Július 6. és 9. között felpezsdül a déli part, legalábbis annak balatonboglári szakasza; 16 helyi borászat közreműködésével rendezik meg a III. Parti Pezsgést, amely része a MOL Nagyon Balaton fesztiválsorozatnak. És hogy melyik pezsgőket, habzókat, gyöngyözőket ne felejtsék el semmiképpen se megkóstolni, arról íme, egy TOP 9-es ajánló a kedvenceinkkel.
A Bordó, a Kék és a Zöld három különböző gyöngyözőbor neve, amelyek három különböző recept alapján készülnek, ám adottságaiknál fogva azonos halmazba sorolandók. Az ember a legjobban teszi, ha a Bujdosó-standnál rögtön mindhármat megkóstolja, mert így kaphat teljes képet a pince buborékos filozófiájáról. De hogy mi legyen a sorrend? Nos, a Zölddel érdemes kezdeni, tekintve hogy ez esetben illatos fehér szőlőfajtákat házasított össze Bujdosó Ferenc. A Kékben egy pinot noir és cabernet sauvignon fajtákból készített rozét tisztelhetünk, a folytatásban tehát ezt kóstoljuk. A végére pedig a Bordót hagyjuk, ami egy igazi ritkaság! Vörös gyöngyözőbor merlot-ból és szintén cabernet sauvignonból. Egy-egy deci után lehet is szalmakalapra vetkőzni, és nekilódulni az egyik koncert első sorának.
3/5
Garamvári Szőlőbirtok – Extra Dry Pezsgő és Blanc Fleur Pezsgő
Nehéz Garamváriéktól egyetlen pezsgőt kiemelni, hiszen a méthode traditionnelle (klasszikus champagne-i) eljárás mezőnyében az ország élmezőnyébe tartoznak. Ha a tíz ujjunkból csak kettőbe ér most beleharapni, akkor hadd ajánljuk a Classic sorozatuk Extra Dry-át, amely egy zöldalmás, citrusos, egyszerre fanyar és édeskés pezsgő, valamint a Prémium sorozatukból a Blanc Fleurt (jelentése: fehér virág), amely nevéhez hűen csupa florális – hóvirágos, jázminos – aromával örvendeztet.
4/5
Bezerics Borház – Szexi Rosé és Szexi Irsai
Bezerics Dani gyöngyözőit még mindig nem unjuk ajánlani, hiszen mindent tudnak, ami egy nyári bulizáshoz szükséges. Az Irsai Olivérből készült verzió stabilan hozza a muskotályos, parfümösen intenzív jelleget, míg a rozé aromatikailag egy fokkal visszafogottabb. Pinot noirból és cabernet sauvignonból áll össze, és lédús piros húsú gyümölcsökre emlékeztet az illata, íze.