Kaizer András és Kaizer-Garai Saci elmesélték nekünk, hogy miért szállnak ki télre a food truckból, miben különbözik majd a bisztró étlapja az eddigi ételektől, de azt is elmondták, szerintük mi az előnye a téli nyitva tartásnak.

We Love Balaton: A Morzsa Guruló Bisztró az egyik legismertebb food truck itthon. Szinte minden fontosabb fesztiválon ott vagytok, a fesztiválok közötti és a téli időszakban pedig eddig Szegeden állomásoztatok. Hogy kerültök most a füredi Blaha Lujza utcába?

Morzsa: Ha rövidek akarunk lenni, a válasz: váltani szerettünk volna, és az első adandó alkalommal meg is tettük. Hosszabban: mindig is nagy vágyunk volt, hogy a Balaton mellett lakjunk. Kaptunk egy lehetőséget tavasszal, ami végül az is maradt, de adott nekünk egy lendületet, hogy ne habozzunk, csomagoljunk össze és költözzünk ide. Így most itt vagyunk.

We Love Balaton: Hogyan született meg a foodtruck után a Morzsa Bisztró gondolata?

Morzsa: Eredetileg Szegeden is egy bisztrót szerettünk volna nyitni, de annak idején egy foodtruck elindítására volt elegendő kezdőtőkénk. Ezért is lett a foodtruck neve Morzsa Guruló Bisztró. Úgy terveztük, hogy ez majd megalapozza annak a lehetőségét, hogy egyszer valahogy egy kis bisztrót is nyissunk. A Truck-al egész nyáron jártuk a fesztiválokat, közben pedig törtük a fejünket egy állandó hely megnyitásán. Ez most, úgy tűnik, nincs is olyan messze.

We Love Balaton: A legtöbben úgy gondolnák, nagy merészség télen ilyesmibe belevágni itt a Balatonnál. Miért pont most? Nem féltek a holtszezontól?

Morzsa: Mindenki ezt kérdezi. A válasz: nem. Úgy gondoljuk, szakítani kell ezekkel a begyepesedett sztereotípiákkal és bele kell állni abba, hogy valami mást csináljunk! Bár Füred még mindig az egyik legmozgalmasabb téli város a tó partján, a legtöbb hely itt is bezár télre, legfeljebb hétvégére nyitnak ki. Ettől függetlenül itt is laknak, dolgoznak emberek, akik hétköznap is beülnének valahova, de nem tudnak. Hiszünk abban, hogy a Balaton télen is egyre keresettebb hely lesz, hogy az itt élő emberek igénylik a minőségi szolgáltatást hétköznap is, ezért úgy döntöttünk, beleállunk, és télen megnyitjuk a bisztrót!

We Love Balaton: A Guruló Morzsát és azt a konyhát, amit a truckban visztek, már sokan ismerik. Milyen lesz a Morzsa Bisztró Füred központjában?

Morzsa: A legtöbben a grillszendvicseket, a salátákat, a burgert és a batátáinkat ismerik a fesztiválokról, ahol street food-ot kínáltunk. Már ezekhez az ételekhez is csak olyan hozzávalókat használtunk, amit mind mi készítettünk, még a szószokat is mi főztük. A most nyíló Morzsa Bisztró világa eltér majd az eddigiektől. Két éve, amikor elindultunk Szegeden, úttörők voltunk abban, hogy mindennap friss alapanyagokból készítettünk változatos ételeket, de a food truck jellegéből adódóan könnyen ehetően, "street foodosan" tálaltunk - eleinte csak néhány, később már napi 250-300 adagot. Most még inkább elszakadunk az utcakaja világától, a friss, finom, egyszerű bisztrókonyha jellemzi majd a füredi Morzsát.

Mi főzni szeretünk! Folyamatosan kóstolni, újítani, abból a jó minőségű alapanyagból, amihez épp hozzájutunk. Ha pedig szívből, szenvedéllyel főzöl, akkor ez a vendégek felé is átmegy. Ennek fontos eleme a vendégekkel való folyamatos kontakt és a visszajelzések befogadása. Nem lesz ez másképp a Morzsa Bisztróban sem, ami olyan lesz, amilyenek mi magunk vagyunk, ahol mi is otthon érezzük magunkat, finomakat eszünk és beszélgetünk egymással.

We Love Balaton: Honnan jönnek majd az ételekhez használt alapanyagok?

Morzsa: A Guruló elindulásának első percétől arra törekedtünk, hogy helyi és környékbeli, vagy ha a környéken nincs megfelelő, akkor kicsit messzebbről, de jó alapanyagokból készítsünk ételeket. Itt is folyamatosan keressük ezeket. A Guruló Morzsával azért már kialakult egy olyan beszállítói kör, akikkel nagyon jó együtt dolgozni, akik úgy gondolkodnak, ahogy mi. Ők - bárhol is legyünk az országban -, elhozzák nekünk azt, amit kérünk.

We Love Balaton: Mikor lesz a nyitás és mit terveztek a téli időszakra?


Morzsa: Terveink szerint 2 héten belül elindulunk, egyelőre teszt üzemmódban. Ez az időszak a barátkozásról szól, mert idő kell ahhoz, hogy belakjuk a konyhát. Úgy gondoljuk, hogy a téli és a tavaszi időszak nagyon jó lesz arra, hogy szépen lassan bevezessük a helyet és felkészüljünk a nagyobb nyomással járó szezonra.

We Love Balaton: Igaz, a foodtruck inkább nyárra jellemző műfaj, így van még egy kis időnk addig, de mi lesz a következő szezonban? Üzemel majd a Guruló a Morzsa Bisztró mellett is?

Morzsa: Igen, vannak olyan fesztiválok, ahol egyszerűen nem engedik meg a szervezők, hogy ne menjünk el. Ezeket mi is nagyon szeretjük és szívesen ott leszünk. A Morzsa Bisztró megnyitásával nem célunk a Gurulót megszüntetni, de szelektálni fogunk. A food truck is olyan lett, mint annak idején a wellness: már mindenhol van. Amikor mi indultunk, összesen körülbelül 50 kocsi volt, igényesen, jó minőségben adták az ételeket és mindenkinek egyénisége volt. Most van már legalább 250, ezzel pedig hígult a kínálat minősége is. Megválogatjuk, hogy kikkel és hova megyünk el.