gasztró

Kézműves burger, szörf és egy Kishegy tele borászokkal - hétvégi gasztrotipp

Szerzők

  • Heinrich Annamária

2016. 06. 24. 20:06

Nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy ezen a hétvégén oda-vissza bedugul az M7-es, a strandbüfék és a lángosgyárak már teljes fordulatszámon pörögnek, a 71-es úton pedig nehezebb lesz haladni, mint pár hete a Harley-találkozó ideje alatt. Az igazi nyár rögtön hőségriadóval érkezik, közben folytatódik tovább a MOL Nagyon Balaton programsorozata. Múlt héten északról ajánlottunk helyeket hétvégére, most megyünk délre.

Tihanyban, miközben a Levendula Fesztiválon asszonyok és menyasszonyok ezrei gyűjtik szaporán a levendulát a háttérben, Geszti Péter legújabb formációja avatja fel a kompkoncertek színpadát. Balatonföldváron (hamarosan pedig Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Siófokon) pedig ismét elindul a Kultkikötő, a két hónapnyi tömény kultúra - a zene, tánc és színház kedvelőinek legnagyobb örömére.

Múlt héten a füredi és tihanyi régióhoz adtunk hétvégi ötleteket, most az egész nyári kultúraözön miatt Balatonföldvár és környéke kerül sorra.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Csigaház Kisvendéglő

1/6

8623 Balatonföldvár, Somogyi Béla utca 1. (hajóállomás)

Több infó

Címkék

Masszív strandolás utáni farkaséhség tompítására kiváló választás a Csigaház Kisvendéglő, amelynek terasza a balatonföldvári kikötőre néz. Családias hangulat, klasszikus magyaros ízek: ha a vacsorában nem a fermentálást vagy a kísérleti gasztronómiát keresed, ellenben egy jó pörkölt-nokedli-csalamádé szentháromság nélkül nem nyaralás a nyaralás, akkor megvan a helyed. Kiadós fogásaival, házias konyhájával és nem a valóságtól elrugaszkodott áraival a Csigaház visszatérő vendéget farag belőled.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Paletta Bisztró Boglár

2/6

8630 Balatonboglár, Kikötő utca 6.

Több infó

Az újhullámos gasztrokavalkádhoz szokott közönség a balatonboglári vitorláskikötőben, Paletta Bistrobar & Vinotecában találja meg a saját étlapját. A boglári vitorláskikötőre néző bisztróban próbálnak minél jobban helyi kistermelőktől frissen beszerzett alapanyagokból főzni, a hamburgerbe kerülő angus marhahús például egy Balatonfenyves környéki farmról érkezik. Már csak emiatt, vagy a beach food-hullámot elindító vízi kutyáért is érdemes lenne elzarándokolni, és akkor még egy szót sem szóltunk az egyik környékbeli blogger lány konyhájából érkező szezonális süteményekről.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Pub-Lik

3/6

8623 Balatonföldvár, Széchenyi utca 10.

Több infó

Létezik egy kultikus kocsma a földvári vasútállomás mellett, ami hosszú évek óta olyan stabilan hozza össze a helyieket és a környékre látogatókat, hogy lassan nem létezik ember a földön, akinek ne lenne egy jó Pub-Lik-os sztorija egy klasszikus balatoni görbe estéről. A déli part egyik hivatásos buliközpontja mára sokkal több, mint egy kocsma. Étterem, diszkó, bár és közösségi tér, ahol kiváló hangulatban drukkolhatsz majd az eddig hihetetlen teljesítményt nyújtó magyar csapatnak vasárnap délután a belgák ellen. A szurkolói sör mellett természetesen itt is megkóstolhatod a régió leghíresebb borait, de a koktélokban sem fogsz csalódni. Ha megéheztél, vár a vékony tésztájú, fatüzelésű kemencében készített pizza. Ez tényleg az a kocsma, ahol akkor is megmaradsz, ha éppen nincs szabad hely, annyira magával ragad a felebaráti hangulat.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kishegy

4/6

8638 Balatonlelle, Kishegy telep

Több infó

A déli partnak is megvan a maga Badacsonya, csak éppen úgy hívják, hogy Kishegy. Ha te is az a fajta nyaraló vagy, akit egy idő után untat a napozás és a pihenés mellett szereti tartalmasan eltölteni az időt és rendesen belakni az adott helyet, mindenképpen kaptass fel a Balatonlellén található Kishegyre, mert ezen a varázslatos helyen nem egy, hanem számtalan kiváló pincészet borát megkóstolhatod. Gyakorlatilag ide koncentrálódott a dél-balatoni borvidék krémje – az élő borászlegenda Konyári-család pincészete és étterme a Majthényi Présház, a pezsgőjéről híres Garamvári Szőlőbirtok vagy épp a cuvéeiről ismert Pócz Pincészet. Azontúl, hogy a pincékben sokkal olcsóbban juthatsz hozzá az isteni nedűkhöz, mint a kereskedelmi forgalomban, fantasztikus élmény találkozni magával a borásszal, aki olyan lelkesedéssel mesél szakmájáról, hogy legszívesebben te is hagynál csapot-papot és mennél szőlőt metszeni. Érdemes a kishegyi csúcsról úgy szivárogni lefelé, hogy közben a hegytetőn található parasztbarokk stílusú, kis Szent Donát-kápolnát is útba ejtitek.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kőröshegyi völgyhíd

5/6

8617 Kőröshegy, M7-es autópálya Zamárdi-Balatonszárszó között

Több infó

Címkék

Ha nem sürget az idő, haza- vagy akár odafelé menet térj le az útról és hagyd el az M7-est a 121-es lehajtónál. A viadukt tövében fekvő Völgyhíd Kávézóban olyan nem mindennapi panorámában lesz részed, amiért bőven megéri a kis kitérő. A kőröshegyi völgyhíd monumentális-indusztriális látványa a körülötte békésen elterülő tájjal, ahol lovak és tehenek legelésznek. A házi sütemények, szörpök és egyéb finomságok miatt szerintünk több időt fogsz itt tölteni, mint egy átlagos autópálya melletti pihenőben.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Viharsarok Vitorlás Központ

6/6

8623 Balatonföldvár, Somogyi Béla utca (Keleti strand)

Több infó

Címkék

A nyaralás alatt egyáltalán nem kell beérned a kényelmes tempójú mellúszással, amikor adott a lehetőség, hogy windsurffel, katamaránnal, SUP-jógával, vitorlázással vagy kajakozással töltsd az időt. Balatonföldváron a Keleti szabadstrand egyik sarkában találjátok a Viharsarok Vitorlás Központot,  ahol a fentiek közül bármelyik vízi sportot kipróbálhatod.

Ez a cikk a MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésének részeként jött létre.

Hasonló tartalmak