Újabb matinéra gyűlhettek össze a csopaki borbarátok. Ezúttal egy bolygókutató szemével néztek körül a borvidéken, és kiderült, a csopaki vörös föld akár a Marson is lehetne. Dr. Sik András Mars-kutatóval beszélgettünk.

Az űrkutatás és a csopaki bor találkozott a minap a Szent Donát Birtok boros-beszélgetős délutánján, ahol a hazai Mars-kutatás egyik elismert szakértője kalauzolta a vendégeket. A különleges témaválasztást az adta, hogy Csopak térségében olyan jellegű kőzetek fordulnak elő, mint amilyeneket a Marson is találnánk. No, meg az is, hogy a borászat vezetője, Kovács Tamás gyerekkora óta rajong az űrhajózásért.

Így került közelebb Csopak a Marshoz

Az a vörös árnyalatú, vasvegyületekkel teli kőzet az oka mindennek. A 300 millió éve képződött vörös homokkő Balatonfűzfőtől a Tihanyi-félszigetig húzódik, de Zánka és Badacsonyörs között is találunk ilyen vonulatot. Ez a kőzetszín a Marson mindennapos, Csopakon pedig a vetődések miatt került a felszín közelébe.

Sik András bolygókutató szerint ez egy látványos hasonlóság a két bolygó között, bár az itt termő szőlő a Marson azért nem maradna életben. Gyorsan hozzátette, a Marson igazából bármi más is nehezen teremhetne (igen, még a filmbeli burgonya is kérdéses - a Mentőexpedíció című filmben a Matt Damon alakította főhős burgonyát ültet és szaporít a Marson - szerk.), mert a vörös bolygó felszínén nincsen humusz és a környezeti feltételek sem kedvezők. „Éppen ezért hidropóniás (azaz vizes tápoldatos) növénytermesztési módszerrel kísérleteznek a Mars-kutatók” - tette hozzá a szakember.

Így kerülhetünk közelebb a Marshoz

Akár amatőr, akár szakértői szinten érdeklődünk a Mars iránt, a nemzetközi űrkutatási szakma időről időre nyilvánosságra hozza a legfrissebb adatokat és eredményeket, melyeket kedvünkre böngészhetünk és kutathatunk. Emellett számos nemzetközi szakmai táborba, kutatásba is jelentkezhetünk, ahol Mars-expedíciókat is szimulálnak - mondta Sik András. Első lépésnek ideális lehet a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), amely szervezet diákpályázatára Kovács Tamás is jelentkezett még iskolás korában.

A magyar Mars-guru szerint itthon is találhatunk olyat helyet, amellyekkel megspórolhatjuk az űrutazást a marsi élményekért. A Fejér megyei Gánt egykori bauxitbányájában sétálva a vörös bolygón érezhetjük magunkat.

De ha mégis inkább valódibb fotókra és információkra vágynánk, azt jelenleg 8 űrszonda igyekszik teljesíteni. A Mars térségében 6 űrszonda kering, 2 pedig a felszínén dolgozik. Sőt, most is úton van egy újabb amerikai jármű, az InSight névre hallgató egységnek elvileg november 26-án kell leszállnia, hogy fúróberendezésével és rengés-érzékelőjével a bolygó geológiai aktivitását tanulmányozza.