Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Hol főz a pálinkások fenegyereke? - Gyümölcs Wellness Központ

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2016. 06. 30. 15:03

Van egy hely Zamárdi nyugodt fertályán, ahol nagyon komolyan veszik a gyümölcs-témát. Itt a pálinka nem a szomszéd kertben hagyott gumicsizmájából, hanem lédús, friss gyümölcsből készül egy tapasztalt mester keze alatt. A Gyümölcs Wellness Központ kertjében pedig alkoholmentesen is jól érzitek magatokat a gyümölcslevekkel, kenyérlángossal és a házilag barkácsolt játszótérrel.

"Gyere már, Leventém, igyál egy csöppet ebből, higgyed el, ez nem akármilyen lőre, az Arnold bá' főzte a szomszédban. Tudod, ő aztán nagyon ügyes, abból a kevés gyümölcsből is hány litert kihozott! Na, húzd meg, ez a férfiaknak való szesz, ez még a csónakról is lemarja a lakkot, de a gyomrodnak jót fog tenni! Ja, hát itt a kis Csenge is, nem baj, ötévesen én már untam a sört is, hadd nyaljon bele a kislány!"

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ez a tipikus, képzelt monológ olyasmi, amit gyakorlatilag minden magyar állampolgár hallott az életében, esetleg a nevek különbözhetnek. Épp ezért tapasztalt magyar állampolgár nagyon óvatosan megy bele az ilyen helyzetekbe. Ettől óvhat meg minden óvatlan embert Pach Gábor pálinkafőző és -élvező helye Zamárdiban, közel a pincesorhoz. Itt az elejétől a végéig láthatjuk, hogyan készül profi lepárlóberendezésben a pálinka, és hogy a párlat alapja nem a rothadó, hanem a normális, érett, lédús, finom gyümölcs.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Jómagam nem vagyok egy nagy pálinkás, pont az első bekezdésben kifigurázott tapasztalatok miatt, de amikor benyitottunk a Gyümölcs Wellness Központ (tényleg ez a neve!) főzőhelyiségébe, olyan illatok rohantak meg, hogy csak a jogosítvány és Herbie tartott vissza egy kupicától. A placc még nincs teljesen kész, a várható újdonságok pedig egészen biztatóak. Lesz itt terasz, sütögetőhely, házilag barkácsolt játszótér és homokozó a gyerekeknek, szabadon bejárható kis gyümölcsöskert és egy konténerben elhelyezett ajándékboltocska. Sütnek kenyérlángosokat is, a pálinka mellett pedig mindenféle aszalt gyümölcsöt és szörpöket is árulnak majd.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A déli part Gasztrotérképére is felpakolt, e héten nyitó helyet a hét éve párlatokat készítő Pach Gábor vezeti. Megtudtuk róla, hogy hat évig a Zimek Pálinka színeiben dolgozott, miközben maga is főzögetett. Idén hagyta ott a Zimeket és Zamárdiban nekivágott a saját biznisznek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pach, azaz ahogy a kollégák nevezik, "a pálinkások fenegyereke", mindenben szereti a másságot, a pálinkafőzésben is szeret elütni a mainstreamtől. A vicces név, a Gyümölcs Wellness Központ is ennek a lázadásnak az eredménye. Míg ő nagy tarokkjátékos, üzlettársa a hokiban mélyedt el. Részben ezért, részben Pach korábbi korik iránti szeretete miatt korcsolyák lógnak a kerítésen, mindegyikbe virág ültetve, jég már úgyis alig van a Balatonon. Pachról még érdemes megemlíteni, hogy a nem hivatalos pálinkafőző Eb-n a legjobb magyar volt, miközben évek óta OKJ-s tanfolyamokon oktatja a pálinkafőzésre a tanítványokat. Nála ez talán több is szakmánál, kvázi művészetnek tartja a hivatását.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

"Itt nem az a lényeg, hogy sokat igyál, hanem hogy sokfélét" - felel arra az aggódó kérdésünkre, mennyire jönnek majd berúgni ide a népek, hány gajdoló részeg veri majd fel a ciripeléses zamárdi éjszakát. Szerinte ez "nem egy alkoholista gyűjtőhely lesz". Nagy célja, hogy a nőkhöz is közel hozza a pálinkát, szerinte sokan félnek ettől az italtól, mert mindig rosszat kóstoltatnak velük is (ld. első bekezdés). A legjobb persze az, hogy a körbevezetés gyakorlatilag grátisz, aztán ha megjön a kedv, egy üveg párlatot 5500-8000 forint közötti áron is vehetünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hely azonban komplexebb lesz annál, minthogy leüljünk meginni egy kis pohár párlatot, végig is nézhetjük egyfajta "gyárlátogatáson", hogy miként készül az igazi gyümölcsből az igazi pálinka. Pach szerint már több 10-15 fős csoport bejelentkezett, hogy megnézze az ő egylépcsős lepárló berendezését működés közben, aztán kényelemesen dőljön hátra a csodálatos gyümölcsösben.

Hasonló tartalmak

Admin mode