gasztró

szerkesztés

Tokhalat ennél vagy egy jó pörköltet? - Balatonfüred legjobb éttermei

Szerzők

  • Farkas Ádám

2017. 07. 14. 19:51

A vizes világbajnokság Füreden zajló eseményeit akár milliárdnyian is követhetik a tévében vagy az interneten, nekünk viszont van akkora szerencsénk, hogy a nyaralóból vagy éppen Budapestről átugorva nézzünk rá a történésekre. Viszont, ha már itt vagyunk, enni is kell valamit, és ilyenkor nagy szerencse, hogy a Balaton legjobb éttermei közül sokat Füreden találunk. Ezek közül ajánlunk pontosan egy tucatot. Azt is feltüntettük, hogy a vizes vébé helyszínétől, vagyis a Tagore Sétánytól körülbelül milyen távolságra találod őket.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bistro Sparhelt

1/12

8230 Balatonfüred, Szent István tér 7.

Több Infó

Címkék

A Sparheltet lassan annak sem kell bemutatni, aki nem szokott megfordulni a Balaton környékén. A látványos design és a látványos tálalás mellett erőteljes kísérletezés jellemzi őket, a nagyi konyháját ne itt keressük, inkább akkor menjünk, ha nyitottak vagyunk az újdonságokra. Az árak nem kifejezetten alacsonyak, egy főétel 3-5 ezer forint körül mozog, és nehéz megállni, hogy ne rendeljünk desszertet.

Messze van?
Mivel ők a "felső-Füreden" szolgálnak és főznek, kocsival 5, gyalog 25 perc.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Arany Csillag Étterem és Pizzéria

2/12

Nehéz eldönteni, hová üljünk be? A pizza mindig jó közös nevező és az Arany Csillagban igazi, ropogós, mediterrán változatokat találunk. A szakács leginkább a töltött pizzatekercseket ajánlaná, de azért akadnak könnyebb ételeik is. Ha jó az idő, a teraszon is el lehet üldögélni, mediterrán életérzés ez, balatoni módra. Pizzánként 1300 és 2000 forint között összeggel készüljünk.

Messze van?
A Vitorlás tértől legfeljebb 10 percet kell sétálnunk a vasútállomás felé.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Horváth-ház Étterem és Borgaléria

3/12

8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.

Több Infó

Címkék

A híres Blaha Lujza utca végében találjuk a patinás Horváth-házat, egy (egyébként az első, Anna-bálnak helyet adó) reformkori épület pincéjében. Elegáns hely, ennek megfelelően nem is olcsó, (körülbelül 3-4 ezer forintot kérnek egy főételért) de a minőség is átlag fölötti. A névből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ide nem csak enni, de borokat kóstolni is érdemes benézni, a borlapon a teljes balatoni régió képviselteti magát. Teraszuk is van, de jó időben ez nem meglepő módon nagyon népszerű, ezért (és a törzsvendégek nagy száma miatt is) érdemes asztalt foglalni ide. 

Messze van?
2-3 perc alatt eljuthatunk ide, csak végig kell sétálni a Blaha Lujza utcán.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Morzsa Bisztró

4/12

8242 Balatonudvari, Vászolyi út 1.

Több Infó

Címkék

A Morzsa nemcsak a Balatonon, hanem országosan ismert név, ez pedig annak köszönhető, hogy az alapító Kaizer házaspár egy food truckkal kezdte a vendéglátást, ezzel pedig rengeteg fesztiválra látogattak el az évek során. Nemrég azonban a megállapodás mellett döntöttek, és Füreden nyitottak olyan bisztrót, ami gyorsan ad elérhető árú fogásokat. Mindennap mást ajánlanak, menü dél és három óra között van, egy leves és egy főétel együtt 2200 forintba kerül.  

Messze van?
Nem kell többet sétálnunk 2-3 percnél.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Maurus Étterem és Borbár

5/12

8230 Balatonfüred, Aranyhíd sétány 6.

Több Infó

Címkék

A poliptól a hamburgerig sok mindent érdemes kipróbálni a különlegesen szép belső térrel rendelkező Maurusban, amit az Aranyhíd sétányon épült új negyedben találtok meg. A hely egy tisztességes bisztró, nem kifejezetten olcsó ugyan (3-4 ezer egy főétel), de a minőségen érződik, hogy nem a semmiért fizetünk többet. Bár ma már minden második étterem borbárként is hivatkozik magára, a Maurus esetében jogos az elnevezés. Nemcsak a Balaton környéki borokat kóstolhatjátok itt meg, hanem akár új-zélandiakat vagy dél-afrikaiakat is.  

