gasztró

Négy fehér, egy vörös – Öt bor a Káli-medencéből kora őszre

Szerzők

  • Burai László

2019. 09. 23. 17:28

Felesleges lenne a Káli-medencét bármilyen másik vidékhez hasonlítani, hiszen olyan egyedi területről van szó, amilyenből nincs sok másik az országban. Népszerű éttermeket, helyi termelőket, ideköltözött fővárosi értelmiségieket, Jancsó Miklós és Cseh Tamás emlékezetét ugyanúgy megtaláljuk itt, mint népszerű borászatokat, akiket most javában lefoglal a szüret. Összegyűjtöttünk öt különböző bort, amelyet érdemes ősszel végigkóstolni. Olyan területről érkeznek ezek, amely még az itt élő és dolgozó borászoknak is folyamatos tanulnivalót ad.

Kevesen tudják, hogy ha a borok irányából közelítünk a Káli-medencéhez, akkor a terület jóval nagyobb, mint elsőre gondolnánk. Káli bort készíthetnek azok a területek is, melyek azonos történelmi múltjuk, hasonló természeti adottságaik mellett szorosan kapcsolódnak a Káli-medencéhez. Így ide soroljuk a Monostorapáti-, Henyei-, Monoszlói-, Salföldi-medence dűlőit is.

A szőlőtermő területeken többnyire bazaltmálladékkal kevert vályogos talajokat és barna erdőtalajokat találunk. A köves, tufás talaj szerkezete bővelkedik ásványokban és ősmaradványokban, ez pedig hatással van az itt készített borokra is. 1873-as itteni megjelenése óta a Káli-medence fő fajtája az olaszrizling, emellett sokan termelnek juhfarkot, rajnai rizlinget, chardonnay-t és traminit. Pár éve kezdtek újra komolyan foglalkozni a furminttal, amit a filoxéravész előtti időkben "szigetiként" ismertek errefelé. Elsősorban fehér borokat találunk itt, de egyre komolyabb vörösek is felbukkannak a pincékben, sőt van, aki inkább ezekre helyezi a hangsúlyt. 

Sorrendet nem akartunk felállítani, de öt olyan bort gyűjtöttünk össze ebben a listában, amelyek szerintünk megmutatják a Káli-medence karakterét, és passzolnak az ősz eleji időszakhoz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Káli Pince

1/5

8281 Szentbékkálla, Petőfi utca

Több infó

Címkék

Káli Balázs szíve csücske ez a bor, a szentbékállai Öreghegy-dűlőben lévő, déli fekvésű területről. A tőkéket még nagyapja telepítette a '70-es években; kézi művelésű ültetvény, ami ma is jó erőben van, szép gyümölcsöt ad. Az első terület, amit édesapjától kapott, apáról fiúra száll a dűlő. Ahogy Balázs mondja, ő ebbe a területbe “született bele”, itt kezdett el szőlővel foglalkozni és jó eséllyel gyerekkora óta ennek a gyümölcsét iszogatta. A borok ritkán kerülnek hordóba, a hangsúly a gyümölcsön, a fajtán és a termőterületen van, a borász nem szeretné ezeket elfedni.

Vérbeli olaszrizling, ügyesen egyensúlyozva a koncentráció és jól ihatóság határán, feszes savakkal. Kosárnyi fehér húsú őszibarack, körte és alma, mellettük egy csokor mezei virág, csipetnyi ásványossággal. Nem nagy bor, eleganciája mégis azzá teszi.

Ára: 2590 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pálffy Borterasz

2/5

8274 Köveskál, Fő út 40.

Több infó

Címkék

Köveskál a környék központja, igazi gasztrofaluvá vált az elmúlt években. Itt találjuk Pálffyékat, a családi pince hosszú ideje organikusan műveli a szőlőterületeit, csendben dolgoznak, melynek látszik is az eredménye. Átlátható a termékpaletta, egyre komolyabbak a válogatott borok és mostanra a pár éve még formabontónak tűnő pét-nat is megtalálta helyét. A jó pince egyik ismérve, ha jó a birtokbora. Pálffyéknál fehér és vörös változat is készül, mindkettő erősen ajánlott.

