A Somlói Borok Boltját a Somló-hegy déli oldalán találjuk, egy gyönyörű, kétszintes, nagy teraszos ház alatt, diófa árnyékában. A mintegy 160 féle somlói bort forgalmazó üzlet igazi szociális csomópont; a túrázók, vásárlók szinte a nap bármely szakában találkozhatnak itt helyi borásszal, aki a legnagyobb szeretettel tart rögtönzött kóstolót saját boraiból.

Tessék mondani, hol lehet itt bort venni?

A Somlói Borok Boltját üzemeltető Cartwright Éva tősgyökeres somlói, itt nőtt fel a hegyen, ismer minden borászt és pincét, no meg a hegy minden zugát. A házat, amelynek 60 négyzetméteres pincehelyiségében alakította ki a borozóként és vinotékaként egyaránt funkcionáló üzletét, pár évvel ezelőtt építtette, de csak amolyan hétvégi házként, ugyanis állandóan ingázik a világban, főképp Egyesült Királyság fókusszal, lévén a somlói és más hazai vulkanikus borokkal éttermek körében is kereskedik.

Saját bevallása szerint nem akart ő itt, a hegyen üzletet nyitni, de mivel a Somló egyik legforgalmasabb turistaútvonala mellett fekszik a háza, már az építkezés felénél is sok túrázó megállt, arról érdeklődve, hol lehet bort venni, netán itt? Úgyhogy mire a terasz elkészült, addigra Évában is megérett a dolog: badarság lenne nem kihasználni ezt a ziccert. A pince fölötti két szint még el sem készült, de a Somlói Borok Boltja 2012-ben már megnyitott. Először csak a nyári szezont vállalta be Éva, 2013-tól viszont már éves nyitva tartással üzemelt.

Borkóstoló a semmiből

Mindezt nemcsak az állandó turista- és vásárlóforgalom, de a hegy borászainak szociális igénye is indokolta. A Somlói Borok Boltja ugyanis afféle klubhelyisége a helybélieknek. Barcza Bálint (Barcza Pince), Kis Tomi (Somlói Vándor Pince), Géró Péter (Géró Pince) és Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince) szinte állandó vendég itt, de néha még a Szent György-hegyi Török Csabába (2 Ha Szőlőbirtok) vagy a Somlóról Tokajra el-, pontosabban visszaszármazott Takács Lajosba (egykori Hollóvár Pincészet) is bele lehet futni.

Évánál a hatalmas somlói szortiment mellett más hazai vulkanikus borvidékek borai is fellelhetők. A Somlóról egyébként minden termelővel együtt dolgozik, mindenkivel, aki palackozza a borát. Nem ritka egyébként, mi is megtapasztalhattuk itt jártunkkor, hogy ha véletlenül belefutunk egy borászba a teraszon, kis rábeszélés után nagy-nagy vendégszeretettel tart egy rögtönzött és privát borkóstolót.

Legfőképp a saját boraiból, de akár vegyesen is, hiszen a helyiek között nemigen tapasztalni érdekellentétet. Somló az ország legkisebb borvidéke és egy ilyen kis, de annál értékesebb és különlegesebb egységnek csak összefogással, egymás szakmai támogatásával van lehetősége érvényesülnie mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon.

#GoVolcanic

Éva szerint a világ elámul a Somlót – vagy a Szent György-hegyet, vagy a Badacsonyt, vagy Tokajt – kóstolva. Vulkanikus borvidék ugyanis nem sok van a világban és az átlagos külhoni fogyasztó legfeljebb az Etnát tudná megnevezni, mint szőlőtermőhelyet, ha egyáltalán. A vulkanikus borvidékek különlegességét ugyanis az adja, hogy szinte minden más terroirnál mélyebb nyomot hagynak a borban. Az aromatikára a termőhelyi sajátosság teljesen rátelepszik, és a tűzköves, sós, krétás és egyéb minerális jegyeken túl mást csak nehezen lehetséges a pohárban felfedezni.

Az Egyesült Királyságban saját márkás mozgalmat képvisel, ez a #GoVolcanic, mindemellett Éva rendkívül aktív a közösségi médiában magyarul és angolul is. A Somló népszerűsítését nemcsak üzleti alapon, de misszióként is végzi, aminek köszönhetően már Európa több országából is rendszeresen felkeresik kis borboltját.

Rozmaringos bárány a panoráma mellé?

A Somlói Borok Boltja 160, de van, hogy 180 bort is a kínálatán tart, amely borok 40-45 termelőtől érkeznek. Ezek közül sokat lehet kóstolni pohárral is, sőt, ha csoporttal állomásoznánk Évánál, és időben jelzünk neki, nem lesz rest a pince kemencéjét sem begyújtani. Specialitása az egészben sült rozmaringos bárány, amit minden esetben aznap vágat le egy környékbeli állattartóval. Ilyen mókára azonban gyakorlatilag minden hétvégén van igény, úgyhogy meglehet, hogy szabad kapacitás már csak szeptembertől akad. Ezek az esti programok főképp zártkörűek, de ha nappal megyünk, zsíros kenyeret tuti kapunk a borok mellé. Éva a nyarat szinte egyhuzamban a hegyen tölti, és ha rájön a főzhetnék, pörköltet, lecsót, kenyérlángost a legváratlanabb pillanatokban képes készíteni, bárki örömére.