gasztró

szerkesztés

Rántott sajtot vagy lángosburgert együnk a strandon? - Az év strandétele verseny jelöltjei

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2016. 08. 03. 18:14

A tavalyi beach food verseny után a Balatoni Körrel úgy döntöttünk idén is, kiderítjük, meg lehet-e dönteni a hekk és lángos uralmát. A tavalyi verseny győztese a(z akkor még csak fövenyesi) Kalóz harcsa&krumplija lett, ami a fish&chips szuper újragondolásának bizonyult, és idén nyáron is megtalálható az étlapjukon. Most bemutatjuk azt a hatos listát, amin szerepelnek a leginnovatívabb, legszebb, legízletesebb strandételek. Közülük választja ki a Balatoni KÖR zsűrije a győztest, ahol már az lesz a fontos, hogy könnyen, gyorsan, büfékörülmények között is elő tudják állítani a fogást.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A Darnay - Ficánka

1/7

A fogás neve nem lehet új annak, aki anno nézte A kis hableány kalandjait a tévében vagy VHS-en, de ezúttal nem egy kicsi, sárga, animált halat kell elképzelni, hanem egy tapolcai pisztrángon alapuló könnyű ételt. A gyenesdiási Darnay több szempontból kakukktojás a versenyben: egyfelől ők neveztek a legtöbb étellel (ezek közül kiválasztottuk a legszokatlanabbat, volt még amúgy egy pohárkrémük és több szendvicsük), másfelől bőven nem a parton vannak, hanem a hegyoldalban, egy borospince fölé épült házban. A ficánkájuk mégis finom, könnyed és olcsó, és nem is nagy truváj: az említett haldarabkák mellé pirított keszthelyi zsemlekockák kerülnek, erre megy a kétféle uborka, végül pedig nyakon öntik az egészet házi sültkrumpli-fűszerrel megszórt majonézzel. Állítólag a boresteknél szeretik nagyon a vendégek, de ilyen ételt simán el tudunk képzelni strandon is.

Ár: 400 forint

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Déli Part BBQ

2/7

8600 Siófok, Vámház utca 2.

Több Infó

Címkék

Nincs messze a parttól a Szántód főutcáján terpeszkedő barbecue-s hely, megéri a strandról elsétálni ide. Kell egy bő bendő, mert itt nem adnak kicsi adagokat, de a feltörekvő hazai barbecue mégis csak egy jó strandétel, szóval őket is beválogattuk. Egy saját smokerben sütik hosszú órákon keresztül a somogysimonyi marhahúsokat, amikből mi az oldalast próbáltuk ki, ezt is fogjuk ajánlani. Rágni ugyan kell derekasan, és ez hangsúlyozottan nem egy könnyű étel. Pláne, hogy burgonyachipset, paillasse-kenyérszeleteket, jalapeno paprikát, édeskés coleslaw-t és háromféle házi szószt is adnak köretnek, amitől tényleg batár adag lesz. Amint látható, az ára borsos, ennyiben is kilóg a mezőnyből, nagy tömegben elterjedni pedig a különleges konyhai felszerelés miatt biztosan nem fog a tó partján, de ha valaki a vendéglátásban barbecue-t szeretne adni (és szerintünk évről-évre többen akarnak majd), annak ezt a szintet kell megugrania. Aki Szántódon nem sajnálja a laktató és alaposan elkészített ételre elkölteni a pénzét, nem fog csalódni.

Ár: 2990 forint

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kishableány - Big MEKK

3/7

Badacsony egyik legfelkapottabb bisztrója is több étellel nevezett, azonban innen is egyet szerettünk volna kiválasztani, ez pedig egy, a vegáknak kellemes, a Mekinek kellemetlen fogás lett. Utóbbi a névválasztás miatt pufoghat (bár van elég bajuk a világszerte előretörő, nem nagyüzemi szinten készülő burgerekkel), az előbbiek azonban annak örvendhetnek, hogy némi kecskesajttal gondoltak rájuk is, hogy ők is ehessenek egy pazar hambit a Balatonhoz közel (mert a Kishableány sem tóparti). Zöldfűszeres cserszegtomaji kecskesajt az egész étel alapja, amit rozsbagettbe pakolnak. Ehhez jön a házi aioli, némi jégsaláta, aszalt paradicsom és friss bazsalikom, és kész, ennyi, a vega a mennybe repült.

