Július közepén, egy csütörtöki éjszaka néztünk körbe a siófoki Petőfi sétányon. Arra voltunk kíváncsiak, hogy változott-e valami Lengyel Róbert tavaszi bejelentése után. A polgármester több nyilvános fórumon is hadat üzent a buliturizmusnak, május végén pedig a képviselő-testület egy rendeletet is elfogadott, amelyben megtiltják a szeszes ital fogyasztását a Tátra utca, a Krúdy sétány és a vasútvonal által határolt közterületen. A szigorítás indokairól, az új irányokról és az első tapasztalatokról kérdeztük a polgármestert, az egyik bár tulajdonosát, illetve a híres bulituristákat.

„Először csókolj meg, aztán válaszolok” – meglepetésemre ezt a furcsa választ kaptam a kissé ittas osztrák turista sráctól, akit arról próbáltam faggatni, hogy mennyire elégedett a siófoki szórakozóhelyek felhozatalával. Kicsit körbepillantva a sétányon a srác ajánlata már nem is tűnt olyan meglepőnek, mivel annak alapján, amit ő turistaként lát a Petőfi sétányból, joggal feltételezhette, hogy ide mindenki csajozni vagy pasizni jön.

Este tíz után a Petőfi sétány és környéke valóban jobban hasonlít egy élő húspiachoz, mint egy szolid esti korzóhoz. Elképesztően magas sarkú cipőkben tipegnek kísérőikre támaszkodva a ki- és becsípett lányok, több szórakozóhely sétányra néző teraszán pedig bikinis táncos lányok rúdtáncolnak egy emelvényen . A Palace egyik bárjának szabadtéri részén a bárpulton táncol az egyik lány, a pultot támasztó, többségében fiatal fiúk pedig sorra tűrik miniszoknyája alá az ezreseket. Egy kicsit arrébb, közvetlenül a sétány szomszédságában a Palace erotikus bárjának lebutított változatát is megtaláltuk, ebben a bárban kissé idősebb és enyhén szólva sem kigyúrt nők táncolnak. A vendégek becserkészése már este kilenckor elkezdődik, egy farmersortban lévő fiatal nő nyomja a mellettem álló osztrák srác kezébe a szórólapot: „Van rúdtánc és sztriptíz is, gyertek mindenképpen!”

Az erotikus bárok mellett özönlik a tömeg a Renegade-be is, Siófok egyik legismertebb táncos szórakozóhelyére. Itt éjfél körül már mozdulni sem lehet, még az asztalok tetején is emberek táncolnak. Egy-egy heves mozdulatukat pedig általában a parketten táncolók bánják: távozáskor mi is kaptunk egy pohár sört a nyakunkba.

Vandalizmus, garázdaság?

A Petőfi sétányon egy legénybúcsús csapatba és több kisebb bandába is belefutottunk, akiknek a kezében ott volt a kinyitott sörösüveg, de arról egyikük sem hallott, hogy ezért a rendőr bírságot szabhat ki rájuk. A rendelet kapcsán kerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a nyár folyamán hány esetben és mekkora pénzbírságot szabtak ki a rendeletet megszegőkre. Azt a választ kaptuk, hogy a nyári tapasztalatok értékelése még zajlik, és az eredményeket majd egy nyilvános sajtótájékoztatón ismertetik.

A polgármester szerint azért volt szükség a rendeletre, mert a fiatalok többsége a nagy hipermarketekben vásárolt alkoholt a Petőfi sétányon és a környező utcákban fogyasztja el: „A buliturizmust kísérő jelenség a vandalizmus, garázdaság, ami sokba kerül a városnak. A keletkező károkon túl negatív reklámhordozó, elriasztja a kívánatos turistákat, és zavarja a lakosságot is” – indokolta nekünk Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a fellépés szükségességét.

Mindez már ezen a nyáron is fokozottabb rendőri jelenlétet jelentett a sétány környékén. A polgármester a Balaton FM-nek adott április elejei rádióinterjúban azt is elmondta, hogy az intézkedések részeként például hatóságilag jobban fogják ellenőrizni a bulituristáknak túl olcsón (1000 Ft körüli összegért) szállást adó helyeket.

