gasztró

szerkesztés

Kés, villa, slusszkulcs - Hat étterem, amiért megéri autózni a Balatontól

Szerzők

  • Tucsni László

2015. 09. 01. 19:03

A vidéki gasztronómia az utóbbi években elég szépen elkezdett mocorogni. Az Anyukám Mondta Encsen zarándokhely, a Kistücsökről mindenki tudja, hogy ciripelés helyett nagyon jól főz, és mi is dicsértük többször az alakuló balatoni gasztronómiát. Folytatjuk a sort, de ezúttal kicsit távolabbra utazunk, mint Balatonszemes, Csopak, Köveskál vagy Köveskál. Egy szabály volt: minden listán szereplő helyért legalább húsz percet, legfeljebb egy órát kell autózni a Balaton partjától. Borjúmájtól kezdve a legjobb rántott húsokon át vörösboros körte pürével tálalt fácánhúsig minden került a tányérunkra.

67 Étterem & Bistro - Székesfehérvár

Ha arról van szó, hogy vidéki gasztronómia, a 67-es étterem legalább annyira megkerülhetetlen, mint Balatonszemesen a Kistücsök. A két hely története még hasonlít is: Herczeg Zoltán legalább olyan ízig-vérig vendéglátós, mint Csapody a Balatonnál, csak ő Fehérvár központjában rendezett be egy olyan bisztrókonyhával dolgozó éttermet, amely karcolgatja a fine dining határát. Itt nem szégyellik, hogy az alapanyag nagy része külföldről érkezik, de ebből olyan ételek is születnek, amelyek már nagyon sok éve a top 10 magyar étterem közé viszik a 67-est.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az állandó étlapon a különböző steakektől kezdve a különleges olasz tésztákon át a legújabb gasztrohullámokon lovagló magyaros fogásokig itt a legfinnyásabb gourmand-ok sem csóválják elégedetlenül a fejüket, főleg, ha olyan házi pestóval feldobott tatár bifszteket kóstolnak, mint mi, és kipróbálják a túrógombócot, amiből tejfölhabbal és eperpürével hoznak ki világbajnok desszertet. A táblás ajánlatra persze itt is érdemes odafigyelni, mert onnan került elénk egy kifejezetten jó érzékkel újragondolt marhapofagulyás.

Ár: 2000 és 5000 Ft, de vannak komoly steakek 10 – 15 ezer forintért is

Hertelendy Kastély – Kutas-Kozmapuszta

Ha van türelmetek márciustól szeptember végéig valamikor egy órát autózni Balatonszentgyörgytől, a Hertelendy Kastély felér egy mini-időutazással, mert olyan megszállni náluk, mintha a báró nagybátyánkhoz látogatnánk anélkül, hogy elhagynánk 2015-öt. A hatalmas birtokon most már egyetlen Hertelendy-leszármazott sem él, egy svájci üzletember üzemelteti a kastélyt, amely 2010-ben – Magyarországon egyedüliként – a Relais-Chateaux lánc tagja lett. Ez egy elég menő elit klub legalább olyan szigorú szabályrendszerrel, mintha a Száll a kakukk fészkére főnővére működtetné, így alaposan megválogatják, ki kerülhet be. Ráadásul a Relais-Chateaux vezetése minden évben beépített emberrel ellenőrzi, ki mennyire felel meg a követelményeknek, és a legapróbb részletekig terjedő jelentés még a bejáratnál elhelyezett magyar zászló dőlésszögét is szóvá teheti.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hotel éttermét, az Albizziát teljesen önállóan kezelik, de a szabályok itt is legalább olyan szigorúak, mint a hotelnél, amit valamilyen szerencsés okból Hampuk Zsolt egyáltalán nem bán. A korábban hongkongi, franciaországi, erdélyi éttermeket, majd Budapesten a Pierrot-t is megjárt séf minden napra más degusztációs menüvel készül, de nem kell feltétlenül mind a hét fogást végigenni a „séf ajándékától” (amus bouche) a desszertig, mert van à la carte étlapjuk is. A konyhába a kastély saját biokertjéből érkeznek a zöldségek és a gyümölcsök, de ugyanígy a fűszerkert is elegendő utánpótlást ad. A szárnyashúsokat a séf Magyarországból tudja beszerezni, ami különösen azért jó hír, mert az általunk kóstolt ételsor két igazán kiemelkedő tagja a libamájpástétom és a hagymás törtburgonyával és lilakáposzta krémmel tálalt kacsasült volt.

Ár: Héttételes degusztációs menü 90 euró (kb. 26 ezer Ft), az à la carte étlap árai 2000 Ft és 5000 Ft között alakulnak.

Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely

Balaton-felvidéken található Kreinbacherék pár éve merészet vállaltak, és belekezdtek olyan pezsgők készítésébe, amelyeket az eltartott kisujjal kóstoló francia gourmand-ok sem vetnék meg kóstolás után. A kortárs pezsgők pedig kortárs épületekkel jöttek együtt: az Ekler Dezső tervei alapján készült feldolgozóüzemet követően szintén Ekler dolgozott a vendégszobák, a borbár és az étterem épületének tervén, amelyeket idén tavasszal adtak át.

