Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Mintha nem is egy őszi hétvége jönne – programajánló (09.08-10.)

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 09. 07. 15:36

Ahhoz képest, hogy az ősz első heteire gondolva sokan csak a kihalt strandok és büfésorokra gondolnak – a Balaton köszöni szépen, jól van. Erre talán minden érvnél frappánsabb válasz szeptember második hétvégéjére mutogatni: Balatonföldváron épp vitorlás világbajnokság zajlik, a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar Balatonbogláron lép fel, Kenesén pedig egész hétvégén az év legnagyobb balatoni hajókiállítását tartják.

Balaton Boat Show – Balatonkenese (09.08-10.)

A hétvégén zajlik Balatonkenesén Magyarország legnagyobb vízi hajókiállítása, a Balaton Boat Show. A huszonkettedjére megrendezett seregszemlén a hazai hajós piac minden jelentős képviselője jelen lesz – félszáz hajó parton és vízen, ismert hazai és nemzetközi, vitorlás, motoros és elektromos hajó márkák, ruházat, kiegészítők és minden, ami a hajós élethez kapcsolódik. A Cirkálóktól a Katamaránokig: Legendák a Kékszalagon című fotókiállítás a Kékszalag legendás hajóit mutatja be, a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal is találkozhatunk az eseményen, és olyan hajókat is kiállítanak, mint az idén a 90. születésnapját ünneplő, 1927-ben épített fa klasszikust, Lady-t. 

Gerhes Gábor: A négy elem – Veszprém (09.09-ig)

A Budapest és Balatonalmádi között ingázó Gerhes Gábor A négy elem című kortárs művészeti kiállítását most szombatig lehet még megtekinteni a veszprémi Csikász Galériában. A kiállított alkotások zöme a Nemzetközi Műkritikusok Szövetsége által a 2013-as év kiállításának választott Neue Ordnung (Trafó) és a 2016-os Jelentés (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ) című kiállítások anyagából került ki, kiegészülve újabb művekkel. A tárlat címadó műalkotása, A négy elem a XX. századi festészet egyik leghírhedtebb alkotásának video-parafrázisa, Hitler kedvenc festője, Adolf Ziegler 1937-ben készült azonos című festményének újraértelmezése.

Szőlőhegyi futás – Kéthely (09.09.)

A kéthelyi Kristinus Borbirtok idén is futóversenyt rendez, most először pedig a 4,8 vagy 10,2 kilométeres távokon túl már duatlonnal is egybekötik a Szőlőhegyi Futást.

A megmérettetést – és, természetesen, az eredményhirdetést – követően a birtok borteraszán grillpartival és jazzkoncerttel folytatódik majd a nap, este pedig Király Viktor is színpadra lép.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egry József Balatonja – Tihany (09.10-ig)

Két napig még látható a gyakran a „Balaton festőjének” is nevezett Egry József festményeiből készült tárlat a KOGART Tihanyban. Egry a '20-as években kezdett el foglalkozni a Balatonnal: a tágas terek, a víz és a fény játéka hatással volt alkotóművészetére.

A műértők többféle stílus keveredését fedezhetik fel a képeken az impresszionizmustól az expresszionizmusig, de a „mezei” látogató is könnyen elmerenghet azon, hogyan válik az ember a táj elválaszthatatlan részévé.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Másodvirágzás: Szedd Magad! – Balatoncsicsó (09.09.)

Szombaton rövid időre ismét lehetőség nyílik a levendulamezők békés letarolására vagy legalábbis másodvirágzásának megcsodálására a balatoncsicsói Szent Balázs-hegyi Levendulásban.

Habár csak néhány órára nyit ki a levendulamező, az érdeklődőket levendulaszörppel várják a szervezők és csak annyit üzennek, hogy „kevés a virág, de ami nyílik, az szép és sokkal jobb illatú, mint a nyári”.

