Macskadobálás, vaníliás cukorral meghintett tejföl nyalogatása, kutyaháton pihenés, boci etetés, sárban tocsogás. Így biztosan kerek a világ, ha az ember négy éves kisgyerek egy tündéri nagymamával. Amikor meglátogattuk, Szabó Lajosné Irén éppen Zita unokájára vigyázott, egyébként pedig fő feladatának azt tartja, hogy összetartsa a családot. Kecskemétről is jöttek már Szabó tejtermékekért, a balatonlellei tejautomatát pedig folyamatosan friss tejjel tölti meg a család.

A balatonlellei Kishegyen élő Szabó család gazdálkodásába már régóta beletartozik a növénytermesztés és az állattartás is. A kukorica-, zab-, búza-, napraforgó termelés, illetve a szarvasmarha-tenyésztés csak tavaly májusban egészült ki azzal, hogy a fejés is elkezdődött. A lellei tejautomata a Szabó család jóvoltából azóta folyamatosan, minden nap megtelik friss tejjel. Egy liter 200 forintba kerül, és soha nem marad benne egy csepp sem, mire eljön az ürítés.

A maradék tejből túró, tejföl és sajt készül, és ha a kishegyi udvarba betérő látogatónak szerencséje van, akkor a családi fogyasztáson felül is akad még portéka. Ez esetben egy liter tejföl 800 forintba, egy kilogramm túró 1000 forintba, az ízesített sajt kilója 2200 forintba, a natúré pedig 2000 forintba kerül.

A mostani időszakban épp nyolc fejős tehén biztosítja a tejet, mert három bocinak kisborja született, de összesen negyvennyolc tehénről kell gondoskodniuk. Irén büszke arra, hogy mindhárom gyermeke a családi gazdálkodáson belül talált magának munkát, és sikerült az érdeklődésüknek megfelelően felosztani a rengeteg feladatot. Nem hiába, a száz hektárt kitevő területhez és a lovakat, nyulakat, kecskéket, bocikat is nevelő gazdasághoz sehol a világon nem elég csak egy ember. A nagyi egyértelműen mindenes, még határozottabban élvezi, hogy mára hét unoka veszi körül, és kizárólag pozitív visszajelzéseket kap a vevőktől.

A szoba, ahol Irénnel beszélgettünk egyébként a friss túró illatán túl, díjugrató és fogathajtó versenyen szerzett kupákkal telik meg, amelyeket középső fia szerzett. A gazdasággal kapcsolatos elégedettségről tanúskodó történetek töltik meg a levegőt, az idilli hangulatot pedig csak az idei időjárásra vonatkozó panaszok törik meg. “Gyerekkorunk óta itt élünk, de ennyi esőt még nem láttunk” - mondja Irén, aki még a folyamatosan felázott talaj szemlézésekor is mosolyog. Ezt az egészet csak így lehet jól csinálni, siránkozásra nincs energia. Azt pedig brit tudósok már vagy ezerszer bizonyították, hogy a tepsis palacsintának végképp nem tesz jót a bosszankodás.