A fröccs az esszenciális túlélőital a kánikulában. Víztartalmánál fogva hidratál, bortartalmánál fogva pedig üdít. A legtöbb külföldről érkezőt még mindig meg tudjuk lepni vele, pedig kevés ennél egyszerűbben elkészíthető hűsítő nyári ital létezik. Következzen öt tipp, ha jó fröccsöt szeretnél készíteni.

Persze, ahogy az ízlésbeli kérdésekben általában, fröccsöt is készíthetünk bármiből, ami jólesik, mégis vannak olyan bevált megoldások, amelyek az ital már több mint százötven éves történelme folyamán kirajzolódtak.

1. Bor

Az ideális fröccsborról jellemzően a következőek mondhatóak el: a könnyed borok ideális választásnak számítanak, amelyeknél az alkoholtartalom nem haladja meg a 12-12,5%-ot. Szerencsés, ha élénk savakkal rendelkezik a bor, és a legfrissebb évjáratból származik, idén ez a 2017-es. A klasszikus fröccsök a jó értelemben vett neutrális aromájú, tehát nem illatos fajtákból készülnek, aminek legjobb példája az olaszrizling.

Ha már olaszrizling, mit érdemes tudni erről a fajtáról? Az egyik legelterjedtebb és legismertebb hazai szőlőfajta. A borászok körében kedveltsége annak is köszönhető, hogy a legtöbb évjáratban megbízható, kiszámítható eredményt nyújt. Bora könnyedebb vagy közepesen testes a szüreti időponttól és több más, az ültetvény állapotához kötődő elemtől függően, így egyaránt megtalálhatjuk az egyszerűbb, mindennapokra szánt tételek és a komoly dűlőszelektált borok sorában. Bár kisebb-nagyobb mértékben szinte az összes borvidékünkön megtalálható, a Balatonnál kiemelt fajtaként kezelik.

2. Víz

A fekete öves fröccskedvelők el sem tudják képzelni másként a fröccsöt, mint szódavízből, szikvízből. Az ásványvizet ők azért kerülik, mert annak magas ásványianyag-tartalma befolyással lehet a bor ízére. Így ha megvan a választási lehetőség, érdemes az előbbi opciókkal élni, de nem fogjuk tönkretenni a fröccsünket akkor sem, ha szénsavas ásványvízzel készítjük.

3. Hőmérséklet

A fröccs egyik legfontosabb erénye hűsítő, üdítő karaktere, nem véletlenül párosul hozzá gyakran a hamvas jelző, ami az alapanyagok alacsony hőmérséklete miatt a pohár külső falán megjelenő párarétegre utal. Úgyhogy fontos, hogy jól hűtsük be a bort és a vizet is. Jó választás a minél alacsonyabb hőfok, ajánlott a 3-6 Celsius-fok, úgyis hamar felmelegszik a pohárban.

4. Arányok

Szinte véget nem érő a fröccs arányokhoz párosuló elnevezéseinek sora. Alapvetően azonban két nagy csoportba sorolhatjuk őket. A két kategória között húzódó arany középút a kisfröccs, amelyben 1 dl bor és 1 dl víz kap helyet. Ez már csak azért is igazán optimális méret, mert a kis, mindössze 2 decis fröccs elfogyasztása nem igényel hosszú időt, így csökken az ital felmelegedésének veszélye.

Minél melegebb van és minél inkább a hidratálásé a központi funkció, annál inkább azok felé a típusok felé kell mennünk, amelyben a víz dominál. Ilyen a hosszúlépés, a viceházmester és a sportfröccs. Ha azonban a fontosabb motiváció a borozás, mert például már inkább az étkezéshez készülünk, akkor dönthetünk azok mellett a variációk mellett, amelyekben a borból van több. Ilyen a nagyfröccs, a házmester, vagy szélsőséges esetben a Krúdy-fröccs, amiben a 9 deci bor mellé mindössze 1 deci szódát öntenek.

5. Rozé

A klasszikus olaszrizling mellett az utóbbi években egy másik bortípus is meghatározóvá vált a magyar fröccspalettán, ez pedig a rozé. Bár lesznek, akiket sohasem lehet meggyőzni, hogy ez nem ördögtől való találmány, a rozéfröccsnek is megvannak a maga erényei. A legtöbb rozé alapvetően azokkal a szerkezeti elvárásokkal rendelkezik, amit egy fröccsbortól remélünk, azaz könnyed, üde és friss.