Gyerekkorunk egyik kedvenc itala, a szörp visszanyerte méltó helyét: elfelejtettük a műmálnát és a fogkrém ízű epret, a szörp a nagymamák polcáról az újhullámos éttermek és büfék itallapjára került. Bár könnyűnek tűnik, jó szörpöt főzni korántsem az. A legjobb szörpösök a régi recepteket modern, minél természetesebb technológiával újítják meg a mai fogyasztók szája íze szerint, miközben izgalmas, eredeti ízkombinációkat találnak ki. És vannak, akik a dizájnról sem feledkeztek meg.
Amiért megjegyeztük őket: egyértelműen az uborkaszörp tehet róla, ugyanis A másik bolt Balaton tulajdonosa, Willmann Fábián kóstoltatta velünk életünkben először a friss és izgalmas mentás szörpöt, ami egy meleg napon életet ment, este nyolc után vodkával keverve pedig megadja az alaphangulatot.
Ár: 1500–2150 Ft / 0,75 l
Ahol találkozhatsz vele: Budapesten a Sarki Fűszeres, A Másik Bolt, a Bortársaság, a Marangona, az Italom és a Monarchia Borkereskedés üzletében, a Balatonnál A Másik Bolt Balatonban és a Cekker Bevásárló Közösségben.
Amiért levesszük a polcról: a szörp sűrű, mint egy rostos gyümölcslé, és a jellegzetes kapcsos üveget után tudjuk tölteni.
Ár: 1990 Ft / 0,5 l
Ahol találkozhatsz vele: Budapesten és környékén, Szegeden, Győrben és Gödöllőn a boltokban, és Tapolcán a Pura Vida Dine étteremben.
Amiért több pohárral is iszunk belőle: Margittal beszélgetni önmagában is üdítő és inspiráló, a szörpjeinek az íze is olyan mély és összetett, mint egy vele töltött fél óra.
Ár: 1000–1500 Ft / 0,75 l
Ahol találkozhatsz vele: a káptalantóti Liliomkert Piacon, a tihanyi Piac Placcon és a Szőlősi Kocsmában.
Amiért megjegyeztük őket: Egyértelműen az eszméletlenül finom, szokatlan ízpárosítások miatt.
Ár: 1500 Ft / 1 l
Ahol találkozhatsz vele: A Facebook-on keresztül elérhetők, amúgy a Neked Főztem strandbüfében és a tihanyi Malackrumpliban.
5/10
Tamás Pince, Csopak
Tamás Ervin és családja a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején kezdett bele a szörpkészítésbe, amikor a szörp egyenlő volt a mesterséges színezékkel, mesterséges aromákból kevert kombóval. Édesanyja levendulaszörpjét már nemcsak a kóstolókon felbukkanó sofőrök és gyerekek kérték, hanem palackszám vitték. A levendula még most is a legnépszerűbb, de azóta lett otelló, citromfű, zölddió, akác, bodza, gyömbér, menta, pitypang, málna, feketeszeder, feketeribizli, meggy, és a 35 gyógynövényből készült, alkoholmentes gyomorkeserű, az Elixir No. 35. Folyamatosan finomítanak és kísérleteznek, gyakran séfbarátaik benyomásai alapján fejlesztik a recepteket.
Amit mindenképp választanánk: Az aranysárga, méz illatú Csopaki nyár nevűt, amit a nyár elején virágzó, aromás, mézelő virágokból főznek, mindig más arányban, így az íz hol fűszeresebb, hol lágyabb.
Ár: 1900 Ft / 0,75 l
Ahol találkozhatsz vele: csopaki boltjukban, a balatonfüredi Kredencben és több fővárosi delikátesz üzletben.
Amiért különösen szimpatikus: Mert még most is egyedül főz, palackoz, címkéz, postáz ugyanabból a kis veszprémi konyhából, ahonnan elindult, és ezért megbocsátható, hogy nem mindig kapható nála minden termék, mivel mindig azt a gyümölcsöt, dolgozza fel, ami éppen érik.
Ár: 1100 Ft / 0,5 l
Ahol találkozhatsz vele: a káptalantóti Liliomkert Piacon és a tihanyi Piac Placcon, a veszprémi vásárcsarnokban, delikáteszüzletekben és a webshopban.
