A múzeumok és a túraútvonalak is érzik az ősz áldásos hatásait, nem beszélve az összes elképzelhető őszi képeslap látványát felülmúló tájat. Mielőtt beköszöntene a téli csend, novemberben sapkában és sálban fesztiválozhatunk a tihanyi látott hallal, jön Márton napja annyi libával, amennyi még Nils Holgerssonnak is sok lenne, a hónap végétől pedig minden a fenyvesi angus marháról és a vászolyi sajtról szól majd a legjobb éttermekben. Ennyi étel után nem csoda, ha ajánlunk túrákat is.

Múzeumok Őszi Fesztiválja – több helyszínen (november 1–13.)

Keszthelyen, Tihanyban, Balatonfüreden
és Fonyódon, a Balatontól kicsit távolabb pedig Veszprémben és Zalaegerszegen is izgalmas programokkal színesítik az őszt a helyi múzeumok és kiállítóhelyek. Veszprémben például az összes kápolnát végiglátogathatjuk, többek közt a Gizella-kápolnát is, ahol a falakat 13. századi festmények díszítik, amik Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak. Keszthelyen lesz történelmi borkóstoló (november 10.) és őszbúcsúztató fesztivál is (november 12.) is, a tihanyi Levendula Ház pedig kézműves foglalkozást tart november 5-én.

Koncertek az Expresszó Klubban – Veszprém (november 11–25.)

Idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Hősök zenekar – ezúttal hazai pályán, a veszprémi Expresszóban lesz az ünneplés első fele. A november 11-i születésnapi koncerten Diggiemannel együtt fogják vinni a bulit, és a mostanában gyanúsan megsokasodott akusztikus felvételek és koncertek is jelzik, hogy bizony valami extra készül az underground hip-hop zenekar háza táján. 
November 25-én
a kilencedik születésnapját ünneplő Péterfy Bori & Love Band is fellép az Expresszóban, hogy elhozzák az ilyenkor szokásos slágereket és a színpadon igazán élő énekesnőjüket.

A Bunkerrajzoló – Veszprém (november 5. – december 16.)

Géczi János
azonos című regénye Likó Marcell, a Vad Fruttik frontemberének élettörténetén keresztül meséli el a mostani húszas-harmincas korosztály generációs problémáit: az elveszettséget, a depressziót, az alkoholizmust, a folytonos harcot a láthatatlan szélmalommal. A Pannon Várszínház készített ebből a történetből egy zenés életkonstrukciót, aminek ősbemutatóját a veszprémi Hangvillában láthatjátok november 5-én, majd ezután még több mint egy hónapig.

XV. Tihanyi Garda Fesztivál – Tihany (november 4–6.)

A garda, avagy a "látott hal" olyannyira szervesen kötődik Tihanyhoz, hogy a város címerébe is bekerült. Úgy vált a tihanyiak specialitásává, hogy csak itt voltak a halrajok megfigyeléséhez szükséges, vízközeli hegyek. A gardák vonulását ugyanis ősszel, amikor bandákba verődtek, az úgynevezett „hegyenjáró” figyelte valamelyik tihanyi dombról – innen a látott hal elnevezés. A halászokat és a halat ünnepelvén idén november 4. és 6. közt rendezik meg a XV. Tihanyi Garda Fesztivált, ahol lesz újbor áldás, népi játszóház, de tematikus túrákon is részt vehetünk, például a vulkánok és hévforrások világába. Halas ételekből sem lesz hiány a halászléfőző verseny jóvoltából, de felmelegedni a népzenei koncertekkel is lehet majd.

Borsos 110 kiállításmegnyitó – KOGART Tihany (november 5. – január 29.)

November 5-én
nyílik meg a magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója, Borsos Miklós szobrászművész születésének 110. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a tihanyi KOGART Művészeti Galériában. A művész Balatonnal való kapcsolata különös hangsúlyt kap majd a tárlaton, ahol többek közt festmények, rajzok, kisplasztikák, szobrok, érmek, plakettek és reliefek is láthatók lesznek. Köztéri alkotásainak legjelentősebbjei Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és Bartók Béla síremlékei, de a balatonfüredi hajóállomáson álló Balatoni szél című szobra is ezek közé tartozik.

Endrédi & Bernáth a MÁRGA Bisztróban – Csopak (november 12.)

Őszre hangolt ételekkel készül a MÁRGA Bisztró újabb séfduója, Endrédi Zoltán társa ezúttal Bernáth József lesz, aki a Kistücsök étteremben szerzett tapasztalatait külföldön, több Michelin-csillagos étteremben kamatoztatta tovább. Külhoni kalandozásai után A Konyhafőnök című műsor szigorú tekintetű zsűritagja lett, most pedig gyerekeknek jelentetett meg szakácskönyvet. November 12-én az ő könyveiből is előkerül majd néhány meglepetésrecept, de már a főmenü vaddisznótarjája és mákos gubája is ígéretesen hangzik.

VIII. Márton-napi Pálinkafesztivál – Siófok (november 11–13.)

A szomszéd bácsi torokszaggató pálinkáin edződött ifjak és öregek most egy kicsivel barátibb pálinkák közt válogathatnak a VIII. Márton-napi Pálinkafesztiválon. Kóstolhatunk a balatonalmádi Csalló pálinkafőzde italaiból is, de borászok és sajtmanufaktúrák is képviseltetik magukat Siófokon november 11. és 13. közt. Ha pedig a hangulat miatt aggódnánk, ne tegyük: az Intim Torna Illegál fog róla gondoskodni a libasültekkel szövetkezve.