Fotó: Bagi László - We Love Balaton

Fotó: Bagi László - We Love Balaton

Fotó: Bagi László - We Love Balaton

Fotó: Bagi László - We Love Balaton

Fotó: Bagi László - We Love Balaton

Fotó: Kreinbacher Birtok

Fotó: Kreinbacher Birtok

Fotó: Kreinbacher Birtok

Fotó: Kreinbacher Birtok

Fotó: Kreinbacher Birtok

Fotó: Kreinbacher Birtok

Fotó: Bagi László - We Love Balaton

Fotó: Bagi László - We Love Balaton

Ha pedig itt minden ennyire kortárs, akkor az étterem sem vihet mást Toldi József vezetésével, mint újhullámos magyar konyhát, amely a hagyományos Vas és Zala megyei ételekre szeretne alapozni. A birtok egy szűk óra autóval a Balatontól, és a kortárs csend, amely itt fogad, legalább olyan nyugtató, mint egy pezsgősüveg kibontásának sikeres pillanata.

Ár: főételek 2000 és 4000 Ft között

Terazza Bistro – Sümeg

Nem csak a vár miatt érdemes ide fél órát autózni Keszthelyről. Az osztrák séf, Klaus Deutschmann kis túlzással körbeturnézta már a fél Balatont, mert a Káli Art Inn, a Sparhelt és a Karolina Fűszerkertje után úgy tűnik, hogy most Sümegen találta meg azt a helyet, ahol sorra gyárthatja az alaposan megkomponált ételsorait. Az étlapot mindig a szezonális alapanyagok szerint alakítják, a fűszernövények pedig a saját kertjükből kerülnek a konyhába.

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Fotó: Terazza Bistro

Egyáltalán nem kell meglepődni az olyan fogásokon, mint a kacsamell toffee galuska almapürével, málnamártással vagy a hideg görögdinnyeleves prosciutto briós mascarponével: érdemes bízni a séf tehetségében, mert többször bizonyította már, hogy ételeivel még az itteni - Balaton nélküli - ötcsillagos panorámáról is képes elterelni a figyelmet.

Ár: a főételek 2000 és 5000 Ft között lesznek.

Bonne Chance Étterem és Hotel – Bázakerettye

Fogadni mernénk, hogy a legtöbben a balatonszentgyörgyi lehajtón túl még sosem mentek túl az M7-esen. Pedig Bázakerettye két dolgot is bizonyít: az M7-esen túl is van még élet, és ez a környék pont ideális választás egy kis világ előli elbújásra. Az alig ezerfős község a mára kiapadt olajmezői miatt egyszerre került fel a szövetségesek és Hitler térképére a II. világháború alatt, ebből pedig az étteremmel kiegészített hotel is megőrzött egy kicsit: nevét a bányászok közötti „Jó szerencsét!” üdvözlésről kapta.

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Fotó: Szabó Miklós

Csilla, a házigazda nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy minden alapanyagot helyi termelőktől szerezzen be, amelyekből minden ételt és hozzávalót az itteni konyha állít elő. Így egy reggelinél a házban sütött briós, fonott kalács és burgonyás kenyér landol a reggelinél saját készítésű eperlekvárral, májpástétommal, joghurttal és további házi finomságokkal. Meg merjük kockáztatni, hogy az ország egyik legkiválóbb rántott húsát sütögetik itt az osztrák határhoz közel, de a saját kovászolású joghurtos uborkaleves is olyan megváltást hozhat, mint az újragondolt helyi édesség, a Zala-kocka.

Ár: a főételek 2000 és 4000 Ft között lesznek.

Chateau Visz – Visz

Az egykori Jankovich grófi rezidenciát találjuk legközelebb a Balatonhoz, de ami itt fogad, az messze túlmutat mindenen, amit a part mentén találnánk. Húsz perc autózás után tényleg a környék grófjaként érkezel a kastélyhotelbe, ahol olyan járulékos elemek várnak, mint az aranyhalakkal teli kerti tó, a 45 hektáros angolpark és a hotelhez tartozó étterem saját fűszerkertje.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Olyan nincs, hogy egy ilyen helynek rossz legyen az étterme: a Chateau Viszt minden évben a legjobb vidéki gasztrohelyek között emlegetik, a rengeteg díj közül pedig a Food and Wine amerikai gasztro magazin 2012-es európai toplistáján Közép-Európa top 20 étterme között elfoglalt hely elég komoly elismerés volt. Az egész évben nyitva tartó helyen havonta változó, háromtól hét fogásig terjedő menüsorok közül lehet választani – és nem kell megijedni a vörösboros körtepürével kísért zöldfűszeres fácán fársz szelettől vagy a karamellizált ricottakrémpürétől. Jó tanács vegetáriánusoknak: nem lehetetlen számukra sem a hasonló fine dining élmény, viszont látogatásukat érdemes két-három nappal előbb jelezni, hogy valóban izgalmas menüsort állíthasson össze a gourmet étterem séfje.

Ár: 3 fogás – 16 500 Ft, 7 fogás – 28 500 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode