Még az se gond, ha az ember lóháton érkezik a Lovas Kikötőbe, ahogy a nevében is benne van, a kávézó-bár elé ki lehet kötni a jószágot. Az alapító-létrehozó Csomai Lóránttal beszélgettünk a kis, Alsóörs melletti faluról, múltról, jövőről és a Balaton irányáról, na meg a község új közösségi helyéről.

Lovasról sokan nem is tudnak, annyira pici falu, pedig egy kőhajításnyira fekszik a Balatontól, csodaszép szőlők és erdők veszik körül, illetve menő pincészetek. A községet most Csomai Lóránt próbálja meg felhelyezni a térképre, ugyanis múlt vasárnap megnyitotta a Lovas Kikötőt, ami szándéka szerint kávézó, bár és nem utolsósorban közösségi hely lesz.

A faluban ez a pesties újhullám első helye, ahol romkocsmára emlékeztető enteriőr fogad minket, és kicsit úgy érezhetjük, mintha a Káli Kapocsban üldögélnénk. A Kapocshoz hasonlóan a Kikötő is a falu főutcájának része, az egykori kocsmát alakította át Csomai Lóránt a saját ízlése szerint. 25 év gyűjtögető munkájával megszerzett bútorok vannak mindenhol (az elmaradhatatlan varrógépasztalokkal), de találni odakint egy menő strandkorbot, amiben a németek henyélnek a balti strandokon. A kinti placc fedett része betonos, a többi murvás és füves, de abszolút nem sivár, mivel az oldschool bútorok, dísztárgyak és növények feldobják az egész hangulatát.

Csomai Lóránt tíz évet élt Budapesten, de minden adandó hétvégéjét a Balatonnál, Lovason töltötte. Édesapja révén vált részben lovasivá, az itteni barátok, a szőlőhegyi saját pince és présház jelentette a felhőtlen kikapcsolódást. Tavaly fedezte fel az évek óta üresen kongó kocsmát, ami nagyon le volt pukkanva, ezért hónapokig tartott a felújítása. Ahogy a renoválás, úgy most az üzemeltetés is részben a család és a barátok bevonásával történik.

"Néha túláraznak balatoni vendéglátóhelyeket" - magyarázta ars poeticáját Csomai Lóránt, aki többször is hangsúlyozta, hogy azon a szinten akarja tartani az árait, hogy a helyieknek is megfizethető legyen. Szerinte már felfedezték az itteniek a Kikötőt, a nyitás napján sem volt üres asztal. Csomai azt is nyomatékosította, mennyire szomorú még a Balaton kezelése miatt is: "nem hiszem, hogy a fejlődés abból áll, hogy beépítjük a tópartot" - mondta. Neki amúgy a Manézs és a Malackrumpli által képviselt vonal tetszik, magát Balatonfüredet viszont már túlzsúfoltnak tartja.

A termékpaletta még nem végleges, de minőségi és környékbeli innivalókat találni. Hausbrandt kávék, házi szörpök és limonádék, csapolt és üveges sörök (ezek nem környékbelik, de van legalább Estrella és Bernard), Panyolai pálinkák, Söptei, Skrabski és Piffáth borok kaphatók. Amúgy gyerekbarátnak mondható a hely, hamarosan homokozót is létesítenek, és az egyik szomszédos ház falára egy hatalmas iskolai táblát akasztottak, ahova krétával lehet rajzolni.