Évekkel ezelőtt az évnek ebben a szakaszában azt vártuk, hogy a balatoni vendéglátás pont ugyanúgy befagy, mint a tó maga. Ez idén már nincs így. A Balaton jégpáncélja egyre nagyobb, viszont a gyűjtésünkből kiderül, hogy ha keresünk, bőven találunk jó helyeket, ahol tényleg egész évben lehet nyitott kapukat döngetni. Összesen harmincegy helyet merünk ajánlani, ha télen is velünk együtt fedezitek fel a Balatont.

Északi part

Chianti Étterem, Veszprém - Olasz étteremnek indult, helyette az igényes vidéki gasztronómia egyik úttörője lett. Január 6-tól kezdve folyamatosan nyitva lesznek.

Villa Medici, Veszprém - Veszprém másik sokat emlegetett helye szintén nem zár be, lehet lakni a hotelben, lehet enni a Nosztalgia Kertben és lehet egész évben fine dining vacsorázni a Fekete Erdő Klinikát idéző környezetben.

Oliva Étterem, Veszprém - Tornyos Balázs konyhája egész évben működik Veszprém belvárosában. Igen, van a híres csokis desszertjük is.

Carpaccio Étterem, Alsóörs - Március 31-ig hétvégenként próbálhatjátok végig a híres alsóörsi olasz étlapját.

Söptei Pincészet és Étterem, Csopak - Söpteiék februárban nyitnak majd, hogy pontosan mikor, azt később a Facebookon posztolják. Annyit még elárultak, hogy az étterem a díjnyertes rizlingekkel együtt előszezonban csütörtöktől vasárnapig lesz nyitva.

Márga Bisztró, Csopak - A Márga január 10. és 25. között bezár. Ezt követően kedd és szerda kivételével folyamatosan kereshetitek őket pazar téli ételekért és pazar kilátásért.

Petrányi Borterasz, Csopak - Petrányiékat egész évben, hétvégenként kereshetitek az előbb említett Márga szomszédjában. Szép kilátás itt is van, az étlapot pedig korszerűen magyarosra hangolják.

Vígmolnár Csárda, Csopak - Ritka, hogy egy jó csárdába bármikor be lehet térni, de a Vígmolnár már évek óta tartja, hogy bármikor lehet őket keresni. Télen is csak a szerda szünnap náluk.

Bistro Sparhelt, Balatonfüred - Elek Balázs sokszor dicsért konyhája egész évben kitart, ők télen szerdától vasárnapig tartanak nyitva.

Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred - A Sparheltes csapat idén nyitott új egysége a Facebook-oldaluk alapján csütörtöktől hétfőig sütnek és főznek. Nem csak kacsát.

Kredenc Borbisztró, Balatonfüred - A Kredenc ugyan nem étterem, de a jó borok mellett egy-egy szezonális, egyszerűbb ételt általában lehet náluk kapni hétvégenként. Az pedig teljesen biztos, hogy ők nyitva lesznek egész évben.

Morzsa Bisztró, Balatonfüred - Ők január 10-én nyitottak a Kredenc utcájában, és egész évben napi menüvel és állandó kínálattal kezelik az éhes füredi szájakat.

Karolina Fűszerkert Étterem, Tihany - A nyáron bemutatott új séf ősszel és télen sem áll le, legfeljebb a teraszt zárják be, ha elromlik az idő.

Apáti Étterem, Tihany - A sajkodi étterem január 20. után péntek, szombat és vasárnap folytatja azt, amit a Gault&Millau is 12 ponttal díjazott.

Pántlika Porta, Dörgicse - A Vászoly-Dörgicse tengely éveken belül az egyik legjobb hely lehet a Balaton-felvidéken, de ősszel és télen ehhez még több nyitva tartó vendéglátóra lenne szükség. Az egyik első fecske a Pántlika Pincészet étterme, ők január 20-tól minden hétvégén akkor is nyitva tartanak, ha esik, ha fúj.

Neked Főztem Gasztrokocsma, Zánka - A tavaly nyári nyitás után rögtön az egész éves nyitvatartással próbálkoznak. Úgy tűnik, eddig sikerrel, mert ők mindennap nyitva tartanak. Jót, szezonálisat bármikor ehettek náluk.