Márton-nap a Balatonon – több helyszínen (november 11–13.)

Több étterem és borászat is készül különleges menüvel Márton napja alkalmából amiket itt már összegyűjtöttünk nektek. Aki viszont nem csak enni vágyik, az például beleshet a Szent Donát Birtokon a pincerendszerek titkaiba egy birtoklátogatással egybekötött Márton-napi borkóstoláson november 11-én. Libafuttatást Hévízen rendeznek ez alkalomból, ami után este egy Ocho Macho-koncerttel kapcsolhatunk ki.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje – Veszprém (november 17.)

Egy lemezbemutató nagykoncert előtt együtt hangolódhatunk november 17-én a Hangvillában Harcsa Veronikával, a Bin-Jip zenekar énekesnőjével, és Gyémánt Bálinttal, akivel közösen már második albumukon dolgoznak, ami a Tell Her címet fogja kapni. Mindkét lemez személyes, de ugyanakkor humoros és felszabadult hangvételű, a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásai.

Geobarangolás a Káli-medencében – Szentbékkálla (november 20.)

A Káli-medence nemcsak néprajzilag, de geológiai szempontból is tartogat különlegességeket – még azoknak is, akiknek csak a romantika jut eszébe a sárga és vörös színben pompázó környékről. A Velétei palotaromot, a Kőtengert és a Töttöskáli templomromot is érintő geobarangolás november 20-án indul Szentbékkálláról. A túra gyerekekkel is könnyen teljesíthető, a vasárnapi ebédre pedig haza is érünk. 

Nézd, ki van itt! – Kaposvár (november 21–23.)

Nem gyakran játszunk el azzal a gondolattal, hogy mit is csinálna Hitler napjainkban. Mondjuk akadt egy német író, aki mégis tollat ragadott, hogy leírja eme témával kapcsolatos gondolatait, és lám, világsiker és bestseller lett belőle. Az 56 éves Führer, miután hirtelen a 21. században ébred, ijesztően gyorsan be is illeszkedik a társadalomba, sőt, fanatikus hittel új karrierbe kezd a tévében. Ezt a polgárpukkasztó szatírát a Szivárvány filmklubban három napon keresztül, november 21. és 23. közt nézhetjük meg, csak ne hagyjuk otthon a humorérzékünket.

Kóstoljatok a Balatonon! – több helyszínen (november 25. – december 11.)  

Ahogy mi is írtuk, a Balatoni Gasztrotérképek alapítóinak (Budavári Dóra és Szauer Judit) kezdeményezésére elismert balatoni vendéglátók megválasztották az év legjobb alapanyagait a Balatonnál: a győztes a vászolyi sajt és a balatonfenyvesi Angus marha lett. De hogy ne csak a képeken sóvárogjunk ezek után, a helyi éttermek összefogásának köszönhetően november 25. és december 11. között legalább húsz balatoni étterem veszi fel kínálatába az ezekből készült ételeket hétvégente. Az éttermek listáját itt találjátok, asztalt foglalni pedig minél előbb érdemes!

Tanúhegyek nyomában – Badacsony (november 26.)

A tanúhegyek nem csak szépek, de eredetükből fakadóan építészeti és földtani szempontból is érdekesek – na meg isteni borok is készülnek lábaiknál. A november 26-i Tanúhegyek nyomában túra során minderről meggyőződhetünk saját szemünkkel és szánkkal is, ehhez ráadásul ötféle távból válogathatunk: 40/20/15/10 kilométeres szakaszokon próbálhatjuk ki magunkat. Választásunktól függően ellátogathatunk a Kisfaludy-kilátóhoz, a Szigligeti Várhoz, a Szent György-hegy bazaltorgonáihoz vagy a csobánci várhoz is.

Hagyományőrző disznótor Köveskálon (november 26.)

Ha a geobarangolás során beleszerettünk a Káli-medencébe, akkor november 26-án érdemes visszatérni Köveskálra, ugyanis a hasunkat mindenféle malacsággal tölthetjük meg a Mi a Kő hagyományos őszi disznóvágásán. Reggelire resztelt máj, ebédre hurka és kolbász, vacsorára orja leves és toros káposzta - ezek mind a menü részei lesznek, az elmaradhatatlan pálinkával együtt.

Karácsonyi vásár a Kővirágban - Köveskál (november 26.)

A karácsonyi készülődést soha nem lehet elég korán kezdeni, úgyhogy ha a disznótoros mellé valami desszertre is vágyunk, akkor tegyünk néhány lépést a Kővirág felé, és máris beléphetünk a mézeskalácsok és a forralt borok mámoros-fűszeres világába. November 26-án az angus húsok és a vászolyi sajtok mellé vehetünk díszeket, kopogtatókat, lekvárokat, mézet, de akár birsalmasajtot is.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ha helyesen válaszoltok az alábbi kérdésre, a siófoki Hotel Residence Balaton egyik kétágyas szobájában tölthettek el partneretekkel két éjszakát.