7/10
Dörgicsei Levendula Major
Demján Ildikó meglátta egy levendulaültetvény képét, és itt nagyjából minden el is dőlt. Már a porta születésekor, 2012-ben elkészült az első levendulaszörp és levendulasüti, hogy ezáltal népszerűsítsék a gyógynövényt, amit azelőtt legfeljebb a molyok távoltartására aggattak a szekrénybe a gondos nagymamák. A cukros és nyírfacukros változatban készülő szörp nemcsak finom, de gyógyhatású is – nyugtató, emélsztésjavító –, de mi már csak az ízéért is nagyon szeretjük. Az ültetvényen termett levendula angustifoliából, vagyis orvosi levendulából készül, így lesz virágos, gyümölcsös ízű, ezáltal elkerülik a keserű, szappanos mellékízt, amit a hibrid levendula ad. Ildikó szerint a jó levendulaszörp hidegen, összetört mentalevéllel és citrommal készül.
Amiért megjegyeztük őket: A szörp színe az évszakok és így a gyártás időpontjának függvényében változik, ami számunkra hitelesíti, hogy valóban levendulából főzték.
Ár: 1400 Ft / 0,5 l
Ahol találkozhatsz vele: a dörgicsei helyszínen és a webshopjukban.
Amiért itt különösen gyümölcsös végeredményt kapunk: Egy liter málnaszörphöz 1 kiló málnát adnak, ez azért sok mindent elárul.
Ár: 1500 Ft / 0,75 l
Ahol találkozhatsz vele: Balaton környéki üzletekben (Balatonfüred, Balatonakali, Veszprém, Sümeg, Ajka és Kapolcs) és balatoni éttermekben.
9/10
Folly Arborétum
Nem tipikus kezdés volt, hogy először fenyőrügy szörpöt főztek az Arborétumban lévő kis konyhában. Először Erdélyben kóstolta Folly Réka, és egyből bevillant, hogy ilyen nekik is kell. Egyből sikert aratott, és követte a citromfű-menta, a levendula, a bodza, a pitypang és a fügefalevél, ami egyszerre édes, gyümölcsös és fás, „zöld” ízű. A gyömbér kivételével minden hozzávaló az arborétumból jön. A szörpöt ott helyben főzik, a fenyőrügyeket több fáról szerzik be – fekete-, erdei- és duglászfenyőről, aminek narancsos illatúak a friss hajtásvégei –, és mielőtt felszisszennek a növényvédők, Rékáék úgy vágják április-májusban az illatos zsenge rügyeket, hogy a fára vigyáznak közben. A rügy újra ki tud hajtani, és ki tudja nőni a metszést. Elvégre arborétumban vagyunk.
Amiért megjegyeztük a nevét: Mert nemcsak az üvege elegáns, de az ízvilága is, úgyhogy ajándékba is szívesen vinnénk, még annak is, aki azt sem tudja, hogy néz ki egy fügefa.
Ár: 1800 Ft / 0,5 l
Ahol találkozhatsz vele: náluk az arborétumban, vagy a webshopjukon keresztül.
10/10
Levendula Porta, Kékkút
Keszthelyi Eníd és férje, Keszthelyi Tibor a Káli-medence egyik legkedvesebb, egy utcás falujában, Kékkúton gazdálkodnak. Itt készülnek a tejtermékek, lekvárok és zselék mellett a szörpök. Van pitypang, menta, rózsa, citromfüves gyömbér, rozmaring, levendula és mentás levendula – utóbbi ideális egy forró nyári napon, illetve azoknak, akik még most ismerkednek a levendulával. A levendulaszörp intenzív, friss, aromás, mintha frissen szedett levendulacsokorba dugnánk az orrunkat. Ők a francia levendula hívei, mert az jobb, mint az amúgy több illóolajat adó angol. Eníd amúgy csodákra képes a levendulával: teljes tejből készült, sűrű natúrjoghurttal és levendulazselével kézült desszertje is híres, a levendulás kalácsának receptje pedig kézről-kézre jár.
Amiért emlékezetes: A porta a vidéki élet non plus ultrája: tehenek, ló, csirkék, kutya, kert, idilli ház, hatalmas udvar, istálló. Aki vidéki nagymamás fílingre vágyik, az garantáltan megkapja, még akkor is, ha valójában fiatalok főzik a szörpöt.
Ára: 1300–1600 Ft/ 0,5 l
Ahol találkozhatsz vele: náluk, a kékkúti Levendula Portán és a tihanyi apátságban.