Balatonvilágoson és Zamárdiban ezen a héten ismét a zenéé lesz a főszerep: hétfőtől csütörtökig a B.my.Lake-en, szerdától szombatig pedig a STRAND Fesztiválon lesz buli a parton. Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán főszervezők mindkét fesztivál esetében már másodszor csapnak a lovak közé: elmesélték, mi mindenre számíthatunk.

WLB: Miben lesz más az idei Strand és B.my.Lake, mint tavaly?

Lobenwein Norbert: 2013-ban indítottuk el a Nagyon Balaton rendezvénysorozatot, illetve annak két kiemelt eseményét, a STRAND-ot és a B.my.Lake-et. Bár voltak gyerekbetegségei mindkét projektnek, összességében mi is, a fellépők és a közönség is elégedettek voltunk, hiszen két, hiánypótló fesztivállal gazdagodott az amúgy meglehetősen telített piac. A koncepciót tehát követendőnek gondoltuk, azonban azon sokat kellett dolgoznunk az elmúlt egy évben, hogy a korábbinál kifinomultabb, szebb, tartalmasabb, komfortosabb legyen mindkét esemény. Nagyon remélem, hogy minden a tervek szerint alakul majd, de az biztos, hogy  a fellépők igazán illusztris névsorát sikerült összeállítanunk a B.my.Lake-re és a STRAND-ra egyaránt.

WLB: A tavalyi STRAND után a fellépők többsége nagyon lelkes volt a hangulatot, illetve a közönséget illetően, a B.my.Lake pedig Európa legjobb új fesztiváljának választották. Idén milyen hangulatot, közönséget szeretnétek bevonzani és hogyan?

Fülöp Zoltán: Noresz (Lobenwein Norbert - a szerk.) említette, hogy új színként jelent meg mindkét fesztivál idehaza. 7 évvel ezelőtt ugyancsak mi indítottuk útjára a Balaton Soundot, amely mára már nemcsak Magyarország, de a régió egyik legsikeresebb fesztiválja. Apait-anyait beleadunk minden évben, és nagyon büszkék vagyunk arra, amit ott elértünk, de a Sound egy igazán nagy tömegrendezvény, ahol más igényeket kell kielégítenünk, mint a B.my.Lake esetén. Igaz, ez az infrastrukturális háttérre és a line-upra egyaránt. A B.my.Lake egy igazán finom, emberléptékű esemény, nagy számú DJ-vel egy csodaszép helyen. Egészen más a hangulata, mint a tőle nem messze hetekkel korábban zajló Sound-é. A STRAND helyszíne azonos a Balaton Soundéval, azonban itt egy igazán eklektikus, minőségi koncertkínálat várja a fesztiválozókat. A fesztivál szlogenje (Nagyon Zene Fesztivál – a szerk.) már elárulja, hogy névadónk és szervezőtársunk, a Petőfi Rádió tökéletesen lefedi azt a felhozatalt, amiről a STRAND is szól. Hat nemzetközi fellépő és több tucat hazai zenekar és DJ lép fel nálunk. Kifejezetten örülünk, hogy idén mind a négy napra egy-egy olyan nagyágyút sikerült megszereznünk, akiket nagyon vár a hazai közönség. Ilyen John Newman, aki először lép fel itthon, a Papa Roach, a Knife Party, vagy a Parov Stelar Band, akik idén csak a STRAND-on koncerteznek idehaza.

WLB: A STRAND fesztivál a Sound területén lesz, a B.my.Lake pedig a hivatalos afterparty, szintén elektronikus felhozatallal. Ki tud-e lépni ez a két fesztivál a Balaton Sound árnyékából?

LN: Az általunk szervezett többi fesztivál (a VOLT, a Sound és a Sziget) jó támpont ahhoz, hogy pozicionáljunk egy-egy új fesztivált, azonban az is fontos, hogy igazán nem azokat szeretnénk másolni. A B.my.Lake esetében nem cél a hatalmas bővülés, azt szeretnénk elérni, hogy biztonságosan telt házzal működjön, ami nagyjából 10.000 főt jelent naponta. A STRAND programkínálatát tekintve leginkább a VOLT-ra emlékeztet, azonban úgy állítottuk össze a line-upot, hogy a strandhangulathoz illeszkedjen.

WLB: Mekkora területen lesz az idei két fesztivál és milyen érdeklődést reméltek?

FZ: A STRAND területe nem változott, a színpadokat és egyes helyszíneket azonban igyekeztük a tavalyinál jobb konstrukcióban elhelyezni. A B.my.Lake-re is igaz, hogy a tavalyitól leginkább kényelmi szolgáltatásaikban és dekorációban térünk el. Sok függ az időjárástól, de a STRAND esetében 60, a B.my.Lake-re pedig 40-50.000 vendéget várunk.

WLB: Kik azok a fellépők, akiket már nagyon vártok?

LN: A hazai fellépők zömét sokszor látom a nyáron, de Zamárdi szabad strandja egy kicsit más hangulatot ad ezeknek a koncerteknek, így a Quimbyt, a Tankcsapdát is legalább annyira várom, mint John Newmant, vagy a Parov Stelárékat, de a VOLT-on már többször fellépő DUB FX is izgalmasnak ígérkezik péntek délután a Nagyszínpadon.

FZ:B.my.Lake esetében deklarált célunk, hogy ne emeljünk ki 1-1 nevet, se a kommunikációban, se a helyszínen. Talán az egyetlen név, aki egy kicsit “kilóg a sorból”, Danny Teneglia, aki a nulladik napon egy egész éjszakás szettel érkezik. Őt már csak azért is várom, mert vele indul a négynapos fesztivál. (Az interjú múlt hét pénteken készült, Danny Tenaglia pedig azóta fülgyulladásra hivatkozva lemondta a hétfői koncertet – a szerk.)