Simán befér egy malac Siófok tán legnagyobb szmókerébe, amely az újranyitott Déli Part BBQ-ban kapott helyet Siófok legvelenceibb részén, a csatornaparton. A pitmaster Dzsozi beavatott bennünket távlati terveibe és a helyszínválasztást is megmagyarázta.

Két éve Szántód főutcáján ütköztünk bele a sült húsok templomába, a ragadozók szívcsakrájába, a Déli Part BBQ-ba, ahol az ember akár szegyet is ehet. Barica József, alias "Dzsozi" pitmaster be is avatott minket abba, mit miért és hogyan kell elkészíteni, holott akkor még friss hús volt a szakmában. Azóta kitanulta az alfát és omegát, ráadásul - és ez cikkünk apropója is - helyszínt váltott a Déli Parttal.

Ugyan két éve még azt mondta nekünk, a siófoki zsúfoltság elől inkább Szántódra jöttek, most mégis ott nyitottak újra. Dzsozi persze nem akart rászedni minket, az elvekhez hű maradt, ugyanis nem a város nyüzsgő részén tárták ismét szélesre kapuikat, hanem a vásárcsarnok oldalában, egy nyugis sutban. A mostani étterem egy tágas, térkövezett terasszal rendelkezik, amit két oldalról közrefog a "velencésen" csordogáló Sió-csatorna, valamint a csarnok épülete. Így egy kiadós oldalas fogyasztása közben kedvünkre szemlélhetjük a csatorna vizét, a túloldali daliás fasort vagy a Fő utca Sió feletti hídján áramló forgalmat.

Az utóbbi két évben sok víz lefolyt a Sión, ezért ismét elbeszélgettünk Dzsozival, mi hír a szmókerek háza táján, hogy áll a szegyek és szügyök szénája. Kiderült, hogy egy nagy légtér volt az egész helyiség, ahova költöztek, méghozzá a Kaktusz Turi nevű turkálós ruhabolté, így először több helyiségre kellett szabdalni. Ekkor 2017 januárját írtuk, azóta tartott a felújítás, mintegy 14 hónapon át. Új pit roomot alakítottak ki az idén januárban rendelt Titanic-méretű szmókernek, ahol órákon át füstölik a húsokat.

Menni amúgy azért akartak Szántódról, mert ott nem volt belső vendégtér, így csak szezonálisan tudtak kinyitni. Itt viszont van, ezért egész évben szeretnék fogadni a vendégeket. Ősztől nagyvacsorákkal csábítják majd a vendégeket, egész malacot vagy épp kecskét sütnek (ez utóbbit már a héten megpróbálják, á la Texas), de Michelin-csillagos séf is tiszteletét teszi még tél előtt, hogy speciális köreteket rakjon össze a speciális húsok mellé. Mindenesetre június 24-én ők kinyitottak itt, és azóta jönnek is a törzsvendégek - néhányan még a szántódi időkből.

Az általuk megálmodott belső tér berendezése egyszerű és nagyban épít a fára, nagy lécek és deszkák borítják a falat, ahova fekete táblácskákra vannak felírva a fogások, italok, árak. Odakint, a csarnok épületének oldalát fekete színnel vonták be, melyre nagy barbecue-s arcok idézeteit írták fel. Az idén elhunyt Anthony Bourdainre is emlékeznek és egy bbq-arcképcsarnok is odakerült. Azonban a legmókásabb, bár egy húsételeket kerülő személynek legszemöldökráncolósabb felirat a belső térbe került: "VEGÁK: Petőfi SÉTÁNY!!" Ennek megfelelően az uborkalevesen és káposztasalátán kívül sok húsmentes fogással nem szabad számolnunk, egyszerűen ez a hely nem erről szól.

Ellenben elbűvölően átsütött húsokat pakolnak a papírtálcákra, mindenféle flanc nélkül, egy-két szelet kenyérrel. Mi több fogást is kipróbáltunk. A dzsipó steak fedőnevű ételről (2000 forint) lehetett sejteni, hogy a cigánypecsenye újragondolása lesz, és valóban, az egyszerűen sózott-borsozott, átsült, omlós, ropogós kérgű húsra egy szintén alaposan átfüstölt szalonna (aka kakastaréj) került, plusz a kenyér. A 2500 forintos sertésoldalas is ugyanezt a puritán, a rágóstól kilométerekre álló, finoman fűszerezett vonalat követte. Persze lehet kérni a szokásos köreteket is: van alaposan fűszerezett szalmakrumpli, káposztasaláta és savanyúság, ez utóbbi egyenesen a szomszédos piacról (a köretek 400 forint körül mozognak).

Harmadiknak a DP Special Burgert próbáltuk, ami a marhahúspogácsa mellett tépett malacot is tartalmaz, 2190-ért pedig megérte az árát. Elég rémisztő tételnek tűnhet egy városi embernek a kötözött malacfej (pláne füllel), de a soft opening bulijukon Dzsozi szerint úgy vitték, mint a cukrot. Minden ételüknél a texasi iskola a követendő (ahogy egy netező írta róluk a Facebookon, és ez akár a mottójuk is lehetne: "Texas szigorúan, inkább van Texas"). Ott ugyanis a húshoz nem adnak szószt, ahogy előfordulhat, itt is leszedik majd az étlapról. A "Mély-Délen" villa se jár, kézzel tépik a jól átsült húsokat, a körettől is megkímélik a vendéget. Dzsozi hallott olyan menő amerikai barbecue-helyről, ahol egyszerűen zacskós chipset löknek az ember elé, mint köretet.

Desszertjük még nincs, még gondolkodnak, mi legyen az. Dzsozi valami savasabb fogást vizionál. Az említett puha nyitóbulin csak görögdinnyeszeleteket osztogattak, és mivel azt rajongás kísérte, lehet, hogy itt is megpróbálkoznak ezzel.

Az alapanyagok közül a marhaszegy Amerikából jön vákuumcsomagolva, a "baby csirke" Franciaországból, míg a sertést "egy zseniális és precíz" tabi hentestől szerzik be, akivel egy kolbász-ügyben  is körvonalazódik együttműködés. Azonban maguk Dzsoziék is egy saját sertésfarm felépítésén ügyködnek, duroc és hampshire típusú állatok röfögésétől zeng majd a birtok. Ezzel szeretnének önellátók lenni sertéshúsból.

Alkohol fronton - nem meglepő módon - erős az amerikai dominancia. Az Egyesült Államokból, Kubából, Mexikóból jövő szesz mellett az ír whisky is alap, csapon pedig a Monyó helyett már a First sörei csordogálnak.