Badacsonyba sereglett a balatoni vendéglátósok színe-java, hogy megmutassák, a profiton túl is van életmentés. Közös projektet indított a Balatoni KÖR több tagja a Vöröskereszttel, hogy a strandokon szolgálatot teljesítő önkéntesek több támogatást kapjanak.

Hamarosan különleges "étlap"-okkal találkozhatnak a vendégek 33 ismert Balaton-környéki étteremben, borászatban és egyéb vendéglátóipari egységben. Az étlapot ugyanis a Magyar Vöröskereszt rakta össze, és ízes fogások helyett fontos fogások szerepelnek benne: például az újraélesztés folyamata. Erről az ötletről és akcióról tartottak sajtótájékoztatót pénteken, Badacsonyban.

A Vöröskereszt fenntart egy strandokon működő elsősegély-szolgálatot, ami bizony strandonként egymillió forintot emészt fel, és a finanszírozásra jó trükköt találtak ki. Megkeresték Laposa Bencét és rajta keresztül a Balatoni Kör vendéglátósait, hogy a gasztrovonatra felülve alkossanak valami közöset és hasznosat. Ebből nőtt ki az ötlet első része, hogy egyfajta "étlap"-ot tesznek a vendégek elé: az előétel a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat jellemzése, a főfogás az újraélesztés képes elmagyarázása, a desszert pedig a felhívás a szolgálat támogatására 250 forinttal, a 1359-es adományvonalon keresztül (bővebb infók a weboldalukon).

Laposát és a másik hamar beszálló vendéglőst, Bezerics Dánielt nem kellett sokáig kapacitálni, fejest ugrottak a projektbe. Így mostantól pl. a Kishableányban (ahol a bemutató zajlott) az asztalokon megtalálható lesz a Vöröskereszt "étlap"-ja is. Direkt a kiemelt vendéglátóhelyeket keresték meg amúgy az ötlettel, és nagyon kevés elutasítást kaptak.

Bezerics a We Love Balatonnak elmondta, hogy a Kishableány mellett az ő Paletta éttermei is részt vesznek az akcióban. "Elképesztően hasznos"-ként jellemezte a vöröskeresztesek strandos működését, mert szerinte a sok civil önkéntes hihetetlen lelkesedéssel végzi a dolgát. "Amúgy ha nincs rájuk szükséged, fel se fogod, mennyire kellenek" - tette hozzá. Az külön jó ötlet - folytatta -, hogy meglovagolják a gasztrohullámot, majd azt mondta, fontos az adományvonalas támogatás is.

A sajtótájékoztatón megszólalt Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója is, aki megköszönte, hogy tavalytól eltérően idén nem kellett egy kerékpárbaleset áldozatát eljátszania, elég volt csak ülnie és beszélnie. Köszönetet mondott az adományozóknak és az önkénteseknek, majd Laposa Bencének adta át a szót, aki szerint frappáns lett a "nekünk a Balaton az életünk" szlogenje a kampánynak. Elmondta, hogy az első pillanatban igent mondtak a felkérésre és mennyire "veretes névsor" jött össze. Ez azt sugallja, hogy a Balaton partján mindenki biztonságban érezheti magát. (Laposa egy 1perc/5kérdés interjút is adott nekünk, kattints ide érte!)

Az RTL Klub Konyhafőnök című műsorának egyik felfedezettje, Sass Dániel is tiszteletét tette, mint a kampány egyik arca. Elmondta, harminc éve minden nyarát a Balatonon tölti, ráadásul rendszeres véradó, így duplán érdekelt volt a projektben. Az ötlet azért jó, mert egy étteremben sokan ételfotót is készítenek, és mivel egy hashtages, ételfotózós akciót is hirdettek, ez abszolút beleillik a foodporn világába.