gasztró

szerkesztés

Túrós csuszától a vega burgerig – Ők pályáznak az Év Beach Foodja címre

Szerzők

  • Tucsni László

2015. 08. 17. 18:15

Július elején hirdettük meg a Balatoni Körrel közösen az Év Beach Foodja versenyt azért, hogy a balatoni strandbüfék kicsit elszakadjanak az olcsó lángos – mirelit húsos hamburger – sertéspörkölt vonaltól. A változás ugyan még nagyon a folyamat elején tart, de már elindult: simán vannak már olyan helyek, ahol meglepően kicsi helyen készül olyan végeredmény, amit még egy magára valamit adó étterem is gondolkodás nélkül felpakolna az étlapjára.

  • A beach food egyáltalán nem ördögtől való dolog, csupán arról szól, hogy jól elkészített ételt kapjon az, aki a strandon szeretne étkezni
  • Az értelmezési tartomány kifejezetten tágas: a frissen, minőségi alapanyagból készülő ételek bármelyike lehet beach food, attól pedig az aranyhídon ugrál örömében a Balatoni Kör, ha mindez még a környék nyersanyagaiból is készül
  • A Kör tagjai a keszthelyi Fröccsteraszon mutatták be nyár elején, ők hogyan képzelik ezt a gyakorlatban, majd június végén hirdették meg, hogy nyár végén megválasztják Az Év Beach Foodját. Az eredményt kedden a Balatoni Nyár című műsorban hirdetik ki az MTV-ben
  • A felhívásra nyolc megoldással jelentkeztek – nem feltétlenül csak szigorú értelemben vett strandbüfék –, amiért pedig külön dicséret illet mindenkit, hogy ezek az ételek tényleg GI Joe-ként szállnak szembe néhány rossz hagyománnyal

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Chef Beach

1/7

8621 Zamárdi, Gáspár András utca 46.

Több Infó

Címkék

A zamárdi Chef Beachre csak pár hete bukkantunk rá, és olyan friss volt az élmény, hogy még nem is tudtunk külön írni róluk. Zamárdi-felsőhöz közel és a szigetes fesztiválok Nagyszínpadától távol néhány fiatal elkezdett működtetni egy olyan helyet, ami valahol a bisztró és a büfé között van félúton. Náluk is van burger házi sütésű bucival és tisztességes hússal, de erre a versenyre most a saját recepttel készülő túrós csuszával neveztek, amely 10 tojásos házi tésztából készül szalonnapörccel, tejföllel, túróval, sőt friss zöldségekkel.

Ár: 1590 Ft

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

CODE ZERO

2/7

8229 Csopak, Örkény István sétány 8-16.

Több Infó

Címkék

A csopaki Code Zero annyira beach foodot ad, hogy a kajádat egy méterre a víztől eheted, miközben egyik oldalon a Balaton egyik legnépszerűbb strandját találod tele menő Hello Wood-os installációkkal, a másik oldalon pedig időről időre megérkeznek/elindulnak a menetrend szerinti hajójáratok. Itt a menü pont annyira állandó, mint a kompmenetrend: mindig valamilyen húst (vegáknak kecskesajtot) lehet választani körettel és valamilyen salátával. A beach foodra ők a barbecue bordájukat nevezték, amit valószínűleg még Frank Underwood sem vágna falhoz - akkor sem, ha nem Freddy barátja sütöget neki a pult mögött. A Code Zerót nehezen lehet a strandbüfé kategóriába sorolni az árai és a tény miatt, hogy több fogásához is 10 órás előkészítési idő szükséges, de az általuk kínált átlagon felüli minőség követendő példa lehet azoknak, akik a parton tényleg szeretnének vendégeket látni.

Ár: 2490 Ft

Kalóz

3/7

8242 Balatonudvari-Fövenyes, Strand utca 1.

Több Infó

Címkék

A Kalózfövenyesi strandon szokatlanul bátor misszióba kezdett: eldöntötték, hogy kicsit emelnek az áraikon, de cserébe levetkőznek egy csomó rossz strandbüfés szokást. A Gundel szakácsiskolájában oktató tehetséges séfet hoztak, akivel közösen lepényekkel, helyi szörpökkel, hétvégenként pedig szabadtéri grillpulton sült ételekkel pótolják a messzire száműzött lángos–hekk-párost. (Csak egy példa: volt, hogy sushi volt a köret a fogasfilé mellé.) Erre a versenyre a Harcsa & Krumpli fantázianevet viselő balatoni fish & chipsszel neveztek, amely harcsából készül – csak a jelenlegi sajnálatos helyi viszonyok miatt nem balatoniból. Gyorsan elkészül, igazi strandkaja, ezért nem lennénk meglepődve, ha hosszú távon az argentin hekk látná kárát brit munkásosztály kedvenc fast foodjának.

