Bor, jazz, Balaton-felvidék: a Homola Pincészet egyedülálló gasztronómiai és zenei élményeket ígér piknikkosárral, háztáji ételekkel és világsztárokkal. A Paloznaki Jazz és Bor Pikniken a De Phazz és a Mezzoforte zenéjét háztetőkön ülve, mezítláb hallgathatjuk augusztus elején.

Paloznak kivételesen hangulatos hely. Az átmenő forgalom minimális, kevés a turista és megvan az érintetlenség érzete: a Balaton északi partján fekvő települést autentikus észak-balatoni faluképének megőrzéséért Hild-díjjal jutalmazták. Az augusztusi Paloznaki Jazz és Bor Piknik pedig a Balaton-felvidék változatos programja, ahol festői környezetben, piknikkosárral a kezünkben, különleges borokat kortyolva a hazai jazz élet kiváló előadói mellett igazi világsztárokat hallgathatunk.

A pikniket először 2012-ben rendezték meg, akkor még csak egy színpaddal, egy napig tartott. Tavaly kétnapossá gyarapodott a fesztivál. Idén pedig először két színpadon játszik majd tizenöt zenekar, a Microsoft Nagyszínpadon a focipálya feletti dombon, és a Homola Pincészet színpadán, a Tájház udvarán. A piknik idén csatlakozott a Nagyon Balaton programsorozatához is.

A fesztiválra most ellátogat a DePhazz és a Mezzoforte, valamint fellép zenekarával Fábián Juli, a Djabe, Tompos Kátya, a Bin Jip, a Mrs. Columbo,  a Tárkány Művek, a Hajdu Klára Quartet, Manoya, Herczku Ágnes & Sinha Róbert, a Smárton trió és a Peet Project, valamint – ahogy minden évben, így idén is – a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei, akiket lehet segíteni a támogatói jegyek megvásárlásával. Ezen kívül képzőművészeti performance-ok és gyermekprogramok, nyüzsgés, fényfestés is várja majd a látogatókat, akik közelebbről is megismerkedhetnek a helyi gasztro remekeivel.

Homola Szabolcs tulajdonos elmondta: a megszokottól eltérő borfesztivál hagyományait szeretnék megteremteni a faluban: minőségi zenét és kötetlen hangulatot és igazi gasztronómiai élményeket ígérnek a zene mellé, így például kolbász helyett háztáji sajtokat lehet majd kóstolni augusztus 8-9-én.

A Homola Pincészet Vinotékája egész nyáron nyitva tart (12-21 óráig) a Tájház udvarán, ha valaki esetleg a fesztiválig is gyönyörködne a festői tájban, vagy megkóstolná a viszonylag friss, de már most remek borokat. Homola Szabolcs Homonna Attila főborásszal együttműködve a kísérletezés hívei, ám emellett meg szeretnék őrizni a tradíciókat, miközben boraikban igyekeznek minél inkább megmutatni a táj jellegét.

Kétféle borcsaláddal ismerkedhetünk: a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű boraival (Sáfránykert Olaszrizling, Parti Szél cuvée, Shiraz és Kékfrankos), valamint a könnyebb, frissebb 100% borcsaláddal (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé), melyek pofonegyszerű címkéi, és tartalma készítői szerint a balatoni életérzést adja vissza.