Kővirág, Köveskál - A Káli-medence Kazinczy utcájában továbbra sem áll meg az élet, a Kővirágban például felújítási munkák kezdődnek. Legközelebb január utolsó hétvégéjén nyitnak ki, február 17-től pedig már minden hétvégén kereshetitek őket.

Miakő, Köveskál - Vétek lenne, ha egy ilyen disznóvágás után Trombitás Tamásék csak eltennék a végeredményt a kamrába, és bezárnának. Január 16. és február 2. között kisebb karbantartási munkákat végeznek, de ezután már mindennap kiteszik a Nyitva feliratot.

Káli Art Inn, Köveskál - Teljes a gasztrofalu összetartása: ha a Káli Art Innél bejelentkeztek előre, kiderül, hogy éppen mit főznek, és van-e náluk még szabad hely.

Pura Vida Dine, Tapolca - A tapolcai mediterrán konyha is kitart, január 8-ig egész héten működnek, január 9-i héttől február végéig biztosan csak a hétvégékre nyitnak ki.

Bakos Attila Vendéglője, Szigliget - Január 11-től bezárnak tíz napra, utána pedig hétvégenként (pénteken, szombat, vasárnap) megtaláljátok a házias ételeiket és a rengeteg híres vendég fotóját is az étteremben.

Bock Bisztró, Vonyarcvashegy - Bíró Lajos balatoni kirendeltsége is tartja magát, őket egész évben kereshetitek.

Télikert, Keszthely - Bezerics Dani téli egysége január 13-ig bezárt, utána tavaszig itt déli menüt, a la carte étlapot és hétvégi bulikat is találtok.

Kastélypince, Keszthely - Az őszi látogatásunk alapján lehet őket egész évben keresni, de mindenképp hívjátok fel őket előre.

Déli part

Kristinus Borbirtok, Kéthely - Január első két hetében bezárnak, ezt leszámítva folyamatosan zajlik az élet a high-tech birtokon. Január 20-tól 29-ig hétvégékre nyitnak ki, február 1-től pedig szerda és vasárnap között nyitva találjátok őket.

BL Yachtclub, Balatonlelle - Szóba sem kerül, hogy bezárjanak közvetlenül a Balaton partján, sőt. A műjégpálya, a wellness és az étterem is nyitva lesz. A legújabb tervük az, hogy a műjégpályáról ki lehet majd korcsolyázni az egyre jobban befagyó Balaton jegére.

Mango Étterem, Balatonlelle - A balatonlellei sétány sem ürül ki teljesen: a Mango idén is hozza magát az egyszerre mediterrán, egyszerre magyaros konyhával és néhány hétvégi programmal. Egyelőre felújítanak, de február elsején nyitnak, onnantól kezdve a hét minden napján megtaláljátok őket.

Rádpusztai Gasztro- és Élménybirtok, Balatonlelle-Rádpuszta - A csárdás nagyhatalom is egész évben működik karikás ostorral, kemencében sült húsokkal, mindennel.

Chateau Visz, Visz-Berencsepuszta - A fine dining sem alszik téli álmot, ha grófi kedvetekben vagytok, a Chateau Viszt (hétfő és kedd kivételével) egész évben nyitva találjátok.

Anno Taverna, Balatonszárszó - Klasszikus konyhát visz a megszokottnál komolyabb minőségben az Anno Taverna, amely egész télen nyitva tart.

Kistücsök Étterem
, Balatonszemes - Természetesen a mindenki által ismert Kistücsök sem alszik téli álmot: Csapodyék továbbra is kitartanak az egész éves nyitvatartás mellett. Még január 12-ig kipihenik az újév fáradalmait, utána mindennap szélesre tárják a kaput.

Mala Garden, Siófok - A befagyott Balaton van annyira szép, mint a thaiföldi dzsungel, főleg, ha a távol-keleti ízek Siófokon télre sem vonulnak el a költöző madarakkal. A Mala Garden szintén egész évben kitart.