Megkérdeztük az egyik legrégebbi és legnépszerűbb siófoki szórakozóhely, a Renegade Pub tulajdonosát, ő mennyire látja indokoltnak a polgármester döntését, és hogy a buliturizmus elleni kemény fellépés mennyire fogja szerinte elriasztani például az ő vendégkörét. Varga Attila szerint a polgármester komoly döntést hozott: „Nyilván nem a normálisan mulató fiatalok ellen akar harcolni, hanem azok ellen, akik pénzt nem hoznak, csak rongálnak és verekednek a sétányon. Éppen ezért, ha változás lesz, akkor alkalmazkodni fogok hozzá. A tavaszi bejelentés után néhány szomszédos vállalkozóval például már összefogtunk, hogy megerősítsük az utcai biztonsági szolgálatot.”

A Renegade tulajdonosa szerint egyébként fontos, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai figyelembe vegyék az önkormányzat, a helyi lakosok és nyaralók észrevételeit. Szerinte többek között a folyamatos együttműködésnek is köszönheti, hogy huszonhárom éve sikeresen tudja üzemeltetni a Renegade-ot.

A bulituristák nem tudnak a rendeletről

„A sétányon közel 15 ezer ember fordul meg egy hétvégén. Ahol sokan vannak, ott mindig vannak problémás fiatalok is, inkább csak azt sajnálom, hogy a rongáló, részeg kisebbség a kulturáltan szórakozni akaró fiatalokat is lehetetlen helyzetbe sodorja” – teszi hozzá Varga Attila.

Kérdés azonban, hogy az intézkedések mennyire riasztják el a bulituristákat, hiszen például azok a fiatalok, akikkel az este folyamán összefutottunk a sétányon, nem is hallottak a rendeletről. Az is kérdéses, hogy mekkora pénzbírság szabható ki arra, aki megsérti a szabályt, mert a rendelet nem említ konkrét összeget.

Siófok neve évtizedek óta a Balaton bulifővárosával egyenlő a legtöbb fiatal számára, ahová egyetlen éjszakáért is érdemes leruccanni. A polgármester mégis azt mondja, nincs meggyőződve róla, hogy a buliturizmus éltetné, látná el a várost.

Lengyel Róbert egyébként nem számít gyors eredményekre: „Minden évben lépésről lépésre haladunk, hogy a kulturáltan szórakozni nem tudó, nemkívánatos réteget kiszorítsuk a városból. Nem fejjel megyünk a falnak, folyamatosan egyeztetünk a szórakozóhelyek tulajdonosaival. Az alapcél az, hogy Siófok éjszakái kulturáltabbak legyenek.”

A polgármester szerint a helyiek és a Siófokon nyaralók is értékelik a szigorúbb fellépést a bulituristákkal szemben: „Az első  visszajelzések jók, kevesebb a szétszórt üveg, a házak kertjeibe a kerítésen keresztül behajított szemét. A Városőrség is határozottan fellép ezekben az ügyekben, és adott esetben kiszabja a bírságokat.”

De ha nem a buli, akkor mi lesz Siófok új iránya?

Megkerestük a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesületet is, ők jelenleg egy középtávú turisztikai koncepción dolgoznak, amely újrapozicionálja Siófok szerepét a piacon. Hávris Klaudia, az egyesület titkára elmondta, hogy a magasabb átlagjövedelemmel és erős minőségi elvárásokkal rendelkezők, a vízi sportokat kedvelő aktív korúak, illetve az egészség megőrzését célzó közép- és időskorúak lehetnének a jövőben Siófok célközönsége.

Mivel Siófok eddig is széles tömegek számára volt vonzó mind a szolgáltatások, mind a szálláskínálat terén, ezért a céljuk továbbra is az, hogy a város piacvezető maradjon. Ezt olyan új élményekkel szeretnék elérni, amelyeket eddig az emberek nem feltétlenül társítottak Siófok profiljához.

A Siófoki Fürdőegylet az alábbi öt fő élménycsoportot határozza meg:

  • vízparti üdülés élménye (kiegészítve sporttal)
  • aktív időtöltés élménye (célcsoporttól függően kiegészíthető gyerekbarát szolgáltatásokkal)
  • egészségmegőrzés és fiatalosság élménye
  • programturizmus
  • tanulás, ismeretszerzés élménye (konferenciák, továbbképzések)