Ha épp Zamárdi partjainál lovagolnál a hullámokon és kitikkadnál, érdemes beugrani a Tiki Beach Bisztróba egy Bahama Marci koktélra vagy egy galuskára. A finom ételek-italok mellé kapsz egy raklapnyi vendégszeretetet, plusz vigyorgós gyerekzsivajt.

Csapzott szörfös sétált ki magabiztosan a Waimea Bay tarajos hullámai közül, hanyagul a homokos fövenyre dobta deszkáját, majd rendelt egy Bahama Marcit a Tiki Beach Bisztróban. Hamar kaparni kezdte gyomrát az éhség, ezért a kiváló koktél után rendelt némi tojásos galuskát pirított kolbásszal. A fenti történet fele mese, fele valóság: az említett bisztró a hawaii Waimea helyett Zamárdiban él és virul, homokos föveny sincs, ellenben a koktél és a galuska létezik, ahogy a hawaii vendégszeretet is.

Az elátkozott hely visszavág

A történet úgy kezdődött, hogy Orbán-Juhász Zsuzsa és férje álmodott egy merészet, és hőn szeretett Zamárdijukba megpróbálta a hawaii életérzést becsempészni. A hawaii-i tiki bárok őshonos, könnyed kis helyek a tengerparton, ahova kimászkálnak a kitikkadt szörfösök meginni egy gyors üdítőt vagy koktélt. Ez márpedig piaci rés volt tavaly nyárig a pálinkájáról és fesztiváljairól ismert balatoni kisvárosban.

"Régen fesztiválon dolgoztunk a Chicano Fooddal, ott quesadillát készítettünk" - idézte fel a vendéglátós kezdeteket Zsuzsa, aki férjével két éve fedezte fel ezt a kiadó helyet, és rögtön tudták, itt megvalósíthatják gyerekbarát, egészséges ételekkel operáló bisztrójukat. Pedig az előjelek borúsak voltak. Volt itt előtte kocsma, snack bar, pizzéria, de minden megbukott. "Az első hónap nagyon nehéz volt, kifejezetten kerültek minket. Amikor az ötödik zamárdi ember jött be, hogy ez elátkozott hely, és nem fog menni, akkor elgondolkoztunk" - emlékezett vissza most már mosolyogva Zsuzsa. Az átoktörés tavaly július 9-én történt meg: vége lett a Soundnak és elkezdtek jönni az emberek.

Ehhez összeálltak Szakonyi Dávid séffel, és létrejött az a kombináció, ami Zsuzsa szerint a hely lelkét adja: profi konyha + amatőr vezetés. A Boscolót és Franciaországot is megjárt séf, és az általa hozott profi személyzet (megfordult itt Federico, az olasz pizzaszakács vagy Regina, a parádés kávét készítő barista) alájuk tud dolgozni, míg Zsuzsáék megszerettetik a Tikit a vendégekkel. A modell bejött, a becélzott közönség áramlik, a gyerekes fiatalok különösen jól érzik magukat. A gyerekek szintén.

Kati néni gazpachója

Az étlap rögtön egy megosztó darabbal indul: a görögdinnyés gazpachójukat (990 forint) Zsuzsa szerint tízből három ember tudja befogadni, de ők visszajárnak érte. Így tesz Kati néni, a törzsvendég is, részben miatta maradt az étlapon a mediterrán leves. Az 1600 forintos tojásos galuskát pirított kolbásszal és kelkáposztával kiemelte még, ez is olyan étel, amitől akad, aki megrémül, de végül csak cuppognak a finom falatokon. Eredetileg valami tésztafélét akartak, az egyik fesztiválon lesték el egy galuskakészítő német csapattól az ötletet. Pizzáik Federico nyomán az olasz, vékony tésztás, gazdag feltétes vonalat követik (az általunk megkóstolt heti pizza 1900 forintba kerül).

Ez egy nyári, bemutató étlap, de nagyon nem bővül ki szezonra sem, elvégre a Tiki Beach egy bisztró. Azért séf ajánlataként néha előfordul olyasmi is, mint a pisztráng vagy a kacsamell. Szeretnének többféle halat is adni, nem kizárt, hogy hamarosan vörös tonhalat is találunk majd az étlapon.

Nem akarnak burgeres hely lenni, de azt mondják, a vendégek többsége még mindig emiatt ül be hozzájuk. A házi burger szíve a saját készítésű majonézes szósz, ehhez jön a zöldsaláta, a 100%-os marhapogácsa (faggyúval, ahogy kell), végül a vörös cheddar és a hagymalekvár következik, mindez 1800 forintért. Lehet náluk mediumra sütött hússal is kérni a burgert, de érdemes külön szólni, mert a tavaly nyár miatt már inkább alaposan átsütnek minden húst. Tavaly ugyanis kiderült, hogy a félig átsütött húsért nem rajonganak a vendégek, sokan küldték vissza az ételüket.

Itt született Bahama Marci

Italok terén a koktéloknak kellene hozni a tengerparti hangulatot, de tavaly még csak próbálkoztak ezzel. Azóta összeült a csapat, kipróbáltak sok receptet és ízvilágot, és kiválasztották a koktéllap szereplőit. Érdekes sztori a már emlegetett Bahama Marcié is. Tavaly egy törzsvendégük - igen, ő Marci - Bahama Mama koktélt kért, de nem volt hozzá kávélikőrük, így csak annyit tudtak neki ígérni, hogy kevernek neki valami hasonlót. Ez nagyon ízlett Marcinak, aki visszajárt érte, majd bevallották neki, hogy kávéval pótolták a likőrt. Tetszett neki az ötlet, ízlett az eredmény, így a végén az itallapon maradt a neve alatt, 1950 forintért. Az is kiderült, hogy koktélokkal foglalkozik, ízeket talál ki, és a különös egymásra találásból az sült ki, hogy egy napra önként beállt a pult mögé mixelni nekik.

Az italoknál a Tiki törekedett a magyar beszállítókra: a pálinka helyből érkezik (Fenegyerek), a borok balatoniak (Jásdi, Kislaki), a sörök kisüzemiek (Yeast Side, Hedon, Mister). A világosi Hedonnal is jó a viszony, az ő Charlie és Johnny Firpo söreikkel és hagymás babbal már tavaly is szerveztek Bud Spencer-esteket, idén augusztus 10-én lesz ismétlés.