Július 6. és 9. között felpezsdül a déli part, legalábbis annak balatonboglári szakasza; 16 helyi borászat közreműködésével rendezik meg a III. Parti Pezsgést, amely része a MOL Nagyon Balaton fesztiválsorozatnak. És hogy melyik pezsgőket, habzókat, gyöngyözőket ne felejtsék el semmiképpen se megkóstolni, arról íme, egy TOP 9-es ajánló a kedvenceinkkel.

A Bordó, a Kék és a Zöld három különböző gyöngyözőbor neve, amelyek három különböző recept alapján készülnek, ám adottságaiknál fogva azonos halmazba sorolandók. Az ember a legjobban teszi, ha a Bujdosó-standnál rögtön mindhármat megkóstolja, mert így kaphat teljes képet a pince buborékos filozófiájáról. De hogy mi legyen a sorrend? Nos, a Zölddel érdemes kezdeni, tekintve hogy ez esetben illatos fehér szőlőfajtákat házasított össze Bujdosó Ferenc. A Kékben egy pinot noir és cabernet sauvignon fajtákból készített rozét tisztelhetünk, a folytatásban tehát ezt kóstoljuk. A végére pedig a Bordót hagyjuk, ami egy igazi ritkaság! Vörös gyöngyözőbor merlot-ból és szintén cabernet sauvignonból. Egy-egy deci után lehet is szalmakalapra vetkőzni, és nekilódulni az egyik koncert első sorának.

2/5

Katona Borház – Virgonc

A Katona család fehér gyöngyözőbora nemzetközi, eredendően francia származású fajta házasítása: semillon és sauvignon blanc. Mindkét szőlő sajátja, hogy bora meglehetősen virágos illatjegyeket képes produkálni, némi citrusossággal. Könnyed, kellemes, utóízében kissé fanyarkás gyöngyöző ez, amiből egy palack észrevétlenül legurul egy négyfős asztaltársaságban. A nagy sorban állásokat elkerülendő, nem árt tehát előre gondolkozni, és a Katona-standnál jól feltankolni!

3/5

Garamvári Szőlőbirtok – Extra Dry Pezsgő és Blanc Fleur Pezsgő

Nehéz Garamváriéktól egyetlen pezsgőt kiemelni, hiszen a méthode traditionnelle (klasszikus champagne-i) eljárás mezőnyében az ország élmezőnyébe tartoznak. Ha a tíz ujjunkból csak kettőbe ér most beleharapni, akkor hadd ajánljuk a Classic sorozatuk Extra Dry-át, amely egy zöldalmás, citrusos, egyszerre fanyar és édeskés pezsgő, valamint a Prémium sorozatukból a Blanc Fleurt (jelentése: fehér virág), amely nevéhez hűen csupa florális – hóvirágos, jázminos – aromával örvendeztet. 

4/5

Bezerics Borház – Szexi Rosé és Szexi Irsai

Bezerics Dani gyöngyözőit még mindig nem unjuk ajánlani, hiszen mindent tudnak, ami egy nyári bulizáshoz szükséges. Az Irsai Olivérből készült verzió stabilan hozza a muskotályos, parfümösen intenzív jelleget, míg a rozé aromatikailag egy fokkal visszafogottabb. Pinot noirból és cabernet sauvignonból áll össze, és lédús piros húsú gyümölcsökre emlékeztet az illata, íze.