gasztró

szerkesztés

Mennyi a chilis tökmagkrém a cukkinis-kecskesajtos rozskenyérrel? - piacteszt

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2016. 07. 20. 17:08

A vasárnap a tóti piac nélkül olyan, mint a kecskefarm sajt nélkül. Az Enyém a Balaton! sorozat legújabb részében végigkóstoltuk a finomságokat, ettünk-ittunk a sajt mellett finom pékárut, tökmagkrémet, szörpöt, mézet, pástétomot és fürjtojást is.

Harmathy Ildikó áldozatos munkájának köszönhetően mára lassan országszerte fogalommá vált a káptalantóti Liliomkert piac, ahova nagyon nehéz úgy bekerülni, hogy az ember nem 50 kilométeren belül állítja elő a saját kis kézműves termékeit. A nyarak jönnek-mennek, de a Liliomkert változatlanul áll, persze rengeteg problémával. Ilyen probléma az erősebb vasárnapokon felgyülemlő, parkolóhelyet alig találó autótömeg, valamint az elég agresszív módszerekkel terjeszkedő, a Liliomkerttől alig leválasztott, más által üzemeltetett piac, ahol viszont bármilyen gagyit lehet árusítani bárhonnan.

A konfliktusokat elraktuk egy felső polcra, és inkább abban mélyedtünk el, hogy milyen különleges finomságokat tartogatnak az őstermelők, amelyekért tényleg megéri idejönni. A borús, szeles, csepergős vasárnap épp alkalmas volt e célra, nem volt ordas nagy tömeg, még parkolóhelyet is találtunk negyed 10-kor. Na meg egy csomó minőségi árut, mivel előzetes ismeretek nélkül jöttünk, és csak az érzékszerveinket követtük: ahol jót láttunk, halottunk, szagoltunk, odaállítottunk, majd beszédbe elegyedtünk a kofával. Egy ilyen beszélgetésből aztán hamar leesik, ki az igazi őstermelő, mert az ódákat tud zengeni arról, hogyan állítja elő a csodáit. Lássuk a listát!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kecskesajt - Mekler Zoltán, Sümegcsehi

1/7

Meklerék sajtpultja az egyik leglátogatottabb sajtosstand a piacon, ami nem csoda, szemre is gusztusos, amit művelnek. 1993-ban kezdték a kecskézést, jelenleg mindenestül 120 állat legel a birtokukon. Érlelt sajtokat készítenek, ide a piacra külön csinálnak fűszeres kvarglikat is. Mekler amúgy büszke rá, hogy a kecsketenyésztés doyenjétől, dr. Molnár Józseftől tanulta a mesterséget. Ők egy éve járnak ide a piacra a feleségével. Büszke a gazdaságukra, ami teljesen nyitott, bármelyik vevő végignézheti a sajtkészítést a legelejétől. A sajtjukat mi is kóstoltuk, és nem csalódtuk: Mekler szerint a finom íz oka, hogy a kecskéi 30 hektáron legelnek több száz féle növényből, így minden sajt más ízű. Árulnak egynapos natúrsajtot (3500 Ft/kg), fűszeres sajtot (3700 Ft/kg, érlelt sajtokat is (4000 Ft/kg) és van egy különleges camembertszerű sajtjuk 4100 forintos kilónkénti áron.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Búzalelke Pékség

2/7

8284 Kisapáti, Bem apó utca 11.

Több Infó

Két falura Káptalantótitól található Kisapáti, ahol Kovács Beáta létrehozott egy olyan pékséget, aminek talán az egész Balatonon nincsen párja. A tóti piacon irgalmatlan sorok álltak még ebben a szörnyű időjárásban is a stand előtt, ahol maga Kovács adta el az árut, miközben munkatársa folyamatosan hozta kocsival a friss bucikat, brúgókat és vekniket. Hamar rájöttünk itt, hogy veszünk két pocakot (egyfajta ciabatta fehér lisztből) 2x200 forintért, hogy azzal nyomjuk végig a maradék kóstolást. A többi kenyerük is nyálcsorgatóan néz ki: 800 forintért vehetünk egy 60 dekás fűszeres, áfonyás-magos vagy cukkinis-kecskesajtos (ez tán a legjobb) rozskenyeret vagy épp magos tönkölycipót, de 200-ért már egy pocakot vagy egy brióst is magunkba tömhetünk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Tökmagáru - Dávidné Kéri Márta, Nemesvámos

