Ha az őszi Balaton előnyeiről esik szó, az egyik első érv amellett, hogy ilyenkor a világ legjobb dolga a tó körül utazgatni a nagyszerű vendéglátóhelyek lesznek, amelyek közül egyre többen vállalják az egész éves nyitvatartást. Egyre többen, de tény, hogy a legtöbb balatoni településen egyelőre inkább bezárt helyekre találunk majd, mint egymásra licitáló éttermekre. Összeszedtük, hogy a part közelében merre induljatok, ha éhesek vagytok, és végül az utóbbi évekhez képest jóval több, 38 jó éttermet találtunk nyitva szeptemberben.

Északi part

Chianti, Veszprém - Olasz étteremnek indult, helyette az igényes vidéki gasztronómia egyik úttörője lett, ők Veszprémben egész évben mennek előre. Néha borvacsorákkal.

Villa Medici, Veszprém - Veszprém másik sokat emlegetett helye szintén nem zár be, lehet lakni a hotelben, lehet enni a Nosztalgia Kertben és lehet egész évben fine dining vacsorázni a Fekete Erdő Klinikát idéző környezetben.

Fricska, Veszprém - A Séd-patak partján sem zárnak be, maradnak a jó borok és burgerek tengelyén.

Oliva Étterem, Veszprém - Tornyos Balázs konyhája egész évben működik Veszprém belvárosában. Igen, van a híres csokis desszertjük is.

Carpaccio Étterem, Alsóörs - Október végéig minden nap, novembertől pedig csak hétvégenként próbálhatjátok végig a híres alsóörsi olasz étlapját.

Sáfránkert, Paloznak - Átálltak szeptemberi nyitvatartásra, vagyis kedd és szerda kivételével mindig nyitva vannak.

Söptei Pincészet és Étterem, Csopak - Még egy hónapig folyamatosan megtaláljátok őket étteremmel, díjnyertes rizlingekkel együtt, október 15-től állnak át hétvégi nyitvatartásra, bezárni csak télen fognak.

Márga Bisztró, Csopak - Az egész éves nyitvatartás felé szeretnék vinni nem csak az éttermet, hanem az egész régiót, ezért náluk bármelyik hétvégén érdemes kopogtatni. Egyedül kedden és szerdán tartanak zárva.

Vígmolnár Csárda, Csopak - Ritka, hogy egy jó csárdába bármikor be lehet térni, de a Vígmolnár már évek óta tartja, hogy bármikor lehet őket keresni. Egyedül a szerda szünnap náluk.

Bistro Sparhelt, Balatonfüred - A csapat egyelőre kedden pihen, a hét többi napján teljes gőzzel megy Elek Balázs sokszor dicsért konyhája.

Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred - A Sparheltes csapat idén nyitott új egysége még októberben biztosan nyitva lesz minden héten csütörtöktől hétfőig.

Baricska Csárda, Balatonfüred - Szerdától hétfőig készülnek az újragondolt magyar fogások ősszel és télen. Legalább egy jó almás pitéért érdemes lesz beülni.

Kredenc Borbisztró, Balatonfüred - A Kredenc ugyan nem étterem, de a jó borok mellett egy-egy szezonális, egyszerűbb ételt általában lehet náluk kapni hétvégenként. Az pedig teljesen biztos, hogy ők nyitva lesznek egész évben.

Karolina Fűszerkert Étterem, Tihany - A nyáron bemutatott új séf ősszel és télen sem áll le, legfeljebb a teraszt zárják be, ha elromlik az idő.

Apáti Étterem, Tihany - A sajkodi étterem november végéig egészen biztos süti még remek pizzáit minden hétvégén.

Pántlika Porta, Dörgicse - A Vászoly-Dörgicse tengely éveken belül az egyik legjobb hely lehet a Balaton-felvidéken, de ősszel és télen ehhez még több helyre lenne szükség. Az egyik első fecske a Pántlika Pincészet étterme, ők hétvégenként akkor is nyitva tartanak, ha esik, ha fúj.

Neked Főztem Gasztrokocsma
, Zánka - Idén nyáron nyitottak, de rögtön az egész éves nyitvatartást célozzák. Jót, szezonálisat bármikor ehettek náluk.
  
Kővirág, Köveskál - A Káli-medence Kazinczy utcájában nem áll meg az élet, egész évben lesz konyha, túrógombócot enni ér.