Messze van?
Gyalog negyed óra, a Kisfaludy-strand felé kell elindulni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem Kacsa Étterem

6/12

A listában már említett Sparhelt kísérletező kedvű csapata úgy gondolta, hogy érdemes a parti sétány mellett is próbálkozni. A hatalmas terasszal rendelkező és vidám türkizkékben úszó étterem konyháját is a sparheltes Elek Balázs vezeti, és ahogy a Sparheltbe, ide is minden alapanyag olyan közelről kerül, amennyire csak lehetséges, ezért kezdtek el zöldséget termelni maguknak Barnagon. Minőség tehát van, de annyira mélyen mégsem kell a zsebünkbe nyúlnunk, 2-3 ezer forintból már kijön egy főétel. 

Messze van?
Nincs, a Tagore Sétánytól 2 perc séta.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

BRKLYN Malackrumpli

7/12

A Budapestről is ismert, folyton dübörgő BRKLYN és a saját meghatározása szerint farm foodban utazó Malackrumpli közös projektje egy hatalmas teraszt hozott Füredre, ahol több száz lámpa fényében és elektronikus zene mellett lehet élvezni a nyarat, és különösen a nyári éjszakákat. Hétköznap és napközben viszont inkább az evésé a főszerep. A tihanyi Malackrumpliban kényelmesen vacsoráznánk, itt inkább a pörgősebb street food-vonalat viszik, minőségi kiadásban. Egy saláta már 2000 forintért kapható, de a kiadósabb főételek inkább 3500 körül alakulnak.  

Messze van?
Nem, 2-3 perc séta.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Matróz

8/12

8230 Balatonfüred, Écsy László utca 5.

Több Infó

Címkék

A nagyvárosi sreet kitchen a Matrózzal Füredre is megérkezett, így, akinek ide látogatva hiányzik a főváros, ide bármikor beugorhat egy kis honvágyenyhítésre – a legtöbb vendég egyébként szintén az itt nyaralóval rendelkező, fiatalabb budapestiekből áll. A Matróz esti hely, ide nem ebédelni jön az ember, inkább lezárni a napot egy kis borral vagy burgerrel, miközben hallgat egy csapat vitorlázót, hogyan mentek rekordidőt Boglár és Füred között.  

Messze van?
Abszolút nincs, de át kell verekedni magunkat az új mélygarázs környékén lévő építési területen.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

SpiccBistro

9/12

Balatonfüred talán legjobb elhelyezkedésű vendéglátóhelye idén nyílt meg a móló végén. A hely a Horváth-ház tulajdonosaihoz kötődik, ez pedig már önmagában feltételez egy jobb minőséget. Jó innen nézegetni a Balatont és a vitorlásokat egy bor mellett, de a bisztrójellegű konyhájukra sem tudnánk panaszkodni, különös tekintettel a kétféle mártogatóssal kínált, mézes pácos spare ribsre. Az üzletvezető gyakran kísérletezik koktélokkal, kérdezzük bátran a legújabb alkotásairól.

Messze van?
Nem, csak a móló végéig kell elsétálni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Első Füredi Sörház Gastropub

10/12

8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.

Több Infó

Címkék

Teljesen új versenyző a füredi szcénában ez a belvárosi gasztropub a Gyógy téren, ahol kézműves söröket adnak (köztük saját főzésűeket is), az étlapot pedig ezekhez alakítják. Klasszikus magyaros ételeket ehetünk itt (például pörkölteket), de azért kísérletezni is szeretnek, ezért belefuthatunk például tokhalba is, vajtökkel, édesköménnyel és marhanyakkal. A főételek 2-4 ezer forint között mozognak, a sörök korsónként 800-1000 forint körül lesznek.  

Messze van?
Nincs, legfeljebb 2 perc séta.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Baricska Csárda

11/12

8230 Balatonfüred, Baricska dűlő

Több Infó

Címkék

A Baricska a csárda újragondolt, modern változata, ahol a hagyományos konyha a modern konyhatechnológiákkal és jó alapanyagokkal találkozik. Így fér meg egymás mellett a hagyományos, marhalábszárból készült gulyásleves és a füstölt marhaszegy kolbászkrémmel és vajas tarhonyával. Az étterem népszerű, asztalt foglalni ajánlott. A főételek tipikusan 3-4 ezer forint körül alakulnak.

Messze van?
Igen, fel kell mászni a Baricska-dűlőig. Gyalog körülbelül 20 perc.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kredenc

12/12

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.

Több Infó

Címkék

A lista kakukktojása a Kredenc, mivel nem étteremről, inkább egy borbárról van szó, viszont szeretjük a borhoz passzoló ételeiket, például a curry-s pulled pork szendvicsüket. A jó hangulathoz hétvégente jazzt vagy acid jazzt is kapunk, de spontán örömzenélés is kialakulhat itt, ezt sosem lehet tudni. A zenés vonal nem véletlen, a tulajt, Dobai Andrást már valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A nap lezárásához jobb hely nem is kell, és ha nagyon elfáradunk, még egy szobát is kivehetünk náluk.

Messze van?
Nincs, 3 perc séta.

Ha édességet is kerestek, a legjobb cukrászdákat bemutató cikkünkbe négy füredi hely is bekerült.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft. támogatta.

Hasonló tartalmak

Admin mode