A tavalyi beach food verseny után a Balatoni Körrel úgy döntöttünk idén is, kiderítjük, meg lehet-e dönteni a hekk és lángos uralmát. A tavalyi verseny győztese a(z akkor még csak fövenyesi) Kalóz harcsa&krumplija lett, ami a fish&chips szuper újragondolásának bizonyult, és idén nyáron is megtalálható az étlapjukon. Most bemutatjuk azt a hatos listát, amin szerepelnek a leginnovatívabb, legszebb, legízletesebb strandételek. Közülük választja ki a Balatoni KÖR zsűrije a győztest, ahol már az lesz a fontos, hogy könnyen, gyorsan, büfékörülmények között is elő tudják állítani a fogást.
2/7
Déli Part BBQ - Barbecue-oldalas
Nincs messze a parttól a Szántód főutcáján terpeszkedő barbecue-s hely, megéri a strandról elsétálni ide. Kell egy bő bendő, mert itt nem adnak kicsi adagokat, de a feltörekvő hazai barbecue mégis csak egy jó strandétel, szóval őket is beválogattuk. Egy saját smokerben sütik hosszú órákon keresztül a somogysimonyi marhahúsokat, amikből mi az oldalast próbáltuk ki, ezt is fogjuk ajánlani. Rágni ugyan kell derekasan, és ez hangsúlyozottan nem egy könnyű étel. Pláne, hogy burgonyachipset, paillasse-kenyérszeleteket, jalapeno paprikát, édeskés coleslaw-t és háromféle házi szószt is adnak köretnek, amitől tényleg batár adag lesz. Amint látható, az ára borsos, ennyiben is kilóg a mezőnyből, nagy tömegben elterjedni pedig a különleges konyhai felszerelés miatt biztosan nem fog a tó partján, de ha valaki a vendéglátásban barbecue-t szeretne adni (és szerintünk évről-évre többen akarnak majd), annak ezt a szintet kell megugrania. Aki Szántódon nem sajnálja a laktató és alaposan elkészített ételre elkölteni a pénzét, nem fog csalódni.
Ár: 2990 forint
5/7
Paletta - Manga Laci
Kicsit rövidítenünk kellett a palettások e fogásának nevén, ami az étlapon így szerepel: "Manga Laci ..avagy pulled pork szerintünk!" Lassan sült hasalja - folytatódik az étlapon a szöveg, ami valójában nem mangalicából, hanem hévízi sertésből van, rozsbagett, kanizsai magos mustár és csemegeuborka díszíti. Masszív szendvicsről beszélünk, mégis megéri az árát, mert igencsak laktató, és a konfitált disznóhús is isteni benne. Összességében nem lehet egyik összetevőt sem kiemelni, ennyiben jól rakták össze az ételt, egy mindenkiért, mindenki egyért alapon működik. (Ha össz balatoni képet nézünk, a pulled pork egyre népszerűbb étel, a Malackrumpli is kiemelkedő minőségben készíti, de a Kredencnél is figyelemre méltó megoldást találunk belőle.)
Ár: 1800 forint
7/7
+1: Kalóz - PÖRC kolbász
A Kalóz idén új egységet nyitott Badacsonytomajon, és az étlapjuk is megújult. Több szuper fogást vettek fel rá, de mi végül a kenesei PÖRC kolbászát választottuk ki, mivel ez klasszikus strandétel, de sikerült újragondolni. A kolbász már eleve pazar, nem telíti túl az embert, kellemesen fűszeres, de ami kiemelkedő igazán, hogy a kenyér mellé egy masszív adag kovászos uborkát és egy Erdélyből elszármazott termelő zakuszkáját is mellécsapják. Na, ez a kombináció már minimum megérne egy nevezést, de ők a tavalyi harcsakrumplis győzelmük miatt címvédőként nem indulhattak, részben azért, mert a zsűriben is bérelt helyük lesz.
Ár: 1490 forint