A Szent Donát Birtok öt bora is felkerült a bécsi Mraz und Sohn itallapjára. Kovács Tamás, a borászat vezetője mesélt nekünk az étteremről és a csopaki borok sikeréről.

"Thomas Reither sommelier 5 borunkat is beválogatta a kétcsillagos Mraz und Sohn borlapjára, melyeket a nyári-őszi menüik mellé fogják poharazni. Büszkék vagyunk a borainkra, melyek a világ topéttermeiben szerepelnek, hiszen ami ezen a szinten asztalra kerül, annak a legnagyobb elvárásoknak kell megfelelnie" - írta ki a pincészet az örömhírt a Facebook falára pár nappal ezelőtt.

A Konstantin Filippou, Silvio Nickol étterme, a Steirereck im Stadtpark és az Amador mellett Ausztria ötödik két Michelin-csillagos étterme a Mraz und Sohn. "A konyha története egy igazi családi sztori és nagyjából 30 évre nyúlik vissza. A konyhafőnök apa, Markus Mraz és két fia, Manuel és Lukas együtt viszik a helyet. Két éve szerezték meg a második csillagjukat, a Falstaff 98 pontra értékeli az éttermüket. Mint minden topétterem, ez is kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a borlapra. Mraz und Sohn alatt húzódó pincerendszerben sok ezer palackot tárolnak" - foglalta össze kérésünkre a legfontosabb információkat Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok vezetője, aki jól tudja, milyen az, ha egy családi szőlőültetvényből országosan elismert borászat fejlődik.

A Bécsbe érkező magyar boroknak történelmi apropójuk van: "Bár Bécsben sajnos meglepően elenyésző a magyar borokra nyitott kereskedés és étterem, Thomas Reither sommelier célja, hogy a borlap bemutassa a Béccsel történelmileg és kulturálisan szoros kapcsokkal rendelkező Monarchia-országok borait. Ezt bizonyította az is, hogy amikor megérkeztünk, szép számmal álltak frissen érkezett boros kartonok a pincében és volt köztük szlovén, horvát és szlovák is. Thomas ajánlás alapján, személyesen keresett fel minket René Antrag sommelier kollégájával, aki a szintén kétcsillagos bécsi Steirereck bor- és sajtmestere és ahol szintén szép számmal szerepelnek már Szent Donát tételek a borlapon."

"Meggyőzte őket a borok minősége, valamint az a letisztult európai eredetvédelem, amit a Csopaki Kódex, az olaszrizling, a hegybor és a dűlőbor képvisel. Tetszett nekik, hogy egy autentikus szőlőfajtára épül a csopaki koncepció, világosak a termelési szabályai és mindezt visszaigazolja a minőség - válaszolta Tamás arra a kérdésünkre, hogy a bécsi étterem vajon miért a Szent Donát tételei közül válogatott.  

"René Antrag a Steirereck saját magazinjában értekezik is Csopakról, mint 'Welschrieslingland'-ról és kiemeli, hogy a fajta mennyivel komplexebb és értékesebb bort ad, mint ami Ausztriában ismert. Három dűlős olaszrizlingünk mellett egy furmint, egy kékfrankos, valamint ezek magnum méretű verziói is bekerültek a Mraz und Sohn borlapjára. A borokat az évszaknak és a fogásoknak megfeleően fogják használni az aktuális menük mellé párosítva. Jelenleg a mi boraink képviselik egyedül Magyarországot a borlapon, de tervben van még egy-két termelő megkeresése."