Januárban sem fagy be teljesen az élet a Balatonnál! Noha több étterem és szálloda is rövid téli álomba merül a hónap első felében, azért akad a korcsolyázás előttre és utánra is pár tippünk, hova menj. Gyerekkel kézműves foglalkozás, randira borvacsora, szülőkkel világraszóló koncertek, vagy éppen világjáró stand-up comedy az egész családnak az év elejei repertoárban.

Százszorszép mese- és kézműves foglalkozások - Siófok (01.09. – 01.31.)

A karácsonyi készülődés után januárban is folytatódnak a Százszorszép mese- és kézműves foglalkozások a siófoki Városi Könyvtár gyermekrészlegén. Január 9-én, pénteken gyöngyöt lehet fűzni, január 16-án és 17-én (pénteken és szombaton) “Pingvinnap” lesz. Január 23-án, szombaton fonalból, ágakból és gombokból lehet majd hóbortos arcokat fabrikálni, a hónap utolsó hétvégéjén, január 30-31-én pedig téli üvegfestéssel lehet feldobni a családi programot, és valami vidámat pingálni.

Borvacsora a Szeremley Pincészettel - Vonyarcvashegy (01.10.)

Az idei első kötelező program gasztro-fanoknak! Szeremley Huba borait és a hozzájuk kreált ételeket lehet megkóstolni január 10-én, szombaton este a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balatonban. A borokhoz kínált ételsort Ács István, a Bock Bisztró Balaton séfje álmodta meg, lesz malac, fogas és párolt szarvascomb is, befejezésképp pedig egy mákkal továbbgondolt krémest lehet majd lakmározni Szeremley Huba borai mellé. Sőt, a pikáns szombat esti program része a Festetics Helikon Taverna látogatása is, ahol a tárlatvezetés sem marad el.

Pribojszki Mátyás Band koncert a Lógó Üvegben - Siófok (01. 10.)

Siófok legújabb, egész évben nyitva tartó krimójában, a Lógó Üveg Kult Kocsmában lép fel a zenekaraival már mintegy 30 országban koncertet adó Pribojszki Mátyás és zenekara. A Pribojszki Mátyás Band alapvetően blues-t játszik, méghozzá a vidám kategóriából, de a szintén hasonló stílusú jazz és groove is megjelenik zenéjükben, a hideg téli napokat pedig némi funky érzésekkel is fűszerezik majd. Január 10-én, szombaton este 8 órakor a sörkülönlegességek mellé tehát funky blues és remélhetőleg tánc is jár majd a siófoki Víztorony közvetlen közelében elbújó Lógó Üveg Kult Kocsmában.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan - Kaposvár (01.10. - 01.14.)

Az utóbbi idők egyik legnagyobb magyar filmsikerét, a 32. torinói filmfesztiválon 4 díjat is bezsebelt VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant újra vetíti a kaposvári Szivárvány Kultúrpalota január 10. (szombat) és január 14. (szerda) között minden nap, délután 5 órától. Reisz Gábor diplomafilmje hosszú stáblistával ugyan nem rendelkezik, például (Reisz egyszerre volt operatőr, zeneszerző és rendező is egy személyben), a főszereplő, Ferenczik Áron pedig Gábor osztálytársa a Filmművészeti Egyetemen. Az alkotás valószínűleg pont ezek miatt a "hiányosságok" miatt lett olyan szerethető: aktuális és nagyon életszerű.

Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok - Kaposvár (01. 16. - 01.17.)

"Mennyiben lehet egymás mellé állítani két motívumot? A nevetségesség, az obszcén a tragikus esemény tőszomszédságában, mely utóbb fölött ott magasodik a fő motívum: az ellenséggel vívott harc." - így töprengett saját művén, a Szigorúan ellenőrzött vonatokon a híres cseh író, Bohumil Hrabal. Hrabal rövid ideig vasúti forgalmistaként dolgozott a háború alatt, az ekkori élményeiről szól az 1965-ös műve, melyből Oscar-díjas filmet is rendeztek. Az ifjú forgalmista Miloš, a távirókisasszony pucér fenekét összepecsételő Hubička úr, a baromfiak nyakát elnyisszantó állomásfőnök- és főnökné, valamint a Hubička által felrobbantani kívánt szigorúan ellenőrzött vonat története a kaposvári Csiky Gergely Színház műsorán január 16-án (péntek) és 17-én (szombat) este 7 órakor.

Lajkó Félix Maraton - Veszprém (01.17.)

A veszprémi Hangvillában ad koncertet az Európát, de Tokiót és New Yorkot is meghódító hegedű virtuóz, Lajkó Félix. Középiskolás korában Szabadkát elhagyva Budapestre költözött, ahol a Dresch Quartet tagja lett, majd számos híres zenésszel is együtt dolgozott, például a méltán népszerű szerbiai trombitaművésszel, Boban Markovićcsal is. A népzenéből, bluesból, jazzből táplálkozva, szabadon improvizálva adja majd elő muzsikáját, ráadásul a hegedű mellett a citerával és a zongorával is kitűnően bánik, de fütyörészni vagy a mikrofonba búgni is szokott koncertjein. Ennek az ösztönös lélek-zene egyvelegnek lehetnek fültanúi azok, akik január 17-én, szombaton este a Hangvillába látogatnak a Lajkó Félix Maratonra, amit a zenész 40. születésnapjának apropóján rendeznek meg, Balázs János zongoraművész partnerszereplésével.

Kiss Ádám a Nagy világban - 80 perc alatt a Föld körül - Veszprém (01.21.)

"A világot látni kell, ezt az előadást is!" – írta a New York Times Kiss Ádám humorista 80 perc alatt a föld körül című előadásáról. A Dumaszínház egyik legismertebb tagja fellépései során rengeteg új országot, kultúrát és embert ismert meg, ezekből az élményeiből merített legújabb műsorához. Ezeken pedig még vízum nélkül is lehet január 21-én este 7-kor a veszprémi Hangvilla Nagytermében négy kontinensre szólókat kacagni.

Kávéházi Ízkarnevál - Balatonfüred (01. 23. - 25.)

A téli hideget egyáltalán nem nehéz elviselni, ha ilyen egységek akadnak a környéken, mint a Kredenc, vagy Bergmannék süteménygyára. Pláne akkor nincs semmi gond, ha ők összefognak egy hétvégére, és a Balatoni Körrel közösen ízkarnevált rendeznek, és olyan balatoni borászokat is hoznak, mint Jásdi, Laposa, Trombitás, vagy Szeremley. Gasztroőrültek számára nem csak a szubmediterrán kávéház hangulata, vagy a híres füredi francia krémes miatt kihagyhatatlan, hanem mert szombaton az örök etalon Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs beszélget majd a Balaton gasztronómiai lehetőségeiről a tavaly óta már Michelin-csillagos séf Sárközi Ákossal. Ez lesz az a hétvége, amikor a dobostorta összebarátkozik az acid-jazzel.

Absztrakt valóság - Tihany (2014. 10.05. - 2015. 01.25.)

Az Absztrakt valóság című tárlat két magángyűjteményből válogatott, mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be az európai avantgárd grafika főbb irányvonalait a tihanyi KOGART. Chagall, Miró, Picasso, de a magyar származású Vasarely grafikái is megtekinthetőek a kétszer hosszabbított, január 25-én, vasárnap záró kiállításon.