Van egy hely Zamárdi nyugodt fertályán, ahol nagyon komolyan veszik a gyümölcs-témát. Itt a pálinka nem a szomszéd kertben hagyott gumicsizmájából, hanem lédús, friss gyümölcsből készül egy tapasztalt mester keze alatt. A Gyümölcs Wellness Központ kertjében pedig alkoholmentesen is jól érzitek magatokat a gyümölcslevekkel, kenyérlángossal és a házilag barkácsolt játszótérrel.

"Gyere már, Leventém, igyál egy csöppet ebből, higgyed el, ez nem akármilyen lőre, az Arnold bá' főzte a szomszédban. Tudod, ő aztán nagyon ügyes, abból a kevés gyümölcsből is hány litert kihozott! Na, húzd meg, ez a férfiaknak való szesz, ez még a csónakról is lemarja a lakkot, de a gyomrodnak jót fog tenni! Ja, hát itt a kis Csenge is, nem baj, ötévesen én már untam a sört is, hadd nyaljon bele a kislány!"

Ez a tipikus, képzelt monológ olyasmi, amit gyakorlatilag minden magyar állampolgár hallott az életében, esetleg a nevek különbözhetnek. Épp ezért tapasztalt magyar állampolgár nagyon óvatosan megy bele az ilyen helyzetekbe. Ettől óvhat meg minden óvatlan embert Pach Gábor pálinkafőző és -élvező helye Zamárdiban, közel a pincesorhoz. Itt az elejétől a végéig láthatjuk, hogyan készül profi lepárlóberendezésben a pálinka, és hogy a párlat alapja nem a rothadó, hanem a normális, érett, lédús, finom gyümölcs.

Jómagam nem vagyok egy nagy pálinkás, pont az első bekezdésben kifigurázott tapasztalatok miatt, de amikor benyitottunk a Gyümölcs Wellness Központ (tényleg ez a neve!) főzőhelyiségébe, olyan illatok rohantak meg, hogy csak a jogosítvány és Herbie tartott vissza egy kupicától. A placc még nincs teljesen kész, a várható újdonságok pedig egészen biztatóak. Lesz itt terasz, sütögetőhely, házilag barkácsolt játszótér és homokozó a gyerekeknek, szabadon bejárható kis gyümölcsöskert és egy konténerben elhelyezett ajándékboltocska. Sütnek kenyérlángosokat is, a pálinka mellett pedig mindenféle aszalt gyümölcsöt és szörpöket is árulnak majd.

A déli part Gasztrotérképére is felpakolt, e héten nyitó helyet a hét éve párlatokat készítő Pach Gábor vezeti. Megtudtuk róla, hogy hat évig a Zimek Pálinka színeiben dolgozott, miközben maga is főzögetett. Idén hagyta ott a Zimeket és Zamárdiban nekivágott a saját biznisznek.

Pach, azaz ahogy a kollégák nevezik, "a pálinkások fenegyereke", mindenben szereti a másságot, a pálinkafőzésben is szeret elütni a mainstreamtől. A vicces név, a Gyümölcs Wellness Központ is ennek a lázadásnak az eredménye. Míg ő nagy tarokkjátékos, üzlettársa a hokiban mélyedt el. Részben ezért, részben Pach korábbi korik iránti szeretete miatt korcsolyák lógnak a kerítésen, mindegyikbe virág ültetve, jég már úgyis alig van a Balatonon. Pachról még érdemes megemlíteni, hogy a nem hivatalos pálinkafőző Eb-n a legjobb magyar volt, miközben évek óta OKJ-s tanfolyamokon oktatja a pálinkafőzésre a tanítványokat. Nála ez talán több is szakmánál, kvázi művészetnek tartja a hivatását.

"Itt nem az a lényeg, hogy sokat igyál, hanem hogy sokfélét" - felel arra az aggódó kérdésünkre, mennyire jönnek majd berúgni ide a népek, hány gajdoló részeg veri majd fel a ciripeléses zamárdi éjszakát. Szerinte ez "nem egy alkoholista gyűjtőhely lesz". Nagy célja, hogy a nőkhöz is közel hozza a pálinkát, szerinte sokan félnek ettől az italtól, mert mindig rosszat kóstoltatnak velük is (ld. első bekezdés). A legjobb persze az, hogy a körbevezetés gyakorlatilag grátisz, aztán ha megjön a kedv, egy üveg párlatot 5500-8000 forint közötti áron is vehetünk.