Évek óta járjuk a jobbnál jobb balatoni éttermeket, amelyek mit sem érnének azok a séfek vagy tulajdonosok nélkül, akik kitalálják, mi kerüljön a tányérra. Ők viszont általában nem rivaldafényben, hanem a konyhában állnak és rohangálnak hajnaltól késő éjszakáig, hogy mi jót ehessünk. De vajon mit eszik a szakács vagy a tulajdonos, ha éppen senki sem nézi? Fotósunk kilencszer két képből álló sorozatot készített, amelyeken séfeket és étteremtulajdonosokat is láthatunk a saját maguk által elkészített kedvenc ételükkel.

1/9

Bezerics Dániel – Paletta Bisztró, Keszthely

A Paletta tulajdonosa nagymamája sóskáját idézte fel édesanyja segítségével. Az eredeti recept alapján dolgoztak, ma már máshogy készítené.

2/9

Elek Balázs – Bistro Sparhelt, Balatonfüred

Nagy hatással volt rá édesapja a konyhában, házias ízvilágát egy rizses hússal idézi fel.

3/9

Szent Donát Borkúria étterem (Bezárt)

Egyszerű, könnyen értelmezhető ételek elkészítésére törekszik a csodás kilátással rendelkező csopaki Márgában. Ezek egyike a csirkepaprikás, amelyet bármikor el tudna fogyasztani.

4/9

Horváth Csongor – Neked Főztem, Zánka

Lovas múltjára és édesapjára emlékezve bárányhúsos nyári káposztát készített, amely szerves részévé vált a lovaglással eltöltött gyerekkor napjainak.

5/9

Jahni László – Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Gyermekkori vidéki éveinek szép emlékeit idézi fel a tökfőzelék, amelyet percek alatt elkészít, majd hidegen Angus marhával tálal.

6/9

Kaiser András – Morzsa Bisztró, Balatonfüred

Édesapjával eltöltött gyermekkori éveinek maradandó emléke a lecsó, amelyet egyszerűen, rengetegféleképpen el lehet készíteni. Most egy rizses lecsót dobott össze, kolbásszal.

7/9

Kocsis Bálint – Kalóz Strandbisztró, Fövenyes és Badacsonytomaj

2017 nyarától a Kalóz séfjeként tevékenykedik. Évekkel ezelőtt kezdett el foglalkozni az egészségtudatos táplálkozással, választott étele a paradicsomos hajdinás rizottó dagadóval.

8/9

Mede Ádám – Fricska Bisztró, Veszprém

2017 áprilisától a Fricska séfje. Egyik gyerekkori kedvenc étele a héjában sült burgonya tejföllel, szalonnával és petrezselyemmel. Édesanyja készítette hideg téli estéken. Ilyen az ő verziója.

9/9

Zakar Kata – Kővirág, Köveskál

Kata nem séf, hanem a Kővirág egyik tulajdonosa, de az ő ízlése és tudása építette fel oda az éttermet, ahol most van, ezért ebből a gyűjtésből sem maradhatott ki. Gyerekkorának állandó kedvence a túrós burgonya, amelynek mestere az édesanyja. Az étel végső jellegét mindig az évszak határozza meg, savanyúsággal, sült paprikával, de akár szőlős hagymás gombasalátával is tálalható.

Címkék