Hogyan lesz fine dining étterem egy út melletti balatoni csárdából? És hogyan fér össze a francia konyha a göcseji gombalevessel? A megújult Hűvösvölgyi Csárdában jártunk és Pál János séf főztjével ismerkedtünk Hévízen.

A Hűvösvölgyi Csárdának megnyitása óta ez már a sokadik új arcaVolt már kisvendéglő, hagyományos csárda, most pedig Pál János séf közreműködésével fine dining étteremmé alakult.

Az a’la carte étlap alapját hagyományos zalai ételek alkotják, amelyeket a francia konyha legújabb módszereivel készítenek. A pisztráng például a tapolcai keltetőből érkezik, de francia párolási eljárással készül.

Felmerül a kérdés, hogy mi szükség fine dining étteremre egy elkerülő út mellé? Pál János, a séf saját bőrén tapasztalta meg, hogy a vidéki kistelepüléseken mennyivel kisebb a kereslet a gasztronómiai különlegességekre: „Mielőtt eljöttem volna ide séfnek, négy évig saját bisztrót üzemeltettem Zalaegerszegen. Hiába lett híre az ételeinknek, hiába kerültünk bele minden gasztronómiai szaklapba, Zalaegerszeg akkor még nem volt érett egy magasabb minőségű és árkategóriájú bisztróra, így folyamatosan veszteséges volt a vállalkozás.”

Ennek ellenére nem adta fel tervét, hogy vidéken is megéljenek igényes gasztronómiai vállalkozások. A Hűvösvölgyi Csárda tulajdonosai személyében olyan partnerekre talált, akik „hajlandóak szembe menni a széllel” és kockáztatni a változtatás érdekében.

Pál János séf egyébként tanácsadó szerepet is ellát a környékbeli borászatokban. A Szászi Pincészet tematikus borvacsoráihoz például rendszeresen segít összeállítani a degusztációs menüt. Maga is képesített nemzetközi bortanácsadó és borbíráló, így a bor iránti szeretete a főzésben is megnyilvánul: „fontos számomra az ételek ízei és a bor közötti harmónia, ezt a szempontot mindig szem előtt tartom a főzésnél”.

A fűszerek az étterem saját kertjében teremnek, az alapanyagokat környékbeli kistermelők szállítják be és minőségüket a séf minden nap személyesen ellenőrzi. „Az izgalmas ízek alapja a jó alapanyag, ezért ha nem megfelelő minőségű alapanyagot kapok, azonnal visszaküldöm.”

A fiatal séf egyébként országos és nemzetközi főzőversenyeken is rendszeresen továbbképzi és megméretteti magát. A szezonális étlap kínálata mellett az egész évben kapható füstölt pisztráng salátája és göcseji gombalevese méltán népszerű, csakúgy, mint a töltött karalábéval tálalt balatoni süllője.