Hova menjünk, mit és hol együnk, kiket karikázzunk be a programfüzetben, és hol van a legjobb fröccs? Kövesd a MasterCard Balaton Soundos cikkeket, mert most leírjuk, kik azok, akiknek a szettje alatt "én itt vagyok a színpadnál, te hol vagy?" SMS helyett inkább önfeledten tombolunk és tomboltok majd, egészen hajnalig. Másodszorra is.

Kellemesen hideg Balaton, jéghideg fröccs, ráadásul jobbnál jobb fellépők - ez az első nap mérlege. A Wu-Tang Clan még mindig a hip-hop egyik érinthetetlen alapköve, az Ice Creamre, a Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Withre vagy a C.R.E.A.M.-re minden kéz a magasba emelkedik, a Crystal Castles egy Molotov-koktél erejével robban, a külföldiek szeretik a magyarokat, ez derül ki minden beszélgetésből, mi is szeretjük őket. De a Balaton Soundot még jobban, a második nap programjai miatt is.

Ha tegnap nem kaptunk elég hip-hopot, akkor a mai napon a fesztivál vendége vagy még egy kör mikrofonra. Az OTP Bank színpadon 16:30-tól mindenki kedvenc novelty-rap zenekara, a lét minden aspektusát rímekbe szedő Belga játszik majd, DJ Titusz alapjaiból pedig ugyanúgy kipattanhat majd egy egyszerű, húzós clap beat, mint egy diszkós Beatrice-hangminta. Egy óra múlva pedig Nasir Jones, azaz Nas korunk egyik leginkább pörgő nyelvű rappere szórakoztatja majd a Nagyszínpad előtt összegyűlteket. Ugyan a hip-hop klasszikus Illmatic című albuma majd húsz éve jelent meg, de a tavalyi Life’s Good bőven bizonyította, hogy Nas nem csak őszintébb és egyenesebb, mint valaha, hanem hogy a remek alapokhoz még mindig remek előadásmód társul.

Aki szerint a végére már elfáradna a fellépés, többfelé is elindulhat: a Harcsa Veronika nevével fémjelzett trip-hopos, jazzes Bin-Jip helyett/mellett érdemes a svéd Jan Blomqvist veretes minimal technójába is belehallgatni, amit a stílus szentélyének számító Berlinben is nagyon szeretnek. Előbbi az OTP Bank Színpadán, utóbbi a Telekom Teraszon. De aki nem szeretne nagy távolságokat legyalogolni, és esetleg a house stílust is szereti, annak érdemes a nagyszínpad előtt maradnia.

Afrojack ugyanis, ahányszor Magyarországon járt, annyiszor robbantott táncparkettet – az electro house egyik virtuózaként olyanokkal dolgozott együtt, mint Beyoncé, Pitbull vagy David Guetta, ráadásul már Grammyt is vihetett haza. Nem csoda, hogy olyan party-szériákban segédkezik, mint Guetta Fuck Me I’m Famous klubestje. Minden bizonnyal alaposan megdolgoztatja majd a lábakat, akinek viszont marad fölösleges energiája, az a Sziget Lounge-ban levezetheti: a Bladerunnaz all-star gálája komoly dob-basszus adagot injekcióz majd mindenkibe, aki arra jár. A Dzsungel Könyvében rendeszeresen lemezlejátszókhoz jutó DJ Ren, Aafro, Slanki, Husky Joe, Mentalien szettjét valószínűleg komoly ikszelés fogja kísérni.

Aki a súlyosabb élményeket keresi, annak az OTP Színpad Modestep plusz Matt-U & MC Kemon programja remek választás. Utóbbi a dubstep egyik magyar kiválósága, régivonalas, Benga első kiadványait is idéző stílussal (aki egyébként rendszeresen játssza a számait), térdenrúgó szubbasszusokkal. A szettet a többek között az Irie Maffiából is ismerős MC Kemon kíséri majd. Előttük a brostep stílusba is besorolható, érzelmes éneket és széttekercselt dubstepet vegyítő, és metálriffekkel megfejelő Modestep játszik majd – aki vevő mondjuk a Neróra, vagy a Borgore-ra, az semmiképp se hagyja ki. Hasonló stílusban mozog majd "a legbetegebb doktor", Doctor P, azaz Shaun Brockhurst is. A brostep stílus egyik legviccesebb és legismertebb képviselője többször járt Magyarországon is, arról pedig, hogy miért jó, a The Quietus azt írta, hogy: „…szándékosan buta hőzöngés, úgy szól, mintha egy részeg kövér faszi böfögne - és egy igazi rave szörnyeteg. Nyers, öv alatti és valami kibaszottul punk.”