Július elején hirdettük meg a Balatoni Körrel közösen az Év Beach Foodja versenyt azért, hogy a balatoni strandbüfék kicsit elszakadjanak az olcsó lángos – mirelit húsos hamburger – sertéspörkölt vonaltól. A változás ugyan még nagyon a folyamat elején tart, de már elindult: simán vannak már olyan helyek, ahol meglepően kicsi helyen készül olyan végeredmény, amit még egy magára valamit adó étterem is gondolkodás nélkül felpakolna az étlapjára.
- A beach food egyáltalán nem ördögtől való dolog, csupán arról szól, hogy jól elkészített ételt kapjon az, aki a strandon szeretne étkezni
- Az értelmezési tartomány kifejezetten tágas: a frissen, minőségi alapanyagból készülő ételek bármelyike lehet beach food, attól pedig az aranyhídon ugrál örömében a Balatoni Kör, ha mindez még a környék nyersanyagaiból is készül
- A Kör tagjai a keszthelyi Fröccsteraszon mutatták be nyár elején, ők hogyan képzelik ezt a gyakorlatban, majd június végén hirdették meg, hogy nyár végén megválasztják Az Év Beach Foodját. Az eredményt kedden a Balatoni Nyár című műsorban hirdetik ki az MTV-ben
- A felhívásra nyolc megoldással jelentkeztek – nem feltétlenül csak szigorú értelemben vett strandbüfék –, amiért pedig külön dicséret illet mindenkit, hogy ezek az ételek tényleg GI Joe-ként szállnak szembe néhány rossz hagyománnyal
1/7
Chef Beach – túrós csusza
A zamárdi Chef Beachre csak pár hete bukkantunk rá, és olyan friss volt az élmény, hogy még nem is tudtunk külön írni róluk. Zamárdi-felsőhöz közel és a szigetes fesztiválok Nagyszínpadától távol néhány fiatal elkezdett működtetni egy olyan helyet, ami valahol a bisztró és a büfé között van félúton. Náluk is van burger házi sütésű bucival és tisztességes hússal, de erre a versenyre most a saját recepttel készülő túrós csuszával neveztek, amely 10 tojásos házi tésztából készül szalonnapörccel, tejföllel, túróval, sőt friss zöldségekkel.
Ár: 1590 Ft
3/7
Kalóz – Harcsa & Krumpli (fish&chips)
A Kalóz a fövenyesi strandon szokatlanul bátor misszióba kezdett: eldöntötték, hogy kicsit emelnek az áraikon, de cserébe levetkőznek egy csomó rossz strandbüfés szokást. A Gundel szakácsiskolájában oktató tehetséges séfet hoztak, akivel közösen lepényekkel, helyi szörpökkel, hétvégenként pedig szabadtéri grillpulton sült ételekkel pótolják a messzire száműzött lángos–hekk-párost. (Csak egy példa: volt, hogy sushi volt a köret a fogasfilé mellé.) Erre a versenyre a Harcsa & Krumpli fantázianevet viselő balatoni fish & chipsszel neveztek, amely harcsából készül – csak a jelenlegi sajnálatos helyi viszonyok miatt nem balatoniból. Gyorsan elkészül, igazi strandkaja, ezért nem lennénk meglepődve, ha hosszú távon az argentin hekk látná kárát brit munkásosztály kedvenc fast foodjának.
Ár: 1300 Ft
5/7
Matróz – vega burger
A Matróznál akkor jártunk, amikor a kedvenc burgereinket gyűjtöttük össze, és nagyot néztünk, mennyire komolyan veszik az eredeti, húsos megoldás mellett a vegetáriánus verzió fogalmát is. A céklás (!) bucit helyben sütik hozzá, a húst helyettesítő kecskesajt helyből érkezik, egyedül a zöldségek nem Balatonról jönnek. A Matróz sem strandbüfé, sokkal inkább egy igényes iszogatós hely kifejezetten színvonalas ételekkel, de ettől függetlenül ugyanúgy példamutató a konyhájuk, mint a büféforradalom úttörőinek.
Ár: 1990 Ft
A versenyre nevezett a Széplak-tató kisvendéglő is Balatonszéplakról egy Balaton alakú lángossal, azonban nem készültek el a sorozatgyártásra alkalmas eszközzel, ezért ezt az ételt most nem tudtuk tesztelni, de a prototípusról a hely által készített képet megmutatjuk: