A Tapolcai-medence a tanúhegyek, az egyedülálló vulkanikus képződmények, a barlangok, kápolnák, legendák övezte várromok hazája, és persze a vulkanikus boroké is, amelyekre néhány éve az egész világ felfigyelt. A legfontosabb látnivalók mellett a kevésbé ismert felfedezni valókat is összegyűjtöttük. Nem kérdés, hogy több őszi hétvégére is bőven elég programot tartogat a régió. Ha nem jártál még a Mennyország bárban, ha nem néztél körül a Tóti-hegy tetejéről, vagy nem láttál még közelről Y-házat, ideje jobban megismerni a környéket!

A Balaton-felvidék legizgalmasabb képződményei 4-5 millió évvel ezelőtt keletkeztek, amikor az egész területet a Pannon-tenger borította. A tanúhegyek a tenger legmélyén zajló heves vulkáni tevékenység hatására jöttek létre. Később az az üledék lekopott róluk, és maradtak máig a kemény bazalttal fedett részek, amelyek a már lepusztult terület eredeti magasságát mutatják. A csúcsokról gyönyörű a panoráma, ha pedig lefelé megkóstolnánk valamilyen helyi bort, esélyes, hogy találunk nyitva tartó pincészetet.

Bazaltorgonák és kápolnák: Szent György-hegy

Várromok mindenhol

  • A Csobáncra 3 km-es út vezet fel, Diszelből és Gyulakesziből is indulhatunk. Szőlőültetvények, néhol romos pincék között vezet a jól kitáblázott turistaút.
  • A hegytetőn álló Csobánc várának romjaitól elképesztő a panoráma. Nem véletlen, hogy ez a siklóernyősök egyik kedvenc helye, és itt vett nyaralót Tolnay Klári színésznő is, akinek egykori búvóhelyén ma a Villa Tolnay Bor- és Vendégház üzemel.
  • A hegy lábánál fekvő Gyulakeszi szélén találjuk Gyula Vezér Lovasbirodalmát, ahol nemcsak lovagolni és állatokat simogatni lehet, hanem belekóstolni a sajtkészítés tudományába is.

  • A Badacsonyról itt írtunk korábban.

A 2013-ban teljesen megújult Szigligeti Vár mellett a Kamon-kő tanösvényt is érdemes végigjárni a Balaton egyik legszebb, több magaslatot is magában foglaló, félsziget-településén. Útközben hangulatos utcákon, dombokon és erdőben is sétálhatunk, és megcsodálhatjuk a titokzatos Avasi templomromot.

Halak, tavak, barlang

  • Tapolca legismertebb nevezetessége kétségtelenül a látogatóközponttal bővült Tavasbarlang és a Malom-tó. A barlangba érdemes előre online időpontot foglalni, mert még ősszel és télen is megnőhet a várakozási idő, ha bevág elénk egy nagyobb csoport.

  • A mediterrán hangulatú Malom-tónál megnézhetjük a színes Halas lépcsőt, Raffay Béla és Marton László szobrai mellett sétálgathatunk, de akár egy pohár borral, pokrócba tekerve is gyönyörködhetünk a vízben úszkáló halakban.
  • A sétányt meghosszabbították a város széléig, így egy darabig követhetjük a Balatonba tartó Tapolca-patakot. Amikor igazán hideg van, a mindig 18-20 fokos víz felett rejtelmes köd  lebeg.

  • A tó melletti Templom-dombon találjuk a középkori tapolcai vár romjait és a múzeumot, ami többek között egy iskolatörténeti kiállításnak is helyet ad – egy korabeli osztálytermet is berendeztek itt.
  • Nem tipikus „turistás” program, de tehetünk egy sétát a város keleti részében található, itthon egyedülálló, ugyanakkor megosztó dizájnnal rendelkező Y-házakhoz.
  • Aki szereti a bolhapiacokat, és bírja a kultúrsokkot, kedden és péntek délelőttönként szinte bármire alkudozhat a várost elkerülő 77-es út melletti lomispiacon.

Látványtár, kávéház és kincsvadászat

A Tapolcától 4 km-re található, a Csobánc lábánál fekvő Diszelbe bringaúton is eljuthatunk.

  • Itt a egy régi vízimalom felújított épületében helyett kapott Első Magyar Látványtár a fő nevezetesség – most egy dohányzástörténeti kiállítást találunk itt. Ha szerencsénk van, maga Vörösvári Ákos műgyűjtő, a Látványtár alapítója is mesél a különleges kiállítóhelyről.

  • A szomszédos Kávéház a Vörös Lóhoz közösségi hely és delikátbolt egyben, étterme a tóti piacon is árusító termelők alapanyagaira helyezi a hangsúlyt az ételkínálatból.
  • Ha a Káli-medence felé indulunk Tapolcáról, Gyulakeszi lesz az első állomás, és rögtön a falu elején, egy éles kanyarban a kisebb kastély méretű Csigó Malomba botlunk. Régiségkereskedés, koncertterem, iparművészeti kiállítás is található itt.

Jó, hol mit együnk?

Tapolcán: A Pura Vida Wine&Dine sajnos végleg elkötözött Tapolca Fő teréről a keszthelyi kikötőbe, de azért nem fogunk éhesek maradni a környéken – bár a fine diningért biztosan el kell hagynunk a várost.

  • Tapolcán reggelizni, rétesezni és forró csokizni a Fő téren található Rétes Bisztróban érdemes.
  • a Tópart Bisztróban, miközben pisztrángot vagy tócsit (nem elírás, itt így hívják) eszünk, szép időben a teraszról nézhetjük a tavat.
  • Délután 2-ig nyitva tart a piacon a halsütöde is. (Fontos megemlíteni, hogy a felduzzasztott, kristálytiszta vizű Tapolca-patakban tenyészett pisztrángokat eszi a fél Balaton – itt ki lehet maxolni a helyi alapanyag fogalmát.)

Szigligeten:

  • Bakos Attila Vendéglőjében kalóriadús kényeztetést lehet kapni, a menü főszereplői a húsételek.
  • Villa Kabalában bejelentkezésre készítenek nekünk újragondolt, házias ízekre alapozó vacsorát.
  • Várkávézóban finom házi sütik és forró italok várnak, a várba menet, vagy onnan lefelé érdemes betérni. (A hely nem tart nyitva télen, érdeklődj, meddig ősszel meddig üzemel a kávézó.) 

  • Gyulakesziben van a messze földön híres Autós Pihenő a velős pirítóssal (szerda szünnap).
  • Vasárnaponként alap, hogy a Liliomkert piacon kóstolhatjuk magunkat degeszre. Kiadós levesekkel és egytálételekkel is készülnek az árusok. Hidegben a szomszédos Kemencésház specialitása, a kemencéből frissen érkező langalló-forralt bor kombó is nagy kedvenc.

  • Borkóstolás: Most azokból a pincészetekből szemezgetünk, amelyek télen is fogadnak borkóstolókat. A Szent György-hegyen nagyobb csoportok bejelentkezhetnek a Szászi Birtokra (a vinotéka mindig nyitva van), a csobánci Villa Tolnay Bor- és Vendégházban és a tóti Sabar Borházban is fogadnak látogatókat, itt is bejelentkezéssel.