Ár: 1300 Ft

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Karám Büfé – lángosfalatok

4/7

Először a balatontipp.hu szúrta ki, milyen vérprofi és egyszerű ötlettel értelmezte újra a lángos fogalmát Gyenesdiáson a Karám Büfé (amelyről már korábban elmondtuk, hogy mi lehet a könnyű, mégis ropogós lángosuk titka). Nem kérdés, hogy a jó alapanyagból és profin elkészített lángosnak helye van a beach food katalógusban, ha olyan jó mártogatós szószok kerülnek mellé, mint a medvehagymásfokhagymás vagy a csípős, akkor pedig pláne. Azzal nagyon sok strandoló járna jól, ha még több Karám Büfé lenne a Balaton partján.

Ár: 700 Ft

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Matróz

5/7

8230 Balatonfüred, Écsy László utca 5.

Több Infó

Címkék

A Matróznál akkor jártunk, amikor a kedvenc burgereinket gyűjtöttük össze, és nagyot néztünk, mennyire komolyan veszik az eredeti, húsos megoldás mellett a vegetáriánus verzió fogalmát is. A céklás (!) bucit helyben sütik hozzá, a húst helyettesítő kecskesajt helyből érkezik, egyedül a zöldségek nem Balatonról jönnek. A Matróz sem strandbüfé, sokkal inkább egy igényes iszogatós hely kifejezetten színvonalas ételekkel, de ettől függetlenül ugyanúgy példamutató a konyhájuk, mint a büféforradalom úttörőinek.

Ár: 1990 Ft

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Neked Főztem – kecskehússal töltött sült kápia kecsketejföllel és rozskenyérrel

6/7

Nem kérdés, hogy az idei nyár egyik legnagyobb felfedezettje a zánkai strand Julia Child-ja és az ő büféje lett. Most már ott tart a dolog, hogy koromfekete táblán vastag krétával felirat hirdeti, hogy csak délben nyitnak, különben már délelőtt kifogynának a készletekből. A mangalicaburgerért – amellyel mi is életre szóló barátságot kötöttünk – a strandolók sztrájkolni tudnának, de Orsi már a sült kolbászt sem hagyhatja le a még mindig gyakran változó étlapról. Külön piros pont, amiért főleg a helyi termékekből próbálnak mindig kreatívat alkotni, ugyanúgy, mint most a kecskehúsos, kápia paprikás megoldással. A kápia és az angolzeller kivételével minden hozzávaló a környékről jött, a viszonylag natúr kecskehússal pedig nagyon jót tesz a fanyar kecsketejföl. Nem kérdés, hogy ez lehet a beach food jövője.

Ár: 2000 Ft körül lesz

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

THE Bar – kecskesajt körtés ruccolasalátával és mézes öntettel

7/7

Címkék

A Tihanyi Hajó Egylet bárjára már tavaly felhívtuk a figyelmet, amikor összegyűjtöttük  a legjobb kikötős éttermeket. Ők egy egyszerű, viszont kifejezetten hiánypótló étellel neveztek a versenyre, ráadásul még a fő alapanyag is a környékről, pontosabban Szentantalfáról jött. Ha jó minőségű  kecskesajtot grillezel, mellé pedig némi könnyű salátát pakolsz oda, kapsz egy olyan nyári ételt, amelytől kidőlni biztos nem fogsz, az éhségszintet mégis lenyomja arra az időre, amíg úszol egyet Tihanyból Füredre. A THE Barból azért strandbüfé sosem lesz: őket kizárólag hajóval lehet megközelíteni, de ettől függetlenül az étel és az alapötlet iránymutató lehet, hogy a parton ne csak a gyrosos lángos újabb unokatestvérei köszönjenek be.

Ár: 3490 Ft

A versenyre nevezett a Széplak-tató kisvendéglő is Balatonszéplakról egy Balaton alakú lángossal, azonban nem készültek el a sorozatgyártásra alkalmas eszközzel, ezért ezt az ételt most nem tudtuk tesztelni, de a prototípusról a hely által készített képet megmutatjuk:

Hasonló tartalmak

Admin mode