Keszthelyi ősök, elődök és felmenők (09.10-ig)

Keszthely egyike azoknak a városoknak, amelyek évek óta küzdenek egymással a Balaton fővárosának titulusáért. Nem is meglepő, hogy a város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából olyan ambiciózus kiállítást állítottak össze a városban található Balatoni Múzeum munkatársai, amely az újkőkorszaki keszthelyiektől kezdve mutatja be a város történetét.

A helyi családokat bemutató tárlat vasárnapig tekinthető meg.

Holdfénytúra – Badacsony (09.09.)

A szombaton este nyolckor a Szegedy Róza-háztól induló vezetett Holdfénytúra a város zajától távoli csend és nyugalom birodalmába kalauzolja a résztvevőket Árvai Gábor irányításával: a cél a Kisfaludy-kilátó a Kisfaludy-ház és a Rózsakő érintésével.

A 2,5 órás túrán már csak azért is érdemes a mostani hétvégén részt venni, mivel legközelebb csak november 4-én lesz rá lehetőségünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Irodalmi matiné a Vaszary Kávézó teraszán – Balatonfüred (09.09.)

Szombat délelőtt irodalmi matiné helyszíne lesz a balatonfüredi Vaszary-villa kávézójának terasza. Az esemény első felében a Dante-fordító Nádasdy Ádámmal beszélget dr. Szörényi László irodalomtörténész, a második félidőben pedig Gömöri György Az ajtó monológja című verseskötetének bemutatójára kerül sor Sumonyi Papp Zoltán vezényletével. A matinéban Baranyi Péter színművész is közreműködik. Rossz idő esetén sem kell megijedni, a program esőhelyszíne a Hotel Blaha Lujza.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Finn Gold Cup – Balatonföldvár (09.10-ig)

Szeptember elsején startolt el a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet területén az olimpiai Finn dingi hajóosztály 2017-es világbajnoksága, a Finn Gold Cup. A idei verseny egyik különlegessége, hogy a 2005-ben Oroszországban rendezett világbajnoksággal együtt ez mindössze a második alkalom, hogy nem tengeren folyik a megmérettetés. A futamok hétfő óta folynak és szombaton fejeződnek be, majd a hétvége utolsó napján az első tíz csap össze.

Szeptember 8-9-10-én ingyenes nézőhajót is indítanak a balatonföldvári kikötőből a legizgalmasabb futamokra.

Biblioterápia a Festeticsekkel – Keszthely (09.09.)

Idén valószínűleg utoljára csatlakozhattok a Hosszúlépés keszthelyi kultúrsétájához, amelynek keretében szombaton a Festetics-kastély érintetlen főúri könyvtárába pillanthattok be Hargitainé Vári Éva könyvtáros, történelem-német szakos tanár vezetésével este, zárás után. A könyvritkaságok és titkos ajtók között barangolva átélhetitek a hajdani arisztokrácia mindennapjait.

A MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Budapesti Fesztiválzenekar – Balatonboglár (09.10.)

A hagyományosnak mondható Közösségi Héten a Budapesti Fesztiválzenekar több ingyenes koncertet is ad országszerte, így vasárnap a világhírű zenekar barokk együttese lép fel a balatonboglári evangélikus templomban.

A koncert során korhű hangszereken adnak elő két Bach-kantátát Lesták-Bedő Eszter vezényletével, valamint Baráth Emőke, Gavodi Zoltán, Szigetvári Dávid és Tomáš Šelc énekesek közreműködésével.

Fotó: Budapesti Fesztiválzenekar

Látók és nem látók kézfogó geotúrája a Cuha-völgyben – Veszprém (09.10.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park most vasárnapi, közel egész napos programján látó és látássérült természetjárókat kalauzolnak a Bakony szívében található Cuha-patak szurdokvölgyébe. A túra során a természeti látnivalók mellett több szájtátásra is okot adó helyszínt látogatnak meg résztvevők, többek között az ország talán legszebb nyomvonalán haladó erdei vasútját és egy ementáli sajtra emlékeztető barlangot is. Ha esetleg kedvet kaptál a geotúrához, érdemes sietni, mert csak szombat 16:00-ig lehet jelentkezni!

Hasonló tartalmak

Admin mode