Ahhoz képest, hogy az ősz első heteire gondolva sokan csak a kihalt strandok és büfésorokra gondolnak – a Balaton köszöni szépen, jól van. Erre talán minden érvnél frappánsabb válasz szeptember második hétvégéjére mutogatni: Balatonföldváron épp vitorlás világbajnokság zajlik, a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar Balatonbogláron lép fel, Kenesén pedig egész hétvégén az év legnagyobb balatoni hajókiállítását tartják.

Balaton Boat Show – Balatonkenese (09.08-10.)

A hétvégén zajlik Balatonkenesén Magyarország legnagyobb vízi hajókiállítása, a Balaton Boat Show. A huszonkettedjére megrendezett seregszemlén a hazai hajós piac minden jelentős képviselője jelen lesz – félszáz hajó parton és vízen, ismert hazai és nemzetközi, vitorlás, motoros és elektromos hajó márkák, ruházat, kiegészítők és minden, ami a hajós élethez kapcsolódik. A Cirkálóktól a Katamaránokig: Legendák a Kékszalagon című fotókiállítás a Kékszalag legendás hajóit mutatja be, a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal is találkozhatunk az eseményen, és olyan hajókat is kiállítanak, mint az idén a 90. születésnapját ünneplő, 1927-ben épített fa klasszikust, Lady-t. 

Gerhes Gábor: A négy elem – Veszprém (09.09-ig)

A Budapest és Balatonalmádi között ingázó Gerhes Gábor A négy elem című kortárs művészeti kiállítását most szombatig lehet még megtekinteni a veszprémi Csikász Galériában. A kiállított alkotások zöme a Nemzetközi Műkritikusok Szövetsége által a 2013-as év kiállításának választott Neue Ordnung (Trafó) és a 2016-os Jelentés (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ) című kiállítások anyagából került ki, kiegészülve újabb művekkel. A tárlat címadó műalkotása, A négy elem a XX. századi festészet egyik leghírhedtebb alkotásának video-parafrázisa, Hitler kedvenc festője, Adolf Ziegler 1937-ben készült azonos című festményének újraértelmezése.

Szőlőhegyi futás – Kéthely (09.09.)

A kéthelyi Kristinus Borbirtok idén is futóversenyt rendez, most először pedig a 4,8 vagy 10,2 kilométeres távokon túl már duatlonnal is egybekötik a Szőlőhegyi Futást.

A megmérettetést – és, természetesen, az eredményhirdetést – követően a birtok borteraszán grillpartival és jazzkoncerttel folytatódik majd a nap, este pedig Király Viktor is színpadra lép.

Egry József Balatonja – Tihany (09.10-ig)

Két napig még látható a gyakran a „Balaton festőjének” is nevezett Egry József festményeiből készült tárlat a KOGART Tihanyban. Egry a '20-as években kezdett el foglalkozni a Balatonnal: a tágas terek, a víz és a fény játéka hatással volt alkotóművészetére.

A műértők többféle stílus keveredését fedezhetik fel a képeken az impresszionizmustól az expresszionizmusig, de a „mezei” látogató is könnyen elmerenghet azon, hogyan válik az ember a táj elválaszthatatlan részévé.

Másodvirágzás: Szedd Magad! – Balatoncsicsó (09.09.)

Szombaton rövid időre ismét lehetőség nyílik a levendulamezők békés letarolására vagy legalábbis másodvirágzásának megcsodálására a balatoncsicsói Szent Balázs-hegyi Levendulásban.

Habár csak néhány órára nyit ki a levendulamező, az érdeklődőket levendulaszörppel várják a szervezők és csak annyit üzennek, hogy „kevés a virág, de ami nyílik, az szép és sokkal jobb illatú, mint a nyári”.

Keszthelyi ősök, elődök és felmenők (09.10-ig)

Keszthely egyike azoknak a városoknak, amelyek évek óta küzdenek egymással a Balaton fővárosának titulusáért. Nem is meglepő, hogy a város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából olyan ambiciózus kiállítást állítottak össze a városban található Balatoni Múzeum munkatársai, amely az újkőkorszaki keszthelyiektől kezdve mutatja be a város történetét.

A helyi családokat bemutató tárlat vasárnapig tekinthető meg.

Holdfénytúra – Badacsony (09.09.)

A szombaton este nyolckor a Szegedy Róza-háztól induló vezetett Holdfénytúra a város zajától távoli csend és nyugalom birodalmába kalauzolja a résztvevőket Árvai Gábor irányításával: a cél a Kisfaludy-kilátó a Kisfaludy-ház és a Rózsakő érintésével.

A 2,5 órás túrán már csak azért is érdemes a mostani hétvégén részt venni, mivel legközelebb csak november 4-én lesz rá lehetőségünk.

Irodalmi matiné a Vaszary Kávézó teraszán – Balatonfüred (09.09.)

Szombat délelőtt irodalmi matiné helyszíne lesz a balatonfüredi Vaszary-villa kávézójának terasza. Az esemény első felében a Dante-fordító Nádasdy Ádámmal beszélget dr. Szörényi László irodalomtörténész, a második félidőben pedig Gömöri György Az ajtó monológja című verseskötetének bemutatójára kerül sor Sumonyi Papp Zoltán vezényletével. A matinéban Baranyi Péter színművész is közreműködik. Rossz idő esetén sem kell megijedni, a program esőhelyszíne a Hotel Blaha Lujza.

Finn Gold Cup – Balatonföldvár (09.10-ig)

Szeptember elsején startolt el a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet területén az olimpiai Finn dingi hajóosztály 2017-es világbajnoksága, a Finn Gold Cup. A idei verseny egyik különlegessége, hogy a 2005-ben Oroszországban rendezett világbajnoksággal együtt ez mindössze a második alkalom, hogy nem tengeren folyik a megmérettetés. A futamok hétfő óta folynak és szombaton fejeződnek be, majd a hétvége utolsó napján az első tíz csap össze.

Szeptember 8-9-10-én ingyenes nézőhajót is indítanak a balatonföldvári kikötőből a legizgalmasabb futamokra.

Biblioterápia a Festeticsekkel – Keszthely (09.09.)

Idén valószínűleg utoljára csatlakozhattok a Hosszúlépés keszthelyi kultúrsétájához, amelynek keretében szombaton a Festetics-kastély érintetlen főúri könyvtárába pillanthattok be Hargitainé Vári Éva könyvtáros, történelem-német szakos tanár vezetésével este, zárás után. A könyvritkaságok és titkos ajtók között barangolva átélhetitek a hajdani arisztokrácia mindennapjait.

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Budapesti Fesztiválzenekar – Balatonboglár (09.10.)

A hagyományosnak mondható Közösségi Héten a Budapesti Fesztiválzenekar több ingyenes koncertet is ad országszerte, így vasárnap a világhírű zenekar barokk együttese lép fel a balatonboglári evangélikus templomban.

A koncert során korhű hangszereken adnak elő két Bach-kantátát Lesták-Bedő Eszter vezényletével, valamint Baráth Emőke, Gavodi Zoltán, Szigetvári Dávid és Tomáš Šelc énekesek közreműködésével.

Látók és nem látók kézfogó geotúrája a Cuha-völgyben – Veszprém (09.10.)