Bezerics Dániel forradalma a strandgasztróban nem egy robbanás, hanem egy építkezés. Új Paletták nyíltak Siófokon és Zamárdiban, melyhez új strandételek dukálnak. Ki tudja, hamarosan tán Soprontól Nyíregyházáig is lesznek majd egységeik.

Az esőfelhők sem szeghetik Bezerics Dániel kedvét, ez egyértelműen kiderült azon a sajtótúrán, melyet a balatoni gasztro egyik pionír és kétszeres Év Strandétele-győztes (aki idén zsűritagként indul) személyisége szervezett a múlt héten. Jelentős apropója volt a csillagtúrának, ugyanis bővül a nemrég beszűkült Paletta-brand. Idén ugyanis már nem nyitott ki a keszthelyi egység, a boglári megmaradt zászlóshajónak, miközben a fonyódi Pavilont is újragondolják - szó szerint az alapoktól. Mindemellett két új vendéglátóhely is nyílt: Siófokon egy városszéli kempingben húzták fel a rolót, míg Zamárdiban a Parti Bisztróval született franchise-együttműködés. Jó pár új étellel is készültek a nyárra, az újragondolt lángosuk vagy a pálcikákon kapható gyorsételeik még a beach food-versenyen is megállnák a helyüket.

Kempingben Siófokon

"Olyan megoldás kellett, amiben lehet dolgozni, még sincs fix alapja" - vázolta Bezerics az elvet, amely miatt a siófok-szabadi Aranypart Kempingbe egy átalakított szállítmányozási konténert tettek le. Ebben a modellben látja a jövőt: könnyűszerkezetes, apró épület, ahol pár napra elegendő, konyhakész alapanyag raktározható, ennek megfelelően kurta étlap (burgerekkel és szendvicsekkel, mint a Manga Laci vagy a Bazalt Burger), minden gyors, kicsi és kevéssé munkaigényes. Ezzel a modellel, franchise-szerűen terjeszkedne is a tóparton. A siófoki konténer is egyszerű: mellette egy grillpult, asztalok és székek egy deszkákból ácsolt dobogón, valamint az északi part panorámája. A konténeres megoldást a Rusty Coffee Boxnál látták, a kenesei magasparton ők is egy átszabott fémkockában léteznek. A kemping is tudatos választás eredménye, Bezerics nem akart és szeret a fősodorban lenni, azt akarta, hogy Siófoknak ennyire a peremére csak miattuk jöjjön ki a vendég.

A helyválasztásban azért annak is volt szerepe, hogy a kemping tulajdonosai megkeresték őt, a többi meg már történelem. A szerelem első látásra-effekt hatott, az aranypart beszippantotta az új Paletta-egységet. Nemcsak elhelyezkedésében lesz ez különleges, hanem működésében is. Két napra elegendő alapanyagot tudnak raktározni, ezért szűkre szabják az étlapot a szokásos ismert fogásokkal, mint a Bazalt Burger vagy a Pulled Ponty szendvics. Hétvégente grilleznek majd, valamint Bezerics szeretne dj-kkel nappali bulikat is tartani. Az biztos, hogy a kemping nemzetközi vendégköre miatt sok külföldire számítanak a szezonálisan nyitva tartó helyen.

Partnerségben Zamárdiban

Mi még a Balaton Sound utáni állapotokat láttuk a zamárdi nagystrand környékén, de a munkálatok tempója azt jelezte, hamar visszavehetik majd az üdülők a területet. Ez jó hír a franchise-partnernek, a Parti Bisztrónak is, melynek Bezericsék vették át a konyháját. Ez tehát nem klasszikus Paletta Bisztró lesz, de ők adják az étlapot és a know-how-t. A dinnyés gazpachótól a Bazalt Burgerig itt is lesz sok klasszikus Paletta-fogás, de az olyan újdonságokkal is itt találkozhatunk majd a boglári étterem mellett, mint a strandételek új generációját képviselő stick & chips, a DOP lángos vagy a pazar palacsintájuk. A vendégtér tágas, még egy komplett tetőteraszuk is van elbűvölő panorámával, napvitorlákkal, így bulikra is kiválóan alkalmas a hely, ahol a MOL Nagyon Balaton-programsorozat is hangsúlyosan megjelenik. Ez nem csoda, hisz a Sound területe bekebelezte a bisztrót, ahogy a Strand Fesztivál se lesz innen túl messze.

Új falatok a lángostól a palacsintáig

A fent említett grilles vonalon Bezerics visszanyúl majd horvátországibrači származásához, készül majd boglári harcsa buzarával. A fenyvesi angus hátszín sterccel szintén a rostonsült irányt képviseli majd, ahogy a csevapcsicsa narancsos ajvárral is. De az étlap új állandó tagjai lesznek az igazán fontosak. A stick & chips igazi strandétel: bundába tett padlizsán, sajt, harcsa vagy csirkemell, pálcikára tűzve, mártogatós szósszal, sült burgonyával. A palacsintáról azt mondta, vízmentesen készítik, a töltelék szezonális lesz, mi sárgabaracklekvárral töltöttet ettünk. Ezt folyamatosan főzik majd a konyhában, tehát helyben készül maga a lekvár is.

Erdélyi András a séf, ő felelt az új ételekért is. Az egyik ilyen a DOP lángos, amely se nem olajos lángostészta, se nem töki pompos. Egy egy napig kelesztett, a végén könnyed, szellős tészta az alapja. Utólag feltétezik tejföllel, érlelt sajttal, fokhagymával aromatizált napraforgóolajjal és persze mangalicasonkával (ez választható feltét). A kisebb Palettákban szeletelve is kapható majd, a nagyobbakban egészben hozzák ki. Erre építve vezetik be a Lokál Margaritát is, amely egyfajta lecsós lángos, valamint a Frutti di Lagót. Ehhez különféle édesvízi halakkal használnak fel (pl. harcsahurka, füstölt ponty stb.). A lángos alapú ételeik 2-3000 forint között mozognak majd (szeletként 4-500 forint), míg a palacsinta csak 450 forint lesz.

Bezerics továbbra is odafigyel az alapanyagokra: egy boglári zöldséges az egyik beszállító, magyaralmási a tejfölje (többször hangsúlyozta, hogy ez mekkora találat volt, a nagyszülők korának tejfelíze köszön vissza benne), pusztaszabolcsi a túrója. Az említett lángos lisztje az Első Pesti Malom duplanullása. A következő célja, hogy megbízható baromfibeszállítót találjon.

Világmegváltó tervek

Tervekkel tele a padlás, a legfőbb persze a strandgasztro fent említett megújítása: könnyűszerkezetes, kis, kompakt épületek nem túl nagy vendégtérrel, korlátozott étlappal, a kis helyen könnyen elkészíthető ételekkel, a központi konyhából érkező konyhakész alapanyagokkal. Ez illeszkedik abba a nemzetközi trendbe, hogy az egyszer használatos műanyagokat el akarják felejtetni a döntéshozók (pl. plasztikpohár, műanyag szívószál és evőeszközök, fültisztító pálcika). Bezerics is újrahasznosítható anyagokat szeretne bevezetni.