Miakő, Köveskál - Trombitás Tamásék sem zárnak be ősszel, sőt, ha szerencsénk van, a többi környékbeli hellyel együtt folytatják az utóbbi években elkezdett disznóvágás hagyományát is.

Káli Art Inn, Köveskál - Teljes a gasztrofalu összetartása: ha a Káli Art Innél bejelentkeztek előre, kiderül, hogy éppen mit főznek és van-e náluk még szabad hely.

Káli Gourmet Bistro & Delicatesse, Köveskál - Fenntartják azt, hogy rossz idő esetén nem nyitnak ki, de a terv szerint szeptemberben szerdától vasárnapig, októberben pedig hétvégén lehet hozzájuk menni.

Borbarátok Vendéglő, Badacsony - Teljes őszi csomagjuk is van szállással, borkóstolással együtt, de egy jó pörköltre is be lehet ülni hozzájuk.

Pura Vida Dine, Tapolca - Hétfőn és kedden bezárnak, de szerdától vasárnapig ősszel is lehet náluk enni ebédet és vacsorát. Arra kell csak figyelni, hogy a konyhájuk délután 3 és este 6 között zárva tart.

Bakos Attila Vendéglője, Szigliget - Kedd kivételével továbbra is nyitva tartanak házias ételekkel és a rengeteg híres vendégek fotójával a falon.

Bock Bisztró, Vonyarcvashegy - Bíró Lajos balatoni kirendeltsége is tartja magát, őket egész évben kereshetitek.

Télikert, Keszthely - Bezerics Dani téli egysége október 15-től nyit, tavaszig itt déli menüt, a la carte étlapot és hétvégi bulikat is találtok.

Paletta, Keszthely - A Paletta idén először nem vonul el teljesen téli pihenőre, hétvégenként a péntek estétől kezdve a vasárnap déli órákig tartanak nyitva.

Déli part

Kristinus Borbirtok, Kéthely - Csak december végén és január első két hetében zárnak be, ezt leszámítva folyamatosan zajlik az élet a high-tech birtokon.

Hubertus-Hof Étterem, Balatonfenyves - A vadászok és az angus marha rajongói számára is öröm, hogy a Hubertus-Hof is kitart egész évben.

BL Yachtclub, Balatonlelle - Idén is rengeteg programmal készülnek a karácsonyi vásártól kezdve a téli regatta sorozatra. Szóba sem kerül, hogy bezárjon az éttermük.

Mango Étterem, Balatonlelle - A balatonlellei sétány sem ürül ki teljesen: a Mango idén is hozza magát az egyszerre mediterrán, egyszerre magyaros konyhával és néhány hétvégi programmal ősszel és télen.

Rádpusztai Gasztro- és Élménybirtok, Balatonlelle-Rádpuszta - A csárdás nagyhatalom is egész évben működik karikás ostorral, kemencében sült húsokkal, mindennel.

Chateau Visz, Visz-Berencsepuszta - A fine dining sem alszik téli álmot, ha grófi kedvetekben vagytok, a Chateau Viszt egész évben nyitva találjátok.

Kistücsök Étterem, Balatonszemes - Természetesen a mindenki által ismert Kistücsök sem alszik őszi-téli álmot: Csapodyék továbbra is kitartanak az egész éves nyitvatartás mellett.

Déli Part BBQ, Szántód - Egyelőre minden őszi hétvégén kinyitnak, reméljük minél tovább megtartják ezt a szokásukat.

Mala Garden, Siófok - Távol-keleti ízek, miközben már hullanak az aranysárga levelek? Siófokon lesz idén is, egész évben.

Akik hamarosan bezárnak

Kishableány, Badacsony - Október 2-ig még nyitva tart Badacsony egyik legnépszerűbb helye, de utána már csak jövő tavasszal lehet náluk beach foodot és burgert kóstolni.

Hegyi Csárda - Balatonlelle, Kishegy - Szeptember végén bezárnak, októberben és novemberben akkor nyitnak ki, ha nagyobb csoportok megkeresik őket.

Szászi Pince, Hegymagas - Szásziékat érdemes figyelni, mert az utolsó szeptemberi hétvégén még nyitva lesznek, az ősz folyamán pedig még biztosan lesz olyan alkalom (pl. Márton Nap), amikor kinyitnak.