Ár: 1950 forint

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Neked főztem - Rántott sajt

4/7

Ötféle sajt egybeolvasztásából keletkezett az a manna, amit a zánkai és alsóörsi strandon lévő Neked főztemben lehet megvenni. Ez egy olyan klasszikus strandétel, amiből eddig csak cipőtalpízűt ettünk olyan összetételből, aminek molekulaláncát a BME vegyészkarán is két hónap kutatómunkával fejtenék fel. A zánkai azonban a szentantalfai Dobosi-féle és a Levendula Porta-féle sajtokból dolgozik, tehén- és kecskesajt is belekerülhet a szórásba. Az ételt papírtálcán kapjuk ciabatta kenyérrel, hozzá házi barbecue-s ketchup, saláta és paradicsomsalsa megy pácolt hagymával, na meg chips formátumú krumpli. Amúgy azzal indokolták a fogást, hogy Magyarországon a rántott cuccok kihagyhatatlanok egy strandbüfé menüsorából, szóval jött, látott, győzött a rántott sajt.

Ár: 1990 forint

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Paletta Bisztró Boglár

5/7

8630 Balatonboglár, Kikötő utca 6.

Több Infó

Címkék

Kicsit rövidítenünk kellett a palettások e fogásának nevén, ami az étlapon így szerepel: "Manga Laci ..avagy pulled pork szerintünk!" Lassan sült hasalja - folytatódik az étlapon a szöveg, ami valójában nem mangalicából, hanem hévízi sertésből van, rozsbagett, kanizsai magos mustár és csemegeuborka díszíti. Masszív szendvicsről beszélünk, mégis megéri az árát, mert igencsak laktató, és a konfitált disznóhús is isteni benne. Összességében nem lehet egyik összetevőt sem kiemelni, ennyiben jól rakták össze az ételt, egy mindenkiért, mindenki egyért alapon működik. (Ha össz balatoni képet nézünk, a pulled pork egyre népszerűbb étel, a Malackrumpli is kiemelkedő minőségben készíti, de a Kredencnél is figyelemre méltó megoldást találunk belőle.)

Ár: 1800 forint

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

The Spot Bár&Grill - The Spot Burger

6/7

Büféforradalmat ébreszt a The Spot furcsa új burgere - írtuk meg még június közepén. A vonyarcvashegyi strandon a hamburger bucija vékony lángostésztából készül, amihez jön a finom hagymalekvár, a marhahús, és persze mellé a sült burgonya és a választható saláta. Külön megemlítettük már anno is, hogy ne egy félbehajtott lángost képzeljetek el, hanem az előpirított húst vonják be a lángostésztával. Arra figyeljünk, ha meg akarjuk kóstolni ezt az ételt, hogy a vonyarci strand belépős, 750 forintért járulhatunk a sistergő vaslap elé, amin az ízletes húsok sülnek. 

Ár: 1450 forint

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kalóz

7/7

8242 Balatonudvari-Fövenyes, Strand utca 1.

Több Infó

Címkék

A Kalóz idén új egységet nyitott Badacsonytomajon, és az étlapjuk is megújult. Több szuper fogást vettek fel rá, de mi végül a kenesei PÖRC kolbászát választottuk ki, mivel ez klasszikus strandétel, de sikerült újragondolni. A kolbász már eleve pazar, nem telíti túl az embert, kellemesen fűszeres, de ami kiemelkedő igazán, hogy a kenyér mellé egy masszív adag kovászos uborkát és egy Erdélyből elszármazott termelő zakuszkáját is mellécsapják. Na, ez a kombináció már minimum megérne egy nevezést, de ők a tavalyi harcsakrumplis győzelmük miatt címvédőként nem indulhattak, részben azért, mert a zsűriben is bérelt helyük lesz.

Ár: 1490 forint

Hasonló tartalmak

Admin mode