A fehérhez öt dűlőből szüreteltek olaszrizlinget, traminit és szürkebarátot, ami spontán erjedt, majd érlelődött hordóban. Ha hagyunk időt neki felbontás után, mezei virágokkal, rózsával, érett fehér húsú barackkal, körtével köszöni meg. A korty kerek, a savak és a pár gramm maradékcukor ügyesen egyensúlyoznak, a gyümölcsök mellett pedig finom ásványosságot érzünk. Remek bor, bármikor innánk!

Ára: 2290 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Káli Kövek Borászat

3/5

8274 Köveskál, Fő utca 11.

Több infó

Címkék

Tíz éves alapítását ünnepli idén Szabó Gyula pincéje, ezalatt olyan megkerülhetetlenek lettek Köveskálon, mint Pálffyék. A saját terület mellett vagy 20 kistermelőtől vásárolnak szőlőt, jó kapcsolat, odafigyelés, ezek mellett a minőség sem lehet kérdéses. Garázsborászatként indultak, ma ennél jóval többről van szó, de még mindig belátható méretben dolgoznak.

A rizling meghatározó a Balaton északi partján, legyen az olasz vagy rajnai, ebben a borban pont fele-fele arányban vannak együtt. A Tagyon-hegyről és Hegyestűről szüretelték, hordót nem látott, ennek köszönheti frissességét, szép savait. Mindkét rizling hozzáadja legjobb tulajdonságait a házasításhoz, virágok, fehérhúsú barack, zöldalma, finom mandulás lecsengés, némi ásványos karakter.

Ára: 2080 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kőróka Bebíró Olaszrizling 2017

4/5

Ahogy Mindszentkálla felé tartunk Köveskálról, könnyen észrevesszük az útmenti pincét a Szűcs-hegyen, ahol Nagyrónai László tíz éve dolgozik. Korábban nyaralója volt itt a családjának, majd 20 évnyi felnőttképzés után szőlőre cserélte a tanári pályát és belevágott egy újabb 20 éves projektbe. Az ültetvények a pincéhez közel, 2 kilométeren belül találhatók, de a gyomirtó nélküli szőlőművelés utazás nélkül is elég kézimunkát ad. 

Az 50 éves tőkékről szüretelt szőlő hosszan erjedt acéltartályban, majd palackban pihent. Mély, érett illat, a sárga húsú barack mellett még kis mézet is éreztünk. A tartalmas korty kifejezetten jó arányú, élénk, szép savakkal, hosszú lecsengéssel, mandulás fanyarsággal búcsúzik. Ahogy a borász mondja, a Kőróka magányos farkas, borkereskedésben hiába keresnénk, de a környékbeli piacokon jó eséllyel megtalálhatók. A legbiztosabb hely maga a pince, ahol az árnyas diófa alatt még a Kőróka meséjét is meghallgathatjuk.

Ára: 2600 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kaal Villa Szőlőbirtok és Borház

5/5

8282 Mindszentkálla, Szűcs-hegy, 768/1. hrsz.

Több infó

Címkék

A Kőrókától talán 100 méterre található a Kaal Villa. A pince története 15 éve egy karácsony előtti baráti borozással indult. Akkoriban ingatlanfejlesztőként dolgozott Tímár Csaba, de már foglalkoztatta a borkészítés gondolata, ennek eredménye a 2011-es első évjárat lett. Csaba szerint kivételes borok születtek, a legjobbkor vágott bele a borászatba. A területei a pince körül helyezkednek el, jelenleg az 5 hektár fele terem, a közeli tervekben a kékfrankos telepítése szerepel. Mivel egyelőre nincs kékszőlője a pincének, ezért a vörösbort vásárolt szőlőből készítik, kékfrankos, pinot noir és zweigelt alkotja a házasítást. Akár nyáron is fogyasztható bor volt a cél, ezért tartályt és hordót egyaránt használtak. Az eredmény magáért beszél, őszi hangulatú illatában fűszeres szilva, meggy, kis bőrösség. A korty egyensúlyban van, klassz savak tartják, az intenzív gyümölcsösség és alacsony tannin pedig igazi örömborrá teszi.

Ára: 3500 Ft

Hasonló tartalmak