3/7

Az első egzotikusabb stand volt Kéri Mártáé, aki Nemesvámoson készít mindenféle krémeket tökmagból. Ilyet még nem ettünk korábban, de első kóstolásra meggyőzött, pedig az alap tökmagkrémben nincs más a magon, a tökmagolajon és a són kívül. Ajánlja húsokhoz, pirítósra, salátákra. Egészségügyi problémák voltak a családban, ezért kezdett el tökmagos dolgokat készíteni. Barátnője mondta, hogy annyira jók ezek a cuccok, hogy el kell adnia őket. Tótiba három éve jár, de a tihanyi és a veszprémi piacon is árusít. Mélyen zsebbe kell nyúlni a termékekért, de az íz mellett a pozitív élettani hatások miatt is megéri fogyasztani. A tökmagkrém üvegcséje 1900-2100 forint között mozog ízesítéstől függetlenül, a chilis verzió ("Tökös sárkány") 2500 forintot kóstál, de van napraforgókrém 1300-ért és tökmagolaj 1500-2300 forint közötti áron.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szörp és lekvár - Egyed Család Gazdasága, Sáska

4/7

Egy jó szörpösstandon akartunk szomjunkon enyhíteni, amikor megláttuk Egyedék helyét. Lekvárokra és szörpökre építik a bizniszt, amit még gyógynövényekkel kezdtek. Árulnak paradicsomlevet, diót és medvehagymát is, ez utóbbi az egyik legkapósabb termékük. Saját gyümölcsösben és üvegházban termelik meg a termelendőt. A szörpjeik közül a furán csengő jostaszörpöt kóstoltuk meg, ami valami egres-feketeribizli keresztezésből jött létre, és kellemesen savanykás, igazi kánikulaűző ital. Szörpjeiket 700-1300 forintos, lekvárjaikat 500-800 forintos áron lehet kapni, de ha harapni akarnánk valamit, van kukoricaprósza 200-ért.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Bioáru - Gusztos Sándor, Hegyesd

5/7

Gusztos úr pultján van minden, mi szem-szájnak ingere, ő a biotermékek széles skáláját pakolja ki az asztalra minden vasárnap. Kovászos uborkát, paprikát, mézet, csodálatosan szép családi süteményeket, tönkölylisztből készült sajtostallért is árusít, és azóta árul itt Tótiban, amióta létezik a piac. Mi igazság szerint egy mézes helyet kerestünk, és Gusztos Károly mézére buktunk rá. 1250 Ft-ért akácot, 1900 Ft-ért repcemézet lehet venni, ez utóbbi volt új élmény a maga sűrűségével és fehéres, nem áttetsző állagával. A nép természetesen a levendulás mézre is gyorsul, bár ez nekünk már sok volt.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Pástétomok - Ízek a Vadászházból, Kosztricz László, Telki

6/7

Isteni, állati eredetű élelmiszer messze földről is bekerült a piacra, a Telkiből származó vadhústermékek ízvilága ezek szerint meggyőzte a piac üzemeltetőit. Kosztricz László nem sok mindent árul: van rillette-je 1600-2800 forintért, vaddisznópástétoma 1400-ért, szarvaspástétoma 1800-ért. Három éve készíti a prémium termékeit, amikhez a húst bakonyi vadászoktól szerzi be, majd a húst maga dolgozza fel. A legkelendőbb terméke a vaddisznórillette, ami konfitált húsból készül, amit a zsírjában tesznek el (előtte hét órán át 80 fokon sütik a húst). Igyekszik minél közelebbről beszerezni a többi alapanyagot, a fűszereket például a piacon vele szemközti termelőtől. Mi vettünk narancsos-barackos pástétomot, ami talán a legkülönlegesebb ízvilágú terméke, és fontos szerepe lehet, hogy a vevők ne kérdezzék meg a szemünk előtt: "ez olyan, mint egy májkrém?"

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fürjtojás - Molnár Tamásné

7/7

A sok különleges árusítóhely és kofa között sikerült még egy furcsát találni: a fürjespultot. Molnár Tamásné tojásait árusítják itt. Ő fürjeket tart, amikről megtudtuk, hogy kényesebbek, mint egy Victoria's Secret modell a kínai turkálóban, nem esznek meg akármit, és könnyen elpusztulnak a rossz kajától. A fürj amúgy nagyon egészséges növényeket fogyaszt, ahogy az eladó mondta nekünk, "több ásványi anyagot eszik, mint a Schwarzenegger". Amellett, hogy 300 forintért vehetünk 12 darab fürjtojást nyersen, 1300-ért vásárolhatunk egy üvegcse füstölt, olívaolajban eltett tojást is, aminek tényleg hasonlít az íze a füstölt sajtéhoz.

Ez a cikk a MasterCard® és a We Love Balaton közös, Enyém a Balaton! kampányának részeként készült el.

Hasonló tartalmak

Admin mode