adnak, vacsorára pedig 3 vagy 6 fogásos degusztációs menüt kérhettek. Igen, teljesen a séfre kell bíznotok magatokat, de megéri! Asztalfoglalás szükséges. 

Téli nyitvatartás: Cs-V: 12–15h és 17:30–21h

12/20

Hold és Csillag (Bezárt)

A balatongyöröki Szépkilátó tetején található étterem nem a Balaton egyik legszebb panorámájára alapoz, hanem a minőségre. A magyar konyha legkedveltebb fogásait vonultatja fel, a marhagulyástól a cigánypecsenyéig, a konfitált kacsamelltől a szilvás gombócig. A vegánokra is gondoltak: növényi alapú leveset, főzeléket és desszertet is kínálnak, és külön jelzik az étlapon, hogy mely fogások nem tartalmaznak állati eredetű hozzávalót. 

Téli nyitvatartás: H, PSzo: 11.3021h, V: 922h, KCs: zárva

13/20

Bock

Az étteremnek a vonyarcvashegyi Zenit Hotel épülete ad otthont. Olyan, sokáig elfelejtett, majd újra felfedezett hozzávalókból is készülnek itt ételek, mint a borjúnyak, a malacfül vagy az ökörpofa, de akinek ez egy kicsit merész, maradhat az olyan, ismertebb fogásoknál, mint a csicsókakrémleves, a kolbászos lecsó vagy a bivalygulyás. Külön vega menüvel is készülnek.

Nyitvatartás: 11.3023h

14/20

Brix Bistro

A Hévíz belvárosában található Brix Bistro a Bonvital Wellness & Gastro Hotel külső vendégek előtt is nyitva álló étterme. Modern, prémium-alapanyagokon alapuló kínálatával és letisztult belső tereivel azonnal kitűnt Hévíz főleg hagyományos vonalat képviselő vendéglátóhelyei közül. A konyhafőnök, Józsi Norbert az ismert ízekre és a szezonális hozzávalókra alapoz, természetesen egy kis „brixes” csavarral. Ha valamilyen melengető, kiadós téli fogást kerestek, érdemes kipróbálni a rókagombával kísért szarvasgulyást, a ropogós császárt vagy a bárányfartőt, és az egészet megkoronázni a madártejmártással tálalt mákos-szilvás rétessel vagy a pirított pekándiós, szilvás nudlival.

Nyitvatartás: HV: 1022h, à la carte: 1221:30h (x)

15/20

kiskert

Az ilyenkor csendes Balatonszéplakon található étteremben azonnal látszik, hogy a tulajdonos házaspár nagyon figyel a részletekre: a friss szóládi kenyérre, a dekorációra és arra, hogy mosolyt is kapjon a vendég. A magyar gasztronómia elkötelezett híveiként szuvidálnak, savanyítanak, ahol lehet, helyi beszállítókkal dolgoznak együtt. Magas minőségben, friss hozzávalókból készül a kacsahúsleves, a gulyás, a kacsacomb és a vaddisznóragu is, de a konyhájuk nem csak a húsokról szól. Kreatív, a salátákon jóval túlmutató ételeket adnak a vegetáriánus és a vegán vendégeknek is.

Az étterem januárban zárva tart, a februári nyitással kapcsolatban figyeljétek a Facebook-oldalukat

16/20

Völgyhíd

Itt mindenkinek kell egy kis idő, hogy beteljen a látvánnyal, de a Konyha csapata nem a Völgyhíd betonpillérei által uralt kilátásra építi a vendégkört, hanem az alapanyagok szokatlan párosítására, a különleges tálalásra és a profizmusra. Előveszik a néhai Joël Robuchon, a világon a legtöbb, összesen 32 Michelin-csillaggal elismert séf receptjeit is, és minden hagyományos fogásba belecsempésznek valami meglepetést. 


Az étterem januárban pihenőt tart, a februári nyitással kapcsolatban érdemes figyelni a 
Facebook-oldalukat  

17/20

Kistücsök

A Kistücsök fogalom. A Balaton, sőt Magyarország egyik legismertebb éttermévé vált, miközben megőrizte a kisvendéglős közvetlenséget. A somogyi konyha inspirálta klasszikus ételeket és néhány különlegességet is találtok az étlapjukon, a cikk írásakor például olyan fogásokat, mint a házi disznósajt nyelvvel, tormás céklával, szóládi kovászos kenyérrel, az almás céklaleves rántott véres hurkával vagy a szarvasgerinc céklával, sütőtökös vadrizzsel. Vagy egyszerűen csak kérjétek a négytételes, vegán változatban is elérhető Régiónk ízei menüt, ami szépen végigvezet a Kistücsök téli kreációinak világán.

Nyitvatartás: HV: 1123h

18/20

Vitorlás

A balatonlellei Vitorlás Étterem éppen úgy néz ki és éppen olyan nevet visel, mint sok más étterem a parton, de abban biztosak lehettek, hogy itt az átlagnál jóval magasabb színvonalú gasztroélményben lesz részetek. Hagyományos és modernebb fogásokat egyaránt találtok a kínálatban, megfér egymás mellett a marhapofa és a karfiolsteak, a véres hurka és az Angus-marha-burger. A séf hétvégi ajánlataira is érdemes odafigyelni.

Nyitvatartás: HV: 11.3022h

19/20

Majt

Ha a téli balatoni kiruccanást nem tudjátok elképzelni egy kiadós leves, egy kemencés oldalas vagy egy malacsült nélkül, akkor ez lesz a ti helyetek. Az étlapon csupa olyan étel szerepel, ami általában rossz hírű csárdák soha ki nem cserélt olajából kerül ki, de ne ijedjetek meg, itt egyikkel sem tudtok mellényúlni.

Téli nyitvatartás: CsV: 1221h

20/20

Kedvesem

balatonlellei hajóállomástól pár percre található étteremben tényleg egy kicsit újragondolták a hagyományos fogásokat: a magyar konyha alapanyagai és klasszikusai izgalmas köreteket kapnak, a Jókai-bablevessel például „babkrémlevesként” találkozhattok, a bárányfartőt édesburgonya és polenta kíséri.

Nyitvatartás: HV: 11.